| 335,00 kr. | Tilbudpris |
| 450,00 kr. | Normalpris |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
Madeira Extra Reserve 15 Years Old, Extra Dry, Justino`s, 0,5 l.
| Oldenburgs Vinguide | 18 / 20 |
| 335,00 kr. | Tilbudpris |
| 450,00 kr. | Normalpris |
Produktinformation
Name | Value |
|---|---|
| Land | Portugal |
| Alkohol % | 19% |
| Fyldighed | Middelfyldig |
| Lukkemetode | Korkprop |
| Flaskestørrelse | Halvliter, 0,5 liter |
| Varenummer | 950810 |
Beskrivelse
Meget elegant sammenstykket Extra-Dry Madeira med kun 33 gr./l. restsukker, der er den tørreste Madeira, som Justino's nogensinde har produceret. Ravfarvet i glasset og en aroma af blomster og sort te samt røgede noter og en salt tone. Smagen er fast med en tydelig, læskende syre og fin mineralitet. Lang finish, dyb, tør og vedholdende.
Server ved 14-16 grader som aperitif og til den store oste- og charcuterieplatte. Efter åbning holder den sig fint i flere måneder, når den opbevares køligt.
Lavet på 90% Sercial og 10% Terrantez-druer, der vokser i basalt på det nederste af skråningerne af Seixal bjergene på Madeiras nordlige kyst tæt ved havet. Det nærliggende skovområde Fanal har også indflydelse på det lokale klima. Druerne høstes i hånden og undergår streng sortering. De afstilkes helt og presses nænsomt. Gæringen stoppes ved at tilsætte neutral alkohol lavet på vindruer (på 96%) for at opnå det ønskede niveau af sødme. Vinmagerne Nuno Duarte og Juan Teixeira står bag vinen, som de har blendet i en stil, der favoriserer elegance. Vinen har lagret i 450 liter ældre egefade.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Justino`s siden 2025. Justino`s Madeira blev grundlagt i 1870 og er en af de ældste og mest respekterede producenter af Madeira. Vingårdens mission er "Kun at gøre én ting, men at gøre det godt". De er kendt for deres dedikation til kvalitet og innovation, og de besidder en ekspertise indenfor kunsten at blende forskellige fade til den endelig vin. Med over 150 års historie kombinerer de mange års erfaring og ekspertise med moderne kreativitet for at fremstille vine, der afspejler Madeiras rige historie.
En af vingårdens banebrydende kreationer er den første certificerede økologiske Madeira og særlige vine lavet af nøje udvalgte druer fra specifikke parceller med specifikke terroirs, der giver usædvanlige blends med en speciel gastronomisk appel. Disse vine tilbyder en perfekt balance mellem autenticitet og innovation, og med et fokus på premium-produkter tiltaler de det selektive publikum.
Vingården er helt up-to-date. I 1993 byggede Justino`s en ny vingård med den mest avancerede teknologi til rådighed i Cancela i Santa Cruz, og det har skabt de bedste betingelser for fremstillingen af premium Madeira - fra vinificering, produktion og ældning.
Justino`s ejer ikke selv marker. På Madeira er der kun få, der producerer vin men til gengæld mange, der dyrker druer. Producenterne køber druer fra lokale dyrkere, som de etablerer partnerskaber og har et tæt samarbejde med. Det er sådan systemet har fungeret altid. I løbet af året støtter producenterne dyrkerne i alle de nødvendige aktiviteter, og de er med til at finansiere genplantning, når det er nødvendigt. Producenterne besøger regelmæssigt dyrkerne for at sikre kvaliteten af druerne.
Øen Madeira hører til Portugal og ligger i Atlanterhavet, omkring 900 km sydvest for Lissabon og 600 km vest for den nordafrikanske kyst. Med et areal på cirka 735 km2 og en maksimal længde og bredde på henholdsvis 57 km og 23 km, er øen Madeira den største og vigtigste af øgruppen, som omfatter Madeira, Porto Santo, Salvage- og Desertas-øerne. Klimaet er tropisk med varme somre og milde vintre. Øen nyder godt af de varme havstrømme, der flyder forbi øen fra ækvator nordpå til Madeira og videre. Temperaturerne er lidt køligere på nordsiden af øen og for vinmarkerne i 800 meters højde. I det højere beliggende terræn har vinmarkerne desuden også større daglige temperaturudsving end marker ved kystområderne.
Hedvinen Madeira er en forstærket vin kendt for sin ekstraordinære levetid og forskellige smagsprofiler, der spænder fra tør til sød og med levende syre og kompleksitet, der udvikles gennem unikke lagringsteknikker.
