En meget udtryksfuld vin med et differentieret frugtbillede og et væld af associationer fra smagere til bl.a. eksotiske krydderier, den klassiske Pauillac "blyantspids", lavendler, kaffe, mørk chokolade, lakridsrod og tobaksblad. Tanninerne er præsente men fløjlsbløde, og der er stor friskhed i frugten. "This has a ton of impact and intensity" siger Jane Anson fra Decanter. Vil kunne nydes fra karaffel 5-6 år gammel, men lang udviklingsmulighed venter.
Kalkbunden under markerne hjalp noget til at holde modningen i gang i den lange sommertørke, men regnen midt i august var stadig "a Godsend", som teknisk direktør Eric Kohler udtrykker det. 2020 er sammensat af 52% Cabernet Sauvignon, 42% Merlot, 3% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot.
Carruades de Lafite har en snert af det største, man kan få. Da slottet er i den absolutte topklasse, både mht. renomme, kvalitet og pris, er interessen for 2. vinen naturligvis stor. Slottet har været blandt de allerbedste siden USA's senere præsident Thomas Jefferson, som ambassadør i Paris i 1787, nævnte den som en af de få, der ville være forrest i fremtiden.
Vinen, har før 1980'erne skiftet navn flere gange, oftest "Moulin des Carruades", men blev så konsekvent knyttet til slottets navn. Carruades er specifikke parceller ret tæt på slottet mod vest, som blev købt i 1845, men der indgår også druer fra slottets øvrige marker.
Vinen indeholder som hovedregel mere Merlot end 1. vinen: mellem 30-50%, men er stadig oftest domineret af Cabernet Sauvignon, bl.a. fra de lidt yngre vinstokke. Den lagres gerne 16-20 mdr., 80% af vinen i barriques, men kun ca. 10% nye fade. Produktionen er reduceret en del i de senere år for at højne kvaliteten. Vinen laves af det samme team som 1. vinen og Ch. Duhart-Milon, under ledelse af teknisk direktør Eric Kohler.
Pauillac er den næst-nordligste af de fire berømte Haut-Médoc kommuner, flankeret af Saint-Estèphe mod nord og Saint-Julien mod syd. De store grusbanker, efterladt af gletchere, og nærheden til floden med sin lysreflektion og modererende indflydelse på klimaet, er væsentlige, naturlige faktorer for vinenes høje kvalitet.
Historisk var den gode adgang til udskibning af vin, før gode veje og jernbaner, en forudsætning for, at området var tæt plantet med vin allerede i 1600-tallet. En perlerække af de fineste slotte ligger her; bl.a. tre af de fem Premier Crus. Her laves uforlignelige, men også meget dyre vine, der kan udvikle sig i mange årtier. De druer, der tegner stilen, er først og fremmest Cabernet Sauvignon samt Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot. Jordbundsforhold og lokalklima bestemmer de konkrete plantninger.
Der er 1200 ha. marker og mere end 100 slotte. Dog sælger langt fra alle vin under eget navn, og mindre ejendomme sælges med mellemrum til de mere berømte slotte. Deres produktion skifter så navn og indgår i den nye ejers vin; dog oftest ikke første vinen for de bedste slottes vedkommende. Der er popularitetsbølger og trends i vinverdenen, men Pauillac har været feteret i mindst et par århundreder og er det stadig.
Bordeaux 2020 var det tredje varme år i træk, men ikke helt som de to foregående. Vinteren sørgede for gode vandreserver i jorden, som der skulle blive brug for. April var den varmeste i 100 år, knopskydningen var meget tidlig og blomstringen allerede i slutningen af maj forløb godt. Meldug i den våde og varme periode, inden tørken midt i juni satte ind, kostede en del af det potentielle udbytte.
Bortset fra juni var alle måneder fra marts - september varmere end både 10-års og 30-års gennemsnittet, men der var ingen deciderede hedebølger. Med total tørke fra 18/6 - 11/8 blev det den tørreste sommer siden 1959. Regnen i 2. halvdel af august, mest udpræget på venstre bred, var ekstremt vigtig for de fine resultater der kom, efter stabilt høstvejr i september.
Druerne var generelt små med tykt skind, og den friskhed, der præger de fleste vine, har overrasket dyrkerne selv. Udbyttet, især i de kvalitetsmæssigt vigtige kommuner for rødvin, er mindre end forventet. Vinenes karakter er traditionel Bordeaux: Koncentrerede og fast strukturerede med en god modvægt af friskhed i frugten og ret moderat alkohol. I mange vine er udviklingspotentialet stort.