This website requires JavaScript.

AOC

AOC står for “Appellation d’Origine Contrôlée”, hvilket på fransk betyder “kontrolleret oprindelsesbetegnelse”. Det er et system, der er etableret i Frankrig for at regulere og beskytte oprindelsen, kvaliteten og stilen af vin, ost og andre landbrugsprodukter.

I vinverdenen refererer AOC til en særlig betegnelse, der gives til vine, der er produceret i specifikke regioner og opfylder bestemte krav til druesorter, dyrkningsmetoder, høsttidspunkt og produktionsmetoder. Disse krav er designet til at sikre, at vine fra en bestemt AOC-region har en vis kvalitet, karakter og stil, der er unik for det pågældende område.

For at opnå AOC-status skal vinproducenter overholde strenge regler og underkastes regelmæssig kontrol og certificering af lokale vinmyndigheder. Disse regler kan omfatte begrænsninger på de tilladte druesorter, minimumsalkoholindhold, maksimalt udbytte pr. hektar, dyrkningsmetoder og produktionspraksis.

AOC-systemet er vigtigt for fransk vinindustri, da det hjælper med at bevare og fremme de unikke kvaliteter og karakteristika af forskellige vinregioner. Det giver også forbrugerne tillid til, at de køber vine af høj kvalitet, der er produceret i overensstemmelse med traditionelle metoder og lokale terroir.

Selvom AOC-systemet primært anvendes i Frankrig, har mange andre lande vedtaget lignende systemer til at regulere og beskytte deres egne vinproduktioner. Disse systemer kan have forskellige navne, såsom DOC i Italien eller DO i Spanien, men de deler alle det samme grundlæggende mål om at sikre kvaliteten og integriteten af regionale vine.

 

Forskellen på AOC og AOP:

Mens begge er franske betegnelser, der anvendes til at beskytte og regulere oprindelsesbetegnelser for fødevarer som vin, ost og andre landbrugsprodukter, blev AOC-terminologien officielt ændret til AOP i 2012 som led i en større reform af EU’s system til beskyttelse af oprindelsesbetegnelser.

Selvom betegnelsen er ændret fra AOC til AOP, er formålet stadig det samme: at sikre og beskytte oprindelsen, kvaliteten og stilen af ​​produkterne. AOP-systemet angiver, at produktet er fremstillet i overensstemmelse med specifikke regler og standarder, der er fastlagt af regionale producenter og myndigheder.

De vigtigste forskelle mellem AOC og AOP er primært af symbolsk karakter og afspejler ændringerne i EU-lovgivningen:

  1. Navneændring: Som nævnt er den primære forskel mellem AOC og AOP navnet på systemet. AOC blev erstattet af AOP som den officielle terminologi for at harmonisere den franske lovgivning med EU’s regler.
  2. Strengere regler: Med overgangen til AOP-systemet blev visse regler og standarder for oprindelsesbetegnelserne strammet for at sikre en højere kvalitet og beskyttelse af produkterne. Disse ændringer var imidlertid mere subtile og omfattede ikke væsentlige ændringer i selve systemet.

Generelt set er AOC og AOP to forskellige navne for det samme system til beskyttelse af oprindelsesbetegnelser for fødevarer. Forskellen ligger primært i den officielle terminologi og nogle mindre justeringer af reglerne som følge af overgangen fra AOC til AOP.

Relaterede produkter

Frankrig

NV Crémant de Loire, Brut Réserve, Langlois

250,00 kr. Normalpris

Ikke på lager

Frankrig

2022 Brouilly, Château Cambon

Frankrig

2022 Beaujolais, Château Cambon

Frankrig

2020 Marsau, Francs-Côtes de Bordeaux

Decanter 92 / 100
JamesSuckling 93 / 100
325,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2015 L de la Louvière Blanc, Pessac-Léognan, Graves

Vinstyrke2 ved Kim Bretov 91+ / 100

Frankrig

2018 Cruzeau, Graves, Pessac-Léognan

Gilbert & Gaillard 90 / 100
WineSpectator 91 / 100

Frankrig

2005 Couhins Lurton, Cru Classé, Pessac-Léognan

eRobertParker 92 / 100
Gastro 93 / 100

Frankrig

2004 Couhins Lurton, Cru Classé

Robert Parker 88 / 100
Guide Gault-Millau 18 / 20

Frankrig

NV Crémant de Loire, Brut Rosé, Langlois

250,00 kr. Normalpris

Frankrig

2017 Crémant de Loire, Cadénce Extra Brut, Vintage, Langlois

425,00 kr. Normalpris