Pacherenc er en utrolig delikat vin med intens smag og vidunderlig kompleksitet. Den er rig på
aroma og slutter langt og elegant. Duften er indbydende med sød citronskal, noter af hvide blomster og tørrede frugter, og sødmen i smagen balanceres perfekt af en frisk
syre. Den står rigtig flot til sydfranske traditionelle specialiteter som foie gras, gedeost og frugttærter. Bør drikkes ung ved 8-10 grader.
Pacherenc du Vic-Bilh er en
appellation med vægt på søde vine i et lille område af
Gascogne i det sydvestligste
Frankrig. Vinene er senthøstede dessertvine; søde, fyldige og rige på smag med
aromaer af honning og tropiske frugter.
Området ligger ved foden af Pyrenæerne og påvirkes af sin nærhed til bjergkæden, der blæser varme vinde til vinmarkerne så de holder sig sunde og fri af råd i efteråret. Det er takket være det varme tørre efterår, at det kan lade sig gøre at producere en sød, senthøstet vin her.
De ældste dokumenter vedr. Pacherenc daterer tilbage til 1745. Her blev det dikteret, at der ikke måtte høstes før d. 4. november. Høsten skete d. 15. november på St. Alberts dag, og det er stort set det samme i dag. Druerne når at tørre godt ind før høsten, og de opnår dermed en højere sukkerkoncentration.
Druerne høstes ad flere omgange, typisk med start i midten af november og sidste gang sidst i december. Mosten skal have et naturligt sukkerniveau på minimum 221 g/l. I den færdige vin bliver det til en alkoholprocent på ca. 12.5% med et restsukkernniveau større end 45 g/l.
Slottet
Château Diusse, stammer fra det 17. århundrede. Vinmarkerne blev anlagt i 1975. Druerne til denne vin er Petit
Manseng og Gros
Manseng, der vokser på veldrænet lerholdig jord. Der tyndes både ud i vinstokkenes knopper og drueklaser tidligt på sommeren for at begrænse udbyttet af druer, og der tyndes ud i bladene for at give mere luft og sol til druerne. Efter en kort
maceration presses druerne langsomt. Mosten flyttes på tønder, hvor den alkoholiske gæring starter ved 20 grader og stopper vha. kulde, når sukker-
syre balancen er, som den skal være. Vinen lagrer udelukkende på tønder med ugentlig omrøring for at give vinen mere fylde og smag.
Historien om navnet
I modsætning til de fleste andre vindistrikter i
Frankrig, stammer navnet Pacherenc du Vic-Bilh ikke fra et sted. Der er ingen by eller noget sted med "Pacherenc". I stedet stammer navnet fra den lokale dialekt, hvor "paisheradas" i store træk betyder "rækker af vinstokke" og "vic-bilh" er provinsens gamle navn.