Spanien
Ribera del Duero
Ribera del Duero er hjemsted for nogle af Spaniens mest kendte vingårde. De store vine er komplekse og fyldige men samtidig elegante. De er hovedsageligt lavet på Tempranillodruen, der lokalt kaldes Tinto Fino eller Tinto de Pais. De bedste vine har et langt liv og bliver kun bedre med årene – alt fra 5 til 20 år.
Hvorfor er Ribera del Duero unik?
Ribera del Duero ligger på den iberiske halvø godt 2 timer nord for Madrid på et forhøjet plateau ca. 800 meter over havet. Klimaet er ekstremt fastlandsklima. Det betyder, at der kan være nattefrost helt hen til slutningen af maj, og den kan sætte ind igen allerede i begyndelsen af oktober. Frosten er hård om vinteren, sommeren meget varm, og der kan være stor forskel på temperaturerne mellem dag og nat. Det er ideelle forhold for den tyk-skinnede mørke Tempranillodrue, der modner tidligt. De høje daglige temperatursvingninger hjælper med at modne druerne og give dem et højt syreindhold.
Soria-regionen undgik vinlusen
Ribera del Duero følger den øst-vest gående Duero-flod. I den østlige Soria-provins ligger markerne op til ca. 900 meters højde, og det er måske årsagen til, at dette område i 1800-tallet undgik vinlusen Phylloxera, som hærgede i hele Europa og ødelagde stort set alle Europas vinmarker. Men Soria-provinsen er heldig at have vinstokke tilbage der er 120-140 år gamle.
Verden får øjnene op for Ribera del Duero
Vin har været en del af Ribera del Duero igennem århundreder, men det er først i løbet af de sidste par årtier, at vinene har slået igennem på verdensscenen.
Meget af appellationens vækst kan tilskrives succesen opnået af tre banebrydende vingårde: Vega Sicilia, Pesquera og Pingus. De viste verden den kvalitet, som Ribera del Duero er i stand til at præstere og etablerede regionen på verdensscenen. Herfra gik det kun fremad. Da Ribera del Duero fik sin D.O.-status (Denominación de Origen) i 1982, var der kun 9 vingårde, der tilmeldte sig. I 1982 var 5.000 hektar under vin, mens der i 2024 var mere end 26.000 ha. marker og 300 vingårde i Ribera del Duero (kilde: James Suckling).
Sammen med væksten er kommet et stigende fokus blandt producenter på den enorme terroir-diversitet, som området byder på med mulighed for at lave unikke terroir-specifikke vine.
Se vine fra Ribera del Duero her