Tør Madeira laves som oftest på de grønne druer Sercial og Verdelho, hvor de sødere versioner laves på Tinta Negra (blå), Boal (grøn) og Malvasia (grøn). Udover selve druesorten bestemmes sødmegraden af tidspunktet for forstærkningen af vinen. De søde vine gærer kun omkring to dages tid, før de forstærkes med sprit for at bibeholde en masse restsukker. De tørre Madeira'er gærer op til en uges tid inden forstærkningen op til 17-18% alkohol. Spritten, der bruges, er neutral på 96% alkohol, hvilket giver bedre plads til druearomaer i vinen.
"Hemmeligheden" bag Madeira er lagringsmetoden. Der bruges der to forskellige produktionsmetoder, som begge drejer sig om at opvarme vinene. De billigste typer laves ved Estufagem-metoden. Her bliver vinen opvarmet til 45-50°C i ståltanke, der temperaturstyres af vandrør i siderne. Den giver vinen en aroma af kogt eller bagt frugt, og størstedelen af billig Madeira til brug i fødevareindustrien (saucer m.m.) produceres på denne måde.
Madeira af højere kvalitet produceres efter Canteiro-metoden. Her lagres vinen i mellemstore træfade på 400-700 liter med en smule luftrum tilbage for at tillade oxidation. Fadene placeres i naturligt varme lagerhaller, hvor temperaturen ligger på mellem 25-40°C. Eftersom det er varmest under loftet, kan vinene flyttes rundt efter ønsket stil i forhold til opvarmning og oxidation. Varmen og oxidationen bevirker, at noget af vinen (vandet) fordamper under lagringen. Dette medvirker til en koncentration af aromastoffer og en stigning af alkoholprocenten til omkring 19-20%.
Fadene kan efterfølgende blendes til en ønsket stil eller aldersbetegnelse (5, 10, 15, 20, 30, 40 år osv.). Det meste Madeira er således non vintage, selvom der også produceres enkeltårs Colheita'er, som vi kender det fra Portvin. De tørre Madeira'er er kendetegnede ved et højt syreniveau og aroma og smag af citrusskal og nødder og kan som tør Sherry med fordel sammensættes med retter fra det salte køkken.
I 2024 blev vingården valgt til "Best Fortified Wine Company in Portugal" af "Grandes Escolhas", der er en portugisisk månedlig publikation og hjemmeside dedikeret til vin, vinrejser og turisme, gastronomi og andre livsstilsemner. Dens navn betyder "Great Choices" på engelsk.
Oldenburgs Vinguide
Den er extra dry, fortæller etiketten, men selv de tørreste vine fra Madeira, der er mere tørre end ren Sercial, er ikke så tørre efter andre målestokke. Denne 15-års er ren, klar og nydelig, den har nødder og røg i næsen og lidt nougat i smagen, og den er kun tør i forhold til de mange søde Madeira'er. Men den har personlighed, og den smager godt. Den skal ikke bruges som alternativ til hvidvin, men som supplement til udsøgt hygge og måske til udvalgte oste.
Relaterede produkter
t1wtfmlceuc
nrmcj4lvj40v1r6b26yxxdbux88pksvjd
nhmenu381skok5yoh2v5df
DKK 000,00
DKK 000,00
ledgyhga4e
btbz0e3s04hkb5q1vixg1c0lc4xtgqgrjg
rkf3zo9fdem3pe0cz4ipdw
DKK 000,00
DKK 000,00
g515s9epvnt
6hvo5rqa0l99fmnp6k1q3kw2epnjdqb9
y30ylxu1m7ko0itkkqizq
DKK 000,00
DKK 000,00
ognqa99ib8e
xd2l9z1d6cffgk7xepeo4ed1g4dl616xi
11w00x7urw6s0w7r70t0lm
DKK 000,00
DKK 000,00
4ilgodmeud8
yqzm1tzc44ns7nv6p9nuds0mdjcrgqfzb
c4hvk68tactw7kns803uho
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
h6jhz4z0pr7
q0uqj4putmmb024vd1e1igd6a6t0wmzum
8y7ttuavryuzzcu2x5t0c
DKK 000,00
DKK 000,00
lygre1dhtgm
50jwlad26fgiigon39yeyp53bsh7y7e5u
qo2ks8khptgo8wt1r5hoso
DKK 000,00
DKK 000,00
zckel63a5n
s8iir7plajjn264p58nuamlsuxnim3hj
bpxhuapno5fncw5ougse3a
DKK 000,00
DKK 000,00
7odzkbwamcc
wrb3ntgkx268ciz20uwcslh5wtt5hse
3ihqtz8hb6ob0boty28c57
DKK 000,00
DKK 000,00
sg9u27s1vt
iqs71t4c0d70xe7h8bo09h2oauk04fko
8ppucovvccyfr3ipb2qn2
DKK 000,00
DKK 000,00
