| 275,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
Madeira Reserve, Tinta Negra, 5 Years Old, Justino`s, 0,5 l.
| Vinstyrke2 ved Kim Bretov | 93 / 100 |
| Oldenburgs Vinguide | 18,5 / 20 |
| 275,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
|---|---|
| Dyrkningsmetode | Økologisk |
| Land | Portugal |
| Alkohol % | 19% |
| Fyldighed | Middelfyldig |
| Lukkemetode | Korkprop |
| Flaskestørrelse | Halvliter, 0,5 liter |
| Varenummer | 950610 |
Beskrivelse
En banebrydende vin: Den første certificerede økologiske Madeira, der sætter et nyt benchmark for bæredygtighed og kvalitet. Selvom den er mærket som "5 års", er dens gennemsnitsalder tættere på 10 år med en dybde og kompleksitet, som sjældent ses på dette niveau.
Den er lavet i en tør stil med 53 gr./l. restsukker og er en pleaser med sine lag på lag af tørret frugt, krydderier og en forfriskende syre. Vinen har en mørk gylden farve og en smag af tørrede frugter, primært blommer, og krydderier som lakrids og muskatnød og en lille salt tone. Den er medium-fyldig og fremstår tør, lang og frisk i afslutningen. Serveres ved 9-11 grader som apéritif og til tørre oste og dit foretrukne charcuteri. Også et alsidigt valg til fine dining menuer. Efter åbning holder den sig fint i flere måneder, når den opbevares køligt.
Druerne er 100% økologisk af sorten Tinta Negra. Justino`s køber druerne fra druedyrkerne João Afonso & Irmão, Lda. og Carmelinda de Freitas. Druerne kommer fra vinstokke, der vokser i basalt i 150 og 350 meters højde i områderne Câmara de Lobos og Campanário, som udgør den centrale del af sydøen. Druerne høstes i hånden og undergår streng sortering, inden de afstilkes helt og presses nænsomt. Gæringen stoppes ved at tilsætte neutral alkohol lavet på vindruer (på 96%) for at opnå det ønskede niveau af sødme. Vinen har efterfølgende ligget på 450 liter ældre egefade. Vinmagerne bag vinen er Nuno Duarte og Juan Teixeira, og de har lavet vinen i en stil, der favoriserer elegance.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Justino`s siden 2025. Justino`s Madeira blev grundlagt i 1870 og er en af de ældste og mest respekterede producenter af Madeira. Vingårdens mission er "Kun at gøre én ting, men at gøre det godt". De er kendt for deres dedikation til kvalitet og innovation, og de besidder en ekspertise indenfor kunsten at blende forskellige fade til den endelig vin. Med over 150 års historie kombinerer de mange års erfaring og ekspertise med moderne kreativitet for at fremstille vine, der afspejler Madeiras rige historie.
En af vingårdens banebrydende kreationer er den første certificerede økologiske Madeira og særlige vine lavet af nøje udvalgte druer fra specifikke parceller med specifikke terroirs, der giver usædvanlige blends med en speciel gastronomisk appel. Disse vine tilbyder en perfekt balance mellem autenticitet og innovation, og med et fokus på premium-produkter tiltaler de det selektive publikum.
Vingården er helt up-to-date. I 1993 byggede Justino`s en ny vingård med den mest avancerede teknologi til rådighed i Cancela i Santa Cruz, og det har skabt de bedste betingelser for fremstillingen af premium Madeira - fra vinificering, produktion og ældning.
Justino`s ejer ikke selv marker. På Madeira er der kun få, der producerer vin men til gengæld mange, der dyrker druer. Producenterne køber druer fra lokale dyrkere, som de etablerer partnerskaber og har et tæt samarbejde med. Det er sådan systemet har fungeret altid. I løbet af året støtter producenterne dyrkerne i alle de nødvendige aktiviteter, og de er med til at finansiere genplantning, når det er nødvendigt. Producenterne besøger regelmæssigt dyrkerne for at sikre kvaliteten af druerne.
Øen Madeira hører til Portugal og ligger i Atlanterhavet, omkring 900 km sydvest for Lissabon og 600 km vest for den nordafrikanske kyst. Med et areal på cirka 735 km2 og en maksimal længde og bredde på henholdsvis 57 km og 23 km, er øen Madeira den største og vigtigste af øgruppen, som omfatter Madeira, Porto Santo, Salvage- og Desertas-øerne. Klimaet er tropisk med varme somre og milde vintre. Øen nyder godt af de varme havstrømme, der flyder forbi øen fra ækvator nordpå til Madeira og videre. Temperaturerne er lidt køligere på nordsiden af øen og for vinmarkerne i 800 meters højde. I det højere beliggende terræn har vinmarkerne desuden også større daglige temperaturudsving end marker ved kystområderne.
Hedvinen Madeira er en forstærket vin kendt for sin ekstraordinære levetid og forskellige smagsprofiler, der spænder fra tør til sød og med levende syre og kompleksitet, der udvikles gennem unikke lagringsteknikker.
Tør Madeira laves som oftest på de grønne druer Sercial og Verdelho, hvor de sødere versioner laves på Tinta Negra (blå), Boal (grøn) og Malvasia (grøn). Udover selve druesorten bestemmes sødmegraden af tidspunktet for forstærkningen af vinen. De søde vine gærer kun omkring to dages tid, før de forstærkes med sprit for at bibeholde en masse restsukker. De tørre Madeira'er gærer op til en uges tid inden forstærkningen op til 17-18% alkohol. Spritten, der bruges, er neutral på 96% alkohol, hvilket giver bedre plads til druearomaer i vinen.
