450,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
Madeira Extra Reserve 15 Years Old, Extra Dry, Justino`s, 0,5 l.
Oldenburgs Vinguide | 18 / 20 |
450,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Land | Portugal |
Alkohol % | 19% |
Fyldighed | Middelfyldig |
Lukkemetode | Korkprop |
Flaskestørrelse | Halvliter, 0,5 liter |
Varenummer | 950810 |
Beskrivelse
Meget elegant sammenstykket Extra-Dry Madeira med kun 33 gr./l. restsukker, der er den tørreste Madeira, som Justino's nogensinde har produceret. Ravfarvet i glasset og en aroma af blomster og sort te samt røgede noter og en salt tone. Smagen er fast med en tydelig, læskende syre og fin mineralitet. Lang finish, dyb, tør og vedholdende.
Server ved 14-16 grader som aperitif og til den store oste- og charcuterieplatte. Efter åbning holder den sig fint i flere måneder, når den opbevares køligt.
Lavet på 90% Sercial og 10% Terrantez-druer, der vokser i basalt på det nederste af skråningerne af Seixal bjergene på Madeiras nordlige kyst tæt ved havet. Det nærliggende skovområde Fanal har også indflydelse på det lokale klima. Druerne høstes i hånden og undergår streng sortering. De afstilkes helt og presses nænsomt. Gæringen stoppes ved at tilsætte neutral alkohol lavet på vindruer (på 96%) for at opnå det ønskede niveau af sødme. Vinmagerne Nuno Duarte og Juan Teixeira står bag vinen, som de har blendet i en stil, der favoriserer elegance. Vinen har lagret i 450 liter ældre egefade.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Justino`s siden 2025. Justino`s Madeira blev grundlagt i 1870 og er en af de ældste og mest respekterede producenter af Madeira. Vingårdens mission er "Kun at gøre én ting, men at gøre det godt". De er kendt for deres dedikation til kvalitet og innovation, og de besidder en ekspertise indenfor kunsten at blende forskellige fade til den endelig vin. Med over 150 års historie kombinerer de mange års erfaring og ekspertise med moderne kreativitet for at fremstille vine, der afspejler Madeiras rige historie.
En af vingårdens banebrydende kreationer er den første certificerede økologiske Madeira og særlige vine lavet af nøje udvalgte druer fra specifikke parceller med specifikke terroirs, der giver usædvanlige blends med en speciel gastronomisk appel. Disse vine tilbyder en perfekt balance mellem autenticitet og innovation, og med et fokus på premium-produkter tiltaler de det selektive publikum.
Vingården er helt up-to-date. I 1993 byggede Justino`s en ny vingård med den mest avancerede teknologi til rådighed i Cancela i Santa Cruz, og det har skabt de bedste betingelser for fremstillingen af premium Madeira - fra vinificering, produktion og ældning.
Justino`s ejer ikke selv marker. På Madeira er der kun få, der producerer vin men til gengæld mange, der dyrker druer. Producenterne køber druer fra lokale dyrkere, som de etablerer partnerskaber og har et tæt samarbejde med. Det er sådan systemet har fungeret altid. I løbet af året støtter producenterne dyrkerne i alle de nødvendige aktiviteter, og de er med til at finansiere genplantning, når det er nødvendigt. Producenterne besøger regelmæssigt dyrkerne for at sikre kvaliteten af druerne.
Øen Madeira hører til Portugal og ligger i Atlanterhavet, omkring 900 km sydvest for Lissabon og 600 km vest for den nordafrikanske kyst. Med et areal på cirka 735 km2 og en maksimal længde og bredde på henholdsvis 57 km og 23 km, er øen Madeira den største og vigtigste af øgruppen, som omfatter Madeira, Porto Santo, Salvage- og Desertas-øerne. Klimaet er tropisk med varme somre og milde vintre. Øen nyder godt af de varme havstrømme, der flyder forbi øen fra ækvator nordpå til Madeira og videre. Temperaturerne er lidt køligere på nordsiden af øen og for vinmarkerne i 800 meters højde. I det højere beliggende terræn har vinmarkerne desuden også større daglige temperaturudsving end marker ved kystområderne.
Hedvinen Madeira er en forstærket vin kendt for sin ekstraordinære levetid og forskellige smagsprofiler, der spænder fra tør til sød og med levende syre og kompleksitet, der udvikles gennem unikke lagringsteknikker.
