Vinen viser fornemt og autentisk, hvordan Sangiovese fra Castelnuovo Berardenga skal smage. Utroligt velsmagende, forførende og sensuel mellemfyldig vin med mørke kirsebær, tobak og toner af lakrids og krydderier. De elegante tanniner smelter perfekt sammen med Sangioveses syre og frugt i en smag, der slutter langt, juicy og frisk med et sprødt tvist. Det er en vin, der inviterer til et glas mere. Servér til de gode hverdagsretter - som tomatbaserede pasta- og risretter, samt retter med kalv og kylling krydret med italienske krydderier.
Druerne er 95% Sangiovese og 5% Canaiolo, der vokser i jord, der består af silt og ler iblandet kalk og større sten. Druerne høstes ad flere omgange, når de er fuldt modne, og i vineriet sorteres de yderligere af en optisk skanner. De afstilkes og sendes til rustfri ståltanke. Her gærer de under temperaturkontrol, og mosten har kontakt med skallerne i 20 dage. Vinen lagrer videre i 10 måneder i en blanding af toskansk, slovensk og østrigsk eg.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Tolaini siden 2024. Tolaini står som et fantastisk udtryk af Toscana. Huset blev grundlagt af Pier Luigi Tolaini i 1998 med visionen om at lave top-kvalitet fra Toscana, og huset har hurtigt vundet international anerkendelse af både deres Chianti Classico og Supertoscanere, der hvert år høster stribevis af 90+ point.
Chianti Classico er et stort og varieret område, der strækker sig fra de nordlige forstæder af Firenze til udkanten af Sienna mod syd. Tolaini Estate ligger i Castelnuovo Berardenga - den sydligste kommune i Chianti Classico - hvor vinene kombinerer kraft og intensitet med en fantastisk elegance og lang levetid. Huset anvender bæredygtige principper i vinfremstillingen for at tage hensyn til miljøet og biodiversiteten.
Pier Luigi er meget optaget af terroir. Vinene skal udstråle områdets autentiske udtryk, og derfor arbejdes der fokuseret med detaljerne i både mark og kælder. Efter druerne er ankommet til vineriet, bliver de afstilket og scannet af en optisk scanner, så kun de bedste druer er tilbage. De hele druer får en kold udblødning, før gæringen sættes i gang. Det meste af vinificeringen foregår i temperaturkontrollerede rustfri ståltanke. De bedste druer fra hver høst gærer i åbne gæringskar af fransk eg for at give ekstra kompleksitet til vinene.
Gæringen forgår mellem 7-10 dage. For at give vinene endnu mere smag og struktur, macererer vin og skaller yderligere i 10-15 dage, før vinen flyttes til tønder og undergår malolaktisk gæring.
Hvert år køber Tolaini nye Allier- og Troncais egefade. De fleste har en medium- til medium-plus ristning, men enkelte har en mørk ristning. De mange typer og størrelser af gæringskar- og tanke tillader Tolaini at vinificere alle parceller separat, indtil de skal blendes til sidst.
Det specielle "Y" symbol på flasken stammer fra det etruskiske alfabet og svarer til et moderne "T". Med det ældre bogstav, signalerer Tolaini, at de forbinder ældre elementer i vinfremstilling med nye.
Den hovedansvarlige for at sætte retningen for vine er Francesco Rosi. Han arbejder tæt sammen med konsulenten Ruggero Mazzilli, som har startet sit eget firma med fokus på at udvikle bæredygtig og økologisk vinfremstilling.