En herlig dessertvin med et nobelt og levende udtryk kombineret på flot vis med intensitet og kompleksitet. Den søde duft og smag af moden ananas og konserverede citrus balanceres perfekt af en frisk syre. Restsukker: 58 gr./l.
Et fremragende glas både uden ledsagelse af mad men også til et stykke blåskimmel ost eller desserter med en tydelig smag af citron.
Crouseilles ligger i byen af samme navn, og deres vinstokke daterer tilbage til 1737. Det er et kooperativ med 112 vinbønder, som blev grundlagt i 1950, og i 2018 fik de deres første økologiske certificeringer. Druerne til vinen er Petit Manseng, Gros Manseng og Petit Courbu, og hvert parcel har sin egen identitet, terroir og karakteristika. Der tyndes både ud i vinstokkenes knopper og drueklaser tidligt på sommeren for at begrænse udbyttet af druer, og der tyndes ud i bladene for at give mere luft og sol til druerne. Efter en kort maceration presses druerne langsomt. Mosten flyttes på tønder, hvor den alkoholiske gæring starter ved 20 grader og stopper vha. kulde, når sukker-syre balancen er, som den skal være. Vinen lagrer udelukkende på tønder med ugentlig omrøring for at give vinen mere fylde og smag.
I det 19. århundrede blev bl.a. vinene fra Pacherence dyrket ved hjælp af høje træpæle, der tillod, at vinstokkene kunne bindes højt op. Disse pæle hed "Hautains" og deraf navnet på vinen.
Pacherenc du Vic-Bilh er en appellation med vægt på søde vine i et lille område af Gascogne i det sydvestligste Frankrig. Vinen kommer fra senthøstede druer: Petit Manseng, Gros Manseng og Petit Courbu og vinene er søde, fyldige og rige på smag med aromaer af honning og tropiske frugter.
Området ligger ved foden af Pyrenæerne og påvirkes af sin nærhed til bjergkæden, der blæser varme vinde til vinmarkerne så de holder sig sunde og fri af råd i efteråret. Det er takket være det varme tørre efterår, at det kan lade sig gøre at producere en sød, senthøstet vin her.
De ældste dokumenter vedr. Pacherenc daterer tilbage til 1745. Her blev det dikteret, at der ikke måtte høstes før d. 4. november. Høsten skete d. 15. november på St. Alberts dag, og det er stort set det samme i dag. Druerne når at tørre godt ind før høsten, og de opnår dermed en højere sukkerkoncentration.
Druerne høstes ad flere omgange, typisk med start i midten af november og sidste gang sidst i december. Mosten skal have et naturligt sukkerniveau på minimum 221 g/l. I den færdige vin bliver det til en alkoholprocent på ca. 12.5% med et restsukkernniveau større end 45 g/l.
Historien om navnet
I modsætning til de fleste andre vindistrikter i Frankrig, stammer navnet Pacherenc du Vic-Bilh ikke fra et sted. Der er ingen by eller noget sted med "Pacherenc". I stedet stammer navnet fra den lokale dialekt, hvor "paisheradas" i store træk betyder "rækker af vinstokke" og "vic-bilh" er provinsens gamle navn.