Frankrig
Australien
På 20 år er Australien blevet et af verdens 10 største vinlande med en produktion på 4.000.000.000 liter, hvoraf 85% eksporteres. I England importeres der i dag mere fra Australien end fra Frankrig, mens Danmark er på 4.-5. pladsen. Over 90 % af vinen kommer fra det sydøstlige Australien, der dækker delstaterne South Australia (45% af vinhøsten), New South Wales og Victoria. I Frankrig har Bordeaux et areal tæt på Australiens 160.000 hektar, men Australiens højt ydende vinstokke giver 3-4 gange så meget vin som Bordeaux. Også for meget vin – i dag (2015) producerer Australien 20-25% for meget vin.
Eksporten domineres af 3-4 kæmpe koncerner, som leverer 85 % af Australiens vin: Fosters (med SouthCorp, som leverer bl.a. Penfolds, Rosemount og Lindeman), Pernod-Ricard (Orlando og Jacobs Creek), Constellation Brands og Beringer-Blass. Vine herfra er nok bedre kendt som brand end for kvalitet. Et stort antal mindre firmaer står for de sidste 10-15%.
Tæt på 80% af vinen gror på flade, højt ydende, kunstvandede marker ved den mægtige Murray flod i delstaterne South Australia, Victoria nord for Melbourne og New South Wales i bjergene over Sydney. De bedste vine kommer fra de køligere områder tæt på havet: I South Australia bl.a. McLaren Vale, Barossa og Coonawarra – hver især omkring 2% af Australiens vinhøst – i Victoria Mornington og Yarra, Heathcote ved Bendigo og i New South Wales især det historiske Lower Hunter Valley. Mest anset er bl.a. McLaren Vale (2-3 % af Australiens produktion), Barossa og Hunter Valley samt Coonawarra og Heathcote. Nationaldruerne er rødvin af Shiraz (Syrah) og hvid af Riesling. I dag laves flot vin dog af stort set alle kendte druer, ikke mindst Grenache, Cabernet og Chardonnay.
Erik Sørensen importerer vin fra nogle af de bedste, bl.a. d’Arenberg, Hewitson og Tyrrell.