400,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2015 Pierre Amadieu "le Pas de l'Aigle" Gigondas "Terroir d'Exception"
Coup de Coeur i Guide Bettane 2016 (bedste i sit område). "Very sexy stuff", skriver den højt ansete Josh Raynolds. "Terrific" (WineAdvocate), en af blot to "Highly Recommended" i Decanter. Ganske lille mængde superb vin.
400,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Frankrig |
Distrikt | Rhône |
Druesorter | Grenache/Garnatxa/Garnacha (90%) Syrah/Shiraz (10%) |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2015 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 362115WB |
Beskrivelse
Dette er Pierre Amadieu's top-Gigondas, der kommer fra den højest beliggende skråning ved foden af "Ørnepasset", 400 m.o.h. Fornem kombination af frugtdybde, en bred palet af smagsindtryk og rank struktur. Kan matche alt fra kraftige gryderetter og svampe til vildt og vintermad med fedtindhold, hvor syren fra de højtliggende marker giver modspil. Kan udvikle sig i mange år.
Her giver hver vinstok mindre end én flaske vin, og koncentrationen i druerne, kompleksiteten i terroir'et og friskheden fra skråningernes høje beliggenhed og de kølige nætter sætter et klart aftryk. Druerne, 90% Grenache og 10% Syrah i 2014-årgangen, høstes sent ad flere omgange og gærer over en hel måned med skindkontakt. Herefter lagrer vinen i 24 måneder i store franske egefade. Dette giver en fin integration af eg og runder vinen fornemt af.
Farven er dyb og mørk. Næsen intens og kompleks med saftige noter af både lyse- og mørke frugter, blommer og figner. Smagen er silkeblød og fyldig med delikate røde frugter blandet med laurbær, hvor krydderier- og pebernoter blander sig på elegant vis i den lange og vedvarende afslutning.
Pierre Amadieu er det store navn i Gigondas, som siden 1929 og gennem tre generationer har opbygget det største domæne i Gigondas med 137 ha. Intet er sparet, selv i de små detaljer. Jean-Pierre, 2. generation, har en stor del af æren for, at Gigondas i 1971 fik egen appellation. I dag ledes huset af 3. generation, Pierre, som også er præsident for alle vingårdene i området. Hans ambition er at skabe klassisk Gigondas, som har mineralitet såvel som kraft: "Jeg vil lave elegante vine med behagelig friskhed og god frugtighed, der respekterer familiens traditioner og appellationens typiske kendetegn.
Med årene er huset også begyndt at lave vin fra andre Rhônedistrikter som Vacqueyras, Vinsobres, Châteauneuf-du-Pape og Côtes du Rhône. Med disse vine er Pierre Amadieu kommet i mål med ønsket om at kunne tilbyde et bredt sortiment af vine i klassisk stil fra en stor del af Rhône.
Robert Parker siger bl.a. om domænet: "Læsere, der søger solid vin for pengene så vel som god typicitet fra Sydrhône, skal se på vinene fra Pierre Amadieu.....de giver altid masser af nydelse og er rimeligt prissat".
Sydrhône 2014 begyndte med et køligt forår og sen knopskydning. Vejret varmede op, og blomstringen forløb godt, hvorefter det blev køligt igen med en del spredt regn fra sidst i juni til slutningen af august. Der var hyppigt behov for udtynding af druer pga. kraftig vækst og ind imellem rådskader. Ny regn i første halvdel af september, da varmen var vendt tilbage, gav botrytisangreb i en del lavtliggende områder, som nødvendiggjorde en streng sortering af druerne, som ellers havde en fin modenhed. De højere liggende områder med god ventilation, som det meste af Gigondas, slap lettere, og der var fint høstvejr derefter helt til midt oktober. Dyrkere, der gjorde deres markarbejde klogt, har lavet fine, delikate vine med god balance, der vil være tilnærmelige også som ret unge.
I Nord blev høstudbyttet kraftigt reduceret af haglstorme allerede i juni, hvor beskadigede druer skulle fjernes. Midtsommeren var hovedsageligt pæn men ret kølig. Varmen vendte tilbage, og, bortset fra en hurtig regnstorm over midten af august, var vejret fint fra primo august til midt oktober. Høstperioden var lang men uproblematisk. Vinstilen er, ligesom i syd, delikat, klar frugt med god syre og finesse, der ikke nødvendigvis skal modne længe, men mange vine kan.
Gigondas er en af Rhône-dalens Cru'er - dvs. hvor byens navn står på etiketten i stedet for, eksempelvis, blot Côtes du Rhône. Byen blev et "Cru" allerede i 1971. Gigondas ligger op mod bjergryggen Dentelles de Montmirail, som begrænser mængden af sol på markerne om morgenen og dermed forlænger modningstiden af Grenachdruen. Det giver mere syre og friskhed til druen.
Rødvinene må indeholde op til 80% Grenache og skal indeholde minimum 15% af Syrah og/eller Mourvèdre. Vinen er ofte lidt fastere end ærkerivalen Châteauneuf-du-Pape, men i reglen af samme type. De bedste lagrer fremragende.
Gigondas er hovedsageligt en rødvinsappellation, men der produceres også en begrænset mængde rosévin. De hvidvine, producenterne fremstiller, må altså ikke kaldes for Gigondas, men i stedet for blot "Côtes du Rhône".
Se 3 minutters video fra Gigondas og Pierre Amadieu: "Forår"!
Relaterede produkter
x9n7mes8p3
31iovxk5t9kpxtnbw4rceyjwj49chhxh
qmkgcr5g0db5rip61uja4f
DKK 000,00
DKK 000,00
w97s2yzl31k
ap7zyyu98h6lwy3o861gqhorx0m6jh0u
3ssjerp6iamwvotdw82qie
DKK 000,00
DKK 000,00
pl116d5aym
qi7lv8nfkiip7eq4ir6msw00wx3hs8z
auu8j95b7tyod72ijweo
DKK 000,00
DKK 000,00
qey9531egud
zr5qrjmp7dlyq6zgyvgxemfhbcq265l78
pmi9ahtwjdipjvvnzrih
DKK 000,00
DKK 000,00
8fth4y0j09h
xlrs7xqql1sa6atojuq94ufnvt8dydf
8iqcsbq0j54obgcrwhoild
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
m4zccfx73i
uff7d54xzc62tx5r6erwgh6r55o8jmc7
6a5l2pypfecvrhrnufwwd
DKK 000,00
DKK 000,00
ou81gub1ex
o4pa182dl1ebe0shrglfwkxh4l5v9i
wurfju1kedk7xbxhut2iil
DKK 000,00
DKK 000,00
yb26bomh2bd
aix101xfy5uekgg98gpj2no57dg31c47r
5lvoh7ejrzah03m1nx2iol
DKK 000,00
DKK 000,00
pldutlo4vlm
p1ic9udt3wrxygza1v6m1arlab7y34hno
rhadgnxl4ins36p64h457
DKK 000,00
DKK 000,00
o9w77uqg7aq
y8wn57h2119422cl8jcz4ql8w2r8wx8gl
mbs74njiws15gfrqtjcwa
DKK 000,00
DKK 000,00