"Hemmeligheden" bag Madeira er lagringsmetoden. Der bruges der to forskellige produktionsmetoder, som begge drejer sig om at opvarme vinene. De billigste typer laves ved Estufagem-metoden. Her bliver vinen opvarmet til 45-50°C i ståltanke, der temperaturstyres af vandrør i siderne. Den giver vinen en aroma af kogt eller bagt frugt, og størstedelen af billig Madeira til brug i fødevareindustrien (saucer m.m.) produceres på denne måde.
Madeira af højere kvalitet produceres efter Canteiro-metoden. Her lagres vinen i mellemstore træfade på 400-700 liter med en smule luftrum tilbage for at tillade oxidation. Fadene placeres i naturligt varme lagerhaller, hvor temperaturen ligger på mellem 25-40°C. Eftersom det er varmest under loftet, kan vinene flyttes rundt efter ønsket stil i forhold til opvarmning og oxidation. Varmen og oxidationen bevirker, at noget af vinen (vandet) fordamper under lagringen. Dette medvirker til en koncentration af aromastoffer og en stigning af alkoholprocenten til omkring 19-20%.
Fadene kan efterfølgende blendes til en ønsket stil eller aldersbetegnelse (5, 10, 15, 20, 30, 40 år osv.). Det meste Madeira er således non vintage, selvom der også produceres enkeltårs Colheita'er, som vi kender det fra Portvin. De tørre Madeira'er er kendetegnede ved et højt syreniveau og aroma og smag af citrusskal og nødder og kan som tør Sherry med fordel sammensættes med retter fra det salte køkken.
I 2024 blev vingården valgt til "Best Fortified Wine Company in Portugal" af "Grandes Escolhas", der er en portugisisk månedlig publikation og hjemmeside dedikeret til vin, vinrejser og turisme, gastronomi og andre livsstilsemner. Dens navn betyder "Great Choices" på engelsk.
Vinstyrke2 ved Kim Bretov
Der bliver drukket alt for lidt madeira herhjemme, og det er synd, for denne type hedvin har bestemt sin berettigelse og har i dag meget lidt tilfælles med den støvede flaske, der engang stod i et skab i mormors varme stue. Denne økologiske udgave fra Justino har lagret i 5 år på 450 liters fade og fremstår flot ravgylden i glasset med en udpræget duft af toffee og ristede mandler i et ikke specielt sødligt udtryk. Sukkerstofferne træder tydeligere frem i smagen, som er ret så karamelliseret og domineret af noter af sultanarosiner og vanilje. Begrebet ödryö er tilsyneladende åbent for fortolkning. Jeg vil dog gå så vidt som til at bekræfte, at vinen har en tør afslutning. Drik den afkølet til modne, faste oste med knasende krystaller û f.eks. comté. parmesan eller Gammel Knas. Evt. også til en ikke for sød crème brûlée. Fik jeg nævnt, at jeg er vild med denne madeira?
Oldenburgs Vinguide
Hvis en Madeira skal være sød, må den gerne smage som den her. Ikke alene har den brunsviger, overmodne svesker og modenhed, den har især en prisværdig balance, så den nok er sød, men slet ikke sliksød eller klistret. Druen er den forkætrede Negra Mole, der altså ikke alene bidrager til kvantitet, men også kan give kvalitet. Smagen er lang, fyldig og velbalanceret, med tydelige, sympatiske bidrag fra den brændte Madeirasmag. Den er skabt til honningkager og chokoladedesserter - men det er sådan en vin, der ikke behøver nogen særlig anledning.
Relaterede produkter
gch4g472x0s
eblusu31fvm3wsaqmgtwfn98mouh43f9
69e4h8ce1oms3mglug6l2
DKK 000,00
DKK 000,00
do6yoh8aozs
w8eq7828r4veiwdfnwv31up4xrk76hg
adobxmsrvk9eyk1gil2sn
DKK 000,00
DKK 000,00
2f9i1qk5fh7
2q93xn20lo5bbunxljhexiwker9u9gvii
6wfgn30jiw3dhpnijqypf5
DKK 000,00
DKK 000,00
jjikd73i7c
2hqpg1n478cacn7tlgt125o6cbztfso1s
hj6jxvbxqxwuyu7x08ksqg
DKK 000,00
DKK 000,00
zgobdl9v2c
hpqofe5un1644m7u2gxlwcwikbhw4syu8
p9sld62gcmj13j6tm3czvs
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
e20knmxrspm
sph9m4nv4vfsoi6xqlkyq284fnv7la
ga95w2jp9ri0rg5tu7lc5eh
DKK 000,00
DKK 000,00
ihmvgyny9ko
gzf69ch3gjo50sl0ahb6bhuw90nsjuw
bryc8kfcxx77yyoz1h9aux
DKK 000,00
DKK 000,00
ypyax84gfp
ayrz5sxz86dh4szeqswtqq6hrsxjti67f
dmhiln5kbyfauge52583jb
DKK 000,00
DKK 000,00
sujvez60ath
89lsuw4qjr5zumfjhvhbgmcxhuzcn2fd
f2jn29m8bqmspdq05dpx1
DKK 000,00
DKK 000,00
36knoy2fdzu
ybs8m3sqcsofevqcktu476su2x23z865
n58nz3a2491xt6lsfaxq
DKK 000,00
DKK 000,00
