Frankrig
Dosage
Restsødmen eller doseringen i en Champagne . I forbindelse med dégorcement fjernes bundfald samt en smule vin, der erstattes af vin + dosage -” liqueur d’expédition” på fransk- i reglen vin og rørsukker. Dosage er egentlig ikke nødvendig, da man kan få samme fornemmelse ved langvarig lagring på flaske , men en ung Champagne -uden dosage- kan virke langt mere tør end tilsvarende hvidvin eller mousseux fra varmere områder, gr. vinens markante syre . Derfor tilsættes Champagne dosage og får følgende restsødme: Extra Brut , alt under 6 gram /liter, Brut – under 15 g/liter Extra Dry – 12-20 g/liter Sec eller Dry – 17-35 g/liter Demi-Sec – 33-50 g/liter Rich eller Doux – over 50 g/liter. De store huse har i reglen ret høj dosage, da man ønsker ensartet vin fra år til år -og måske især fordi dosage kan modvirke vinens syre og få en ung vin til at virke ældre. Endelig vil en vin med vis dosage også være mere behagelig som apéritif for den utrænede gane.