Druerne er fra top-markerne Eichberg og Henkenberg med vulkansk jordbund, tæt på vingården. 100% fra vinstokke der stammer fra
Bourgogne. Granatrød, frugtrig og meget saftig med følelse af en ret stram
syre, da restsukker kun er 1,9 g. /l. og vin
syren 5,3 g. Godt
krydret med moreller som dominerende frugtassociation; meget mineralsk med let ristet præg fra egefadene. Fem dages kold udblødning før gæring i trækar med 40% hele druer og 12 mdr.s
lagring i barriques: 30% nye, resten 2.- og 3.årsfade. Ikke filtreret. En rank og karakterfuld vin, der kan udvikle sig videre.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Weingut Landerer siden 2022. Weinfut Landerer ligger i Kaiserstuhl: Et meget karakteristisk, vulkansk område i den centrale del af Tysklands sydvestligste- og luneste vinområde: Baden. Johannes Landerer, der havde arbejdet på en topvingård i
Sydtyrol, måtte i hast overtage driften af familieejendommen, da hans far pludseligt døde i 2016.
Der er 22 ha. overvejende højtliggende vinmarker med forvitret vulkansk jordbund, gennemskåret af lange kalk-årer. Der er plantet mange forskellige både røde- og hvide druesorter. Hans hovedfokus er
Pinot Noir / Spätburgunder, som udgør ca. halvdelen af produktionen. De højest rangerende marker er Eichberg, Kirschberg og Henkenberg, der alle ligger tæt på ejendommen i Niederrotweil, samt marken Gestühl et stykke mod nord ved Leiselheim.
Der arbejdes økologisk uden andre sprøjtemidler end den øko-tilladte Bordeauxvæske/kobbersulfat mod meldug, når det er absolut nødvendigt. Jordbearbejdning er mekanisk med dækafgrøder mellem rækkerne af vinstokke, og alt høstes ved håndkraft. Kælderen har mange ståltanke og egefade i forskellige størrelser og aldre for at sikre den optimale behandling af de mange druer fra forskellige markdele.
De utrykker deres filosofi omkring vindyrkning gennem et citat fra den franske forfatter S.G. Colette, der i 1876 sagde:
"I planteriget er det alene gennem vin muligt for os at forstå, hvordan jord smager."
Vingården er endnu ikke så kendt i udlandet men får stor anerkendelse for sine vine. Vingården var på magasinet Der Feinschmeckers "Die besten Weingüter in Deutschland 2024," og vingården fik ligeledes 3 stjerner af både
Falstaff og
Vinum Weinguide i deres 2024 udgaver.
"Johannes Landerer er en stjerne på vej op i Baden." - skrev Der Feinschmecker i '23. "Vinene - både hvide og røde - er fantastiske...
Pinot Noir endnu mere overbevisende. Selv den simple Gutswein [
Pinot Noir] er usædvanlig charmerende,
Pinot Noir Schwarze Erde elegant og ren, Eichberg - kompleks og aromatisk dyb - en stor Kaiserstuhl."
Og i 2022 fik Landerer fine placeringer i
Falstaff's Trophy konkurrencer for de forskellige druer; ikke mindst den som absolut vinder af
Weissburgunder Trophy 2022.
Vindistriktet Baden er det 3.største i Tyskland med ca. 16000 ha. vinmarker. Det løber 400 km. langs Rhinens østbred fra nord for Heidelberg til Basel, ved grænsen til
Schweiz, med små lommer østpå helt til Bodensøen. Det er delt i ni underområder med vidt forskellige jordbundsforhold. Store dele af distriktet er meget kuperet og ligger overvejende i Schwarzwald-området. Det mest karakteristiske område er nok Kaiserstuhl midt i distriktet, som er en gammel vulkan.
Klimaet er mildt og gennemsnitligt det varmeste vindistrikt i Tyskland, hvor romerne har dyrket vin fra det 2. århundrede e.kr. De samlede plantninger er knapt 60% hvide druer og godt 40% røde. Alle varianter af Pinot-familien og
Chardonnay trives godt her. De mest udbredte druesorter er
Müller-Thurgau,
Pinot Noir / Spätburgunder,
Pinot Gris / Grauburgunder,
Riesling,
Gutedel samt
Pinot Blanc /
Weissburgunder, Silvaner,
Chardonnay og Gewürztraminer. Ca. 85% af vinene produceres af omkring 100 kooperativer og sælges mest i Tyskland. De dyrkere, som selv laver deres vine, eksporterer i højere grad.