Høj klasse fra den feterede, lille mark. Druerne er fra vinstokke over 65 år, og de er gæret med hele 80% hele klaser for at fremme den "åbne arme-stil", der er markens særkende i forhold til sine andre berømte naboer. Vinen er lagret 16 mdr. i eg, 50% nye fade, og 3 mdr. i stål til sidst. En vin der, trods sit niveau, vil kunne nyder i fulde drag uden at vente en halv generation.
Gevrey-Chambertin i den nordlige del af Côte de Nuits er kommunen med den højeste koncentration af Grand Cru marker, hvis legendariske Chambertin og Chambertin-Clos-de-Bèze vine blev nydt af Napoleon. Historien siger endda, at han bad sine folk gøre honnør, når de passerede vinmarkerne! Vinene herfra er meget efterspurgte grundet deres kombination af råstyrke og blødhed.
Vinen vokser i ca. 220 - over 300 m.s højde. Grand Cru markerne ligger i et bælte på midtskråningen syd for byen med de fleste Premier Cru'er lige under og nord for, tæt på byen. Med et vinareal på 435 ha., udover Grand Cru'erne, er produktionen relativt stor, men efterspørgslen altid større! Navnet "Chambertin" har været brugt siden 1200-tallet og indgår i alle ni Grand Cru navne. Kommunen var den første til at tilføje sin berømteste mark til kommunenavnet i 1847; et eksempel som ti andre kommuner senere har fulgt.
Griotte Chambertin, Grand Cru ligger lige under Le Chambertin og Clos de Bèze Grand Cru'erne lidt syd for byen. Den er kun 2,7 ha. og meget efterspurgt, da de ret få producenter holder en tårnhøj kvalitet, gerne i en mindre heftig og bredskuldret-, men mere lækkeripræget, åben og aromatisk stil. Marken vender mod øst-nordøst og har oftest en lidt langsommere modning og mere elegant syre end de andre berømte marker.
Jorden er et tyndt lag stenet kalk med klippe under. Lerindholdet er lavt, især i toppen af marken. Nabo Charmes Chambertin er fx 11 gange større med et hav af forskellige producenter, der laver vine på noget forskelligt niveau. Griotte kunne kaldes en eksklusiv niche i området, som man også får lov at betale for…
Pierre-Vincent Girardin sprang, blot 21 år gammel, ud som selvstændig vinmager med en bemærkelsesværdig og udtryksfuld kollektion i 2017-årgangen. Hans far Vincent Girardin afhændede sin ejendom i 2012 men gemte gode parceller, til sønnen blev klar.
Allerede fra starten havde Pierre-Vincent en klar idé om, hvad han ville gøre anderledes end sin berømte far: Først og fremmest prioritere terroirpræg og mineralitet fremfor tæthed i vinen – de egenskaber der altid har fremhævet Pinot Noir-druens unikke særpræg i Bourgogne og er sværest at efterligne andre steder i verden. Det indebærer typisk forsigtigt brug af nye egefade, fint afmålt udtræk af tanniner o.l. med overpumpning snarere end nedtrykning af faststofferne i mosten under udblødningen, og kun den minimalt nødvendige tilsætning af svovl.
Han anskaffer løbende fade på 465 l., der har en blidere indvirkning på vinen end de traditionelle Bourgogne barriques, og han bruger i stor udstrækning gæring med hele klaser, når stilkene er modne nok, for at fremme umiddelbar saftighed og en mere transparent og mindre muskuløs stil.
Vineriet er topmoderne og bygget med alle de moderne faciliteter og muligheder, der synes tilgængelige, for at skabe den ultimativ perfekte vin. Kælderen er naturligvis temperatur og fugtighedskontrolleret. Ud over vin fra egne parceller har Pierre en imponerende portefølje af vine lavet på købte druer fra top-adresser i Bourgogne. Til trods for sin hurtige succes er Pierre-Vincent Girardin både klar i sin retning og ydmyg over for opgaven.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Pierre Vincent Girardin siden 2019.
Vinene sælges som allokation. Kontakt din sælger for at høre mere.