Spanien
Ribera del Duero
Ribera del Duero er hjemsted for nogle af Spaniens mest kendte vingårde. De store vine er komplekse og fyldige men samtidig elegante. De er hovedsageligt lavet på Tempranillodruen, der lokalt kaldes Tinto Fino eller Tinto de Pais. De bedste vine har et langt liv og bliver kun bedre med årene – alt fra 5 til 20 år.
Hvorfor er Ribera del Duero unik?
Ribera del Duero ligger på den iberiske halvø godt 2 timer nord for Madrid på et forhøjet plateau ca. 800 meter over havet. Det betyder, at der kan være nattefrost helt hen til slutningen af maj, og den kan sætte ind igen allerede i begyndelsen af oktober. Frosten er hård om vinteren, sommeren meget varm, og der kan være stor forskel på temperaturerne mellem dag og nat. Det er ideelle forhold for den tyk-skinnede mørke Tempranillodrue, der modner tidligt. De høje daglige temperatursvingninger hjælper med at modne druerne og give dem et højt syreindhold.
Soria-regionen undgik vinlusen
Ribera del Duero følger den øst-vest gående Duero-flod. I den østlige Soria-provins ligger markerne op til ca. 900 meters højde, og det er måske årsagen til, at dette område i 1800-tallet undgik vinlusen Phylloxera, som hærgede i hele Europa og ødelagde stort set alle Europas vinmarker. Men Soria-provinsen er heldig at have vinstokke tilbage der er 120-140 år gamle.
Verden får øjnene op for Ribera del Duero
Vinbonden Alejandro Fernández var manden, der gik i mod den klassiske måde at lave vin på og moderniserede sin vinproduktion. Det satte gang i en bølge af moderniseringer hos andre vinproducenter, og d. 21. juli 1982 opnåede Ribera del Duero D.O. (Denominación de Origen) status.
Se vine fra Ribera del Duero her