En koncentreret og udtryksfuld profil, kødfuld og frugtig med mørke frugter, røg og krydderier - og et overraskende forfriskende tvist i afslutningen. El Rapolao kommer fra et køligt område, og druerne modner derfor sent. Marken ligger højt ved siden af en stor fyrreskov, og dens vestlige orientering med en let skråning mod nord gør, at solen rammer den senere end nogle af Césars andre marker.
Druerne er 85% Mencía, 10% Alicante Bouschet og 5% hvide druer og andre sorter. Césars tilgang til vinen er at lade den lave sig selv så meget som muligt. Han bruger stilke i vinificeringen og bruger tyngdekraft til at flytte vinen rundt.
Druerne er høstet i hånden fuldt modne i august. Der indgår 15% stilke i gæringen, der sker med naturgær i store 1000 liter kar. Druerne macererer i 17 dage, og én gang dagligt skubbes samlingen af skaller i toppen af karet forsigtigt lidt ned i mosten. Vinen har modnet 12 måneder på 500 l. franske egefade.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med César Márquez siden 2024. César Márquez er en kommende stjerne i Bierzo, hvor han kombinerer sit arbejde på familiens vingård, Castro Ventosa, med sit eget soloprojekt, hvor han laver vin i DO for både landsby og Vinos de Paraje (små parceller/lieux-dits), herunder nogle single-vineyard vine.
César kommer fra en vinfamilie. Han er ønolog og har arbejdet side om side med sin kendte onkel, Raúl Pérez, på familiens vingård gennem mange år, før han overtog tøjlerne i familiens kælder i 2017.
I 2015 restaurerede César en gammel vinkælder i sin hjemby, Valtuille de Abajo og startede en vinserie under eget navn. Her fokuserer han på at lave solide vine fra egne marker. Han ejer vinstokke i forskellige parceller, som han har fået fra familien, foruden en halv hektar i San Juan de Paluezas. Hans ambition er at lave en rødvin af højeste kvalitet, som får prædikatet Vino de Viña Calificada (svarende til en cru classé), og som er lavet på den unikke og sjældne hvide kalkholdige jord i Bierzo. Med sine Vinos de Paraje går César efter at lave vine fra unikke steder uden for Valtuille de Abajo.
Med sine enkelt-parcel vinifikationer håber César, at han kan danne grundlaget for en kortlægning af regionen, som på sigt kan anvendes til sammenligning af cru appellationerne andre steder i verden. César anvender ikke udelukkende egne druer. Han køber også druer til nogle af sine vine. Druerne kommer fra sandede marker som Villegas, El Llano eller El Val, plus El Rapolao eller La Vega.
Alle rødvine laves med varierende mængder af stilke fra drueklaserne. Ved at forsøge sig frem, har César fundet, at han får det bedste resultat, når han høster tidligere og frugten er sprød, snarere end sød. Dermed kan han holde alkoholen under 13,5 % vol. og tilsætte stilke efter behov for at balancere vinene og opnå ekstra kompleksitet. Vinene taler for sig selv, og de har placeret César Márquez blandt Bierzos mest fremtrædende vinmagere.
Bierzo ligger i den nordvestlige del af Spanien i provinsen León i den autonome region Castilla y León. Klimaet er overvejende kystklima, påvirket af nærheden til Atlanterhavet, hvilket skaber kølige og fugtige forhold, der er gunstige for vinproduktion. Regionen er kendt for sine karakteristiske vine, især de røde lavet på den lokale druesort Mencía, der skaber komplekse og saftige rødvine med aromaer af røde frugter, krydderier og urter. Bierzo har oplevet en stigende interesse og anerkendelse på det internationale marked for sine kvalitetsvine, og mange vinproducenter i regionen har vedtaget moderne teknikker og praksis for at forbedre kvaliteten af deres vine.