Tyskland
Tyskland
Vor sydlige nabo er med 100.000 hkt vin (og årligt 1,2-1,5 milliarder fl) et af de store vinlande i Verden trods sin nordlige beliggenhed og ganske kølige klima. Derfor kan der kun gro vin på særligt beskyttede områder, typisk nær en flod, og vin i Tyskland gror typisk omkring floden Rhinen og bifloder, fra nord til syd, Ahr , Mosel , Main, Neckar osv., samt en smule omkring Elben i Sachsen i det østlige Tyskland. 85% er plantet med hvide druer, hvor Riesling er bedst, men Müller-Thurgau mest almindelig. Røde vine skuffer ofte, men kan være gode fra de bedste producenter eller i de sydligste område som Kaiserstuhl i Baden. De bedste tyske vine er typisk på druen Riesling , men en stor del skuffer voldsomt og har desværre givet Tyskland et tvivlsomt ry blandt vinelskere. Vin har været groet i Tyskland siden 800 f.v.t. Romerne (der bl.a. grundlagde Trier) udvidede arealet voldsomt, mens klostre op gennem Historien har øget landets ry. I 1800-tallet var de bedste tyske vine nogle af de mest kostbare i Verden. Nogle af de bedste vine fra Rheingau og Mosel- Saar – Ruwer kan være blandt de ypperste hvidvine i Verden, forudsat at udbyttet holdes nede (især medlemmer af VDP , foreningen af Tysklands Prädikatsweingüter, som fylder 100 år i 2008). Etiket : foruden årgang og vinområde sælges vinen ofte med navn på druen samt by + marknavn, f.eks. Hattenheimer Mannberg fra bjerget Mannberg i byen Hattenheim. Uheldigvis, og langt mere almindelig, sælges det meste som “Grosslage”, et fællesnavn, som omfatter en lang række vinmarker, ofte i flere byer, og sjældent med stort ry, f.eks. Hattenheimer Deutelsberg, som omfatter flere vinmarker i flere byer, og det er aldrig den bedste vin, som sælges under disse “Grosslage”-navne. En håndfuld af de mest berømte vinbjerge har lov til at stå alene på etiketten, som Grand Cru i Bourgogne længere mod syd. De mest berømte er Scharzhofberg og Maximin Grünhaus ved Mosel samt Schloss Johannisberg, Vollrads og Steinberger i Rheingau. (foto: Mosel set fra et af de stejle vinbjerge). Etiketten nævner også vinens klassifikation , f.eks. Qualitätswein (fra normalhøst), Kabinett (mere modne druer), Spätlese (sen høst ) osv. I dag er ca. 60% af de tyske vine tørre. Holdbarhed : Tysk vin kan leve forbavsende længe. Skribenten har drukket flere vine, der var i fuld vigør efter 60 år… Men det er kun Riesling, der for alvor med fordel kan gemmes på flaske . Typisk kan en god Riesling leve i 10 år, måske længere. Men spørg vinhandleren først.