This website requires JavaScript.

Madeira

Med Sherry og Port den tredie store “historiske” hedvin . Vinen laves på øerne af samme navn midt i Atlanten 900 km fra moderlandet Portugal og 750 km fra Afrika. Vinen laves i flere stilarter fra tør til sød og har en original og anderledes smag, som skyldes den særlige metode, osm traditionelt bruges i produktionen. Fra 1500-tallet og frem lagde skibe til i havnen i Funchal og lastede bl.a. vin før rejsen til Amerika og Østen. For at konservere vinen til de månedlange rejser blev vinen tilsat alkohol . På vejen tilbage opdagede man, at den langsomme opvarmning i lasten på turen over Ækvator, ændrede vinens smag -og denne særlige smag blev ekstremt populær ikke mindst i 1700-tallet, hvor en fan var Benjamin Franklin. I dag lagres vinen på egefade i ofte lavtloftede kældre, hvor temperaturen om sommeren nemt kryder op overe 35 grader. Desuden er fadene aldrig fyldt helt op, så vinen langsomt iltes og får den særlige iltede smag, som i andre vine anses for fejl og kaldes “maderiseret”. En billig Madeira laves i en “Estufagem”, særlige varmerum eller ofte en ståltank, hvor temperaturen langsomt hæves til minimum 45 grader (dog oftere 60 grader) for et minimum af 90 dage for derefter langsomt at blive sænket igen. Vinen opnår på denne måde en særlig oxideret farve og duft (ofte kaldes andre vine med lignende duft og farve for Maderiseret!). Druen Tinta Negra Mole dominerer helt, men historiske druetyper plantes mere i dag: Sercial (helt tør), Verdelho (tør) Bual (sødlig) og Malvasia (sød), da EU siden 1980erne har krævet minimum 85% af druen i flasken, hvis druenavnet nævnes. E næsten uddød drue som Terrantez er også blevet plantet i de senere år. Næsten al vin gæres til tør vin og sødes før lagring i eg . Vinen skal lagres mindst 18 måneder før tapninh, dog 3 år for “Finest”. Andre typer er bl.a. Reserve (5 år), Colheita og Vintage (som skal lagre 20 år i eg før tapning). Produktionen har været vigende i mange år. De største markeder er Frankrig og Benelux, hvor vinen ikke mindst bruges i køkkenet. Vinen gror på stejle skrænter -her Cama de Lobos nær hovedbyen Funchal. Næsten halvdelen af al Madeira sælges af Madeira Wine Company (ejet af Symington gruppen), men der er også en række mindre firmaer.

Tilbud

Frankrig

2023 Sancerre Classique, Hubert Brochard

WineSpectator 90 / 100
275,00 kr. Pr. Stk.

Italien

Prosecco Extra Dry, Millesimato, Contarini, Treviso DOC

Gastro
135,00 kr. Pr. Stk.

Australien

2018 The Stump Jump GSM, d'Arenberg, McLaren Vale

WineEnthusiast 87 / 100
120,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2022 Roulepierre Rouge, Côtes du Rhône, Pierre Amadieu

JamesSuckling 90 / 100
125,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2020 Colombelle Sélection Rouge, Plaimont, Côtes de Gascogne IGP

70,00 kr. Pr. stk. v. køb af 6
90,00 kr. Pr. Stk.

Italien

2023 Tramin T Rosso, Cantina Tramin, Dolomiti IGT, Sydtyrol

150,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2023 Roulepierre Rosé, Côtes du Rhône, Pierre Amadieu

125,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2022 Roulepierre Blanc, Côtes du Rhône, Pierre Amadieu

130,00 kr. Pr. Stk.

Spanien

2022 Flos de Pinoso, Monastrell, Bodegas Pinoso

85,00 kr. Pr. Stk.

Spanien

2020 La Celestina Crianza by Atauta, Ribera del Duero

JamesSuckling 89 / 100
Robert Parker 91 / 100
200,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2019 Château Mayne-Vieil Cuvée Aliénor, Fronsac, Bordeaux

WineEnthusiast 92 / 100
Vinstyrke2 ved Kim Bretov 93+ / 100
225,00 kr. Pr. Stk.