Tør Madeira laves som oftest på de grønne druer Sercial og Verdelho, hvor de sødere versioner laves på Tinta Negra (blå), Boal (grøn) og Malvasia (grøn). Udover selve druesorten bestemmes sødmegraden af tidspunktet for forstærkningen af vinen. De søde vine gærer kun omkring to dages tid, før de forstærkes med sprit for at bibeholde en masse restsukker. De tørre Madeira'er gærer op til en uges tid inden forstærkningen op til 17-18% alkohol. Spritten, der bruges, er neutral på 96% alkohol, hvilket giver bedre plads til druearomaer i vinen.
"Hemmeligheden" bag Madeira er lagringsmetoden. Der bruges der to forskellige produktionsmetoder, som begge drejer sig om at opvarme vinene. De billigste typer laves ved Estufagem-metoden. Her bliver vinen opvarmet til 45-50°C i ståltanke, der temperaturstyres af vandrør i siderne. Den giver vinen en aroma af kogt eller bagt frugt, og størstedelen af billig Madeira til brug i fødevareindustrien (saucer m.m.) produceres på denne måde.
Madeira af højere kvalitet produceres efter Canteiro-metoden. Her lagres vinen i mellemstore træfade på 400-700 liter med en smule luftrum tilbage for at tillade oxidation. Fadene placeres i naturligt varme lagerhaller, hvor temperaturen ligger på mellem 25-40°C. Eftersom det er varmest under loftet, kan vinene flyttes rundt efter ønsket stil i forhold til opvarmning og oxidation. Varmen og oxidationen bevirker, at noget af vinen (vandet) fordamper under lagringen. Dette medvirker til en koncentration af aromastoffer og en stigning af alkoholprocenten til omkring 19-20%.
Fadene kan efterfølgende blendes til en ønsket stil eller aldersbetegnelse (5, 10, 15, 20, 30, 40 år osv.). Det meste Madeira er således non vintage, selvom der også produceres enkeltårs Colheita'er, som vi kender det fra Portvin. De tørre Madeira'er er kendetegnede ved et højt syreniveau og aroma og smag af citrusskal og nødder og kan som tør Sherry med fordel sammensættes med retter fra det salte køkken.
I 2024 blev vingården valgt til "Best Fortified Wine Company in Portugal" af "Grandes Escolhas", der er en portugisisk månedlig publikation og hjemmeside dedikeret til vin, vinrejser og turisme, gastronomi og andre livsstilsemner. Dens navn betyder "Great Choices" på engelsk.
Oldenburgs Vinguide
Den er extra dry, fortæller etiketten, men selv de tørreste vine fra Madeira, der er mere tørre end ren Sercial, er ikke så tørre efter andre målestokke. Denne 15-års er ren, klar og nydelig, den har nødder og røg i næsen og lidt nougat i smagen, og den er kun tør i forhold til de mange søde Madeira'er. Men den har personlighed, og den smager godt. Den skal ikke bruges som alternativ til hvidvin, men som supplement til udsøgt hygge og måske til udvalgte oste.
Relaterede produkter
fzzi47xdjhw
wrbb5jrghcgu6nrfw0q36h96rjzl0o95k
0s048wwr57xnwovyef666ka
DKK 000,00
DKK 000,00
7efkeczai0t
0o76zndj1ucrvxpippvrtpbb4pto6tjf0p
ufbe59dmnop0qa1vti21gue
DKK 000,00
DKK 000,00
yk350e4qqo
ntyzh8h7ehsubzwdxfk2zmtri61xoz4h
in8wkina7zss6tp0apy6r
DKK 000,00
DKK 000,00
5b321sygpar
etowou9o4hr4rmrgksfs2xi2t6gq04uu
gkvkmz2nxnpcmqi2g7675q
DKK 000,00
DKK 000,00
51bjjhw77iy
qpxijq82m08jem8trhpchjcckhiimj098
mwn9pfnk1ijjr1whjpitu
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
6s7idgxwp6t
8so47sjgkoxk6vp4cedh7fva3xjwijp6
b544cehxybz068wrp8u0t
DKK 000,00
DKK 000,00
4uzcdshg84p
mezu56oa4qr4cmn29cum8a2iao3nk7fhe
8ota35y6brw566erow4xu7
DKK 000,00
DKK 000,00
4jnb99gzmdl
xbnd9ixmtyb1rblk4ln5tb7mlzaniy57
k24x2vec1iha9s82lgq74
DKK 000,00
DKK 000,00
6ko393t2g6x
aikkghb4hpm6rcfe13p9n96ah4b9z98vw
rv9dv5i7ohmz6njcqacp
DKK 000,00
DKK 000,00
eree3v0aa8u
fe9lf8gvip4yl3lxs4thfsw2ob4a5hl1
3ulcldc53bld24r50fu2g
DKK 000,00
DKK 000,00