650,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2021 Dos Fincas, Dominio de Atauta, Ribera del Duero
En storslået vin; frisk, mineralsk og utroligt velafbalanceret. Dominio de Atauta Dos Fincas er et resultat af søgen efter at skabe noget unikt: At afspejle det unikke ved to exceptionelle terroirs i Atauta-dalen: ’El Panderón’, der med dyb lerjord giver struktur, intensitet og enorm personlighed, og ’Valdegatiles Jr.’ der også har lerjord, men ikke så dyb, så den karakteristiske kalksten i Atauta-dalen er tættere på giver god friskhed og utrolig mineralitet til vinen. Et formidabelt match til retter med sort trøffel, lammesteg og fyldige og velkrydrede risretter.
Robert Parker | 95 / 100 |
650,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Spanien |
Distrikt | Ribera del Duero |
Druesorter | Tempranillo/Tinto Fino (100%) |
Alkohol % | 14,5% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2021 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 135521 |
Beskrivelse
En storslået vin; frisk, mineralsk og utroligt velafbalanceret. Dominio de Atauta Dos Fincas er et resultat af søgen efter at skabe noget unikt: At afspejle det unikke ved to exceptionelle terroirs i Atauta-dalen: ’El Panderón’, der med dyb lerjord giver struktur, intensitet og enorm personlighed, og ’Valdegatiles Jr.’ der også har lerjord, men ikke så dyb, så den karakteristiske kalksten i Atauta-dalen er tættere på og giver god friskhed og utrolig mineralitet til vinen. Et formidabelt match til retter med sort trøffel, lammesteg og fyldige og velkrydrede risretter.
De 100% Tempranillo-druer kommer fra vinstokke, der vokser i 940 meters højde og med en gennemsnitsalder på mellem 130 og 140 år. Klimaer er ekstremt kontinentalt klima med middelhavskarakteristika med lange, kolde vintre og korte og varme somre. Druerne dobbeltsorteres, macererer og vinificeres med naturlig gær i åbne rustfri ståltanke. Gæring sker med gærresterne i tønder med forskellige alder. Vinen undergår også malolaktisk gæring. Det endelige blend består af det bedste fra hver vin. Vinen har lagret 16 måneder på franske egetræsfade (15% nye og resten brugt), efterfulgt af fire måneders yderligere modning i franske egetræsfade.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Dominio de Atauta siden 2008. De første Dominio de Atauta vine blev lanceret i 2000, og vingården strøg hurtigt til tops hos de internationale anmeldere. I oktober ‘14 blev vingården udråbt til at være blandt eliten af vingårde i Spanien af Wine Spectator. Tre af domænets vine lå på Top 5 over magasinets højest anbefalede vine fra Spanien. I januar 2023 skrev Robert Parker om Dominio de Atauta: "Dominio de Atauta is one of the leading producers in the Soria zone of Ribera del Duero."
Byen Atauta ligger i Soria regionen i den østlige del af Ribera del Duero og har kun ca. 1000 indbyggere men en lang vinhistorie. For 600 år siden byggede man her vingårdene direkte i kalkklipperne. I 1999 videreførte Dominio de Atauta traditionen med et moderne vinhus skåret ind i klippesiden. Udefra ligner det en beskeden bondegård, men huset har 3 etager under sig. På hver etage sker et trin i vinifikationen. Tyngdekraft erstatter dermed pumper og transporterer vinen til næste led i vinifikationen en etage nede.
I vinsammenhæng er dalen Atauta unik, idet den undgik vinlusen Phylloxera, som fra 1860'erne og ind i 1900-tallet hærgede Europa. Derfor findes her vinstokke ældre end 150 år. Den isolerede beliggenhed og et lag af sand øverst i jordbunden er nok de vigtigste årsager hertil. Atautadalen er kun 1x4 km., hvor vingården har 15 ha. samt styrer dyrkningen, og får druer, fra 30 ha. mere. Domænets mål er at afspejle de unikke geografiske udtryk, der findes i denne enestående dal gennem Tempranillo-druen. Jorden er inddelt i ca. 500 små markstykker mellem 980 og 1050 m. over havet, med mange variationer i jordbund og soleksponering, som giver et spændende men kompliceret puslespil, når vinene skal komponeres. Varme dage og kolde nætter modner druerne langsomt og sikrer den kombination af frugtdybde og saftighed, der komplementerer hinanden så godt i vinene. Dyrkningsmetoderne er biodynamiske og økologiske men ikke certificerede.
Ribera del Duero ligger i den nordlige del af det centrale Spanien ca. 2 timer nord for Madrid og er kendt blandt vinkendere. Området, hvor Tempranillo-druen er konge, er synonymt med vine af høj kvalitet.
Alt i Ribera del Duero er intenst. Området ligger højt med marker i 750 - 1100 meters højde. Klimaet er ekstremt fastlandsklima; om sommeren giver solen høj varme, og om vinteren kan temperaturen dale ned til -20 grader. De lokale ynder selv at beskrive det som "9 måneders vinter og 3 måneders helvede".
Den store forskel på forskel på dag- og nattemperaturer gennem vækstsæsonen er en af de meget vigtige parametre for kvaliteten af vinene. Det giver dem en kombination af frugtfylde og friskhed. En anden vigtig parameter er de gamle vinstokke. Rødderne stikker så dybt, at de kan overleve selv i ekstrem tørke. Omend udbyttet fra gamle vinstokke er lavere end fra yngre, så er koncentrationen og kraften i druerne og vinen usammenlignelig.
Tempranillo er en af Spaniens vigtigste druer, mest kendt fra Rioja og Ribera del Duero samt Portugal under navnet Tinta Roriz, hvor den indgår både i rødvin og portvin. I Spanien kendes den under flere navne. De mest almindelige er Cencibel, Tinto Fino og Tinto del Pais. Den er også ret udbredt i Californien, Argentina og Australien. Navnet "den lille tidlige" fik den formentlig, fordi den modner før Grenache, og druen er lille. Den har tykt skind og behersket tanninindhold - afhængigt af voksested, vinstokkenes alder og udbyttets størrelse. Syreniveauet er moderat, så vinene bliver mest friske fra højtliggende lokationer med stor forskel på dag- og nattemperatur. Den dyrkes oftest som enkeltstående planter med goblet opbinding men kan også sættes på wirer. Under optimale forhold kan vinstokkene blive ekstremt gamle og frugten meget koncentreret.
Robert Parker
The single-vineyard wines are going to be released later on, so I'll taste them next year. In the meantime, they have produced the 2021 Dos Fincas, a new blend from their two best plots, both on sandy soils. It's fine-boned and wonderfully balanced, with very fine tannins and a subtle chalky sensation. It fermented with indigenous yeasts in 5,000-liter oak vats and matured in French oak barrels, 15% of them new, for 13 months. After that, the two wines were blended and put into second-use barrels to complete an élevage of 22 months. It has 14.5% alcohol, a pH of 3.68 and 4.95 grams of acidity and is powerful but harmonious and elegant beyond what the parameters might suggest. The tannins are very elegant and the mouthfeel velvety, finishing without any edges. Delicious! 2,997 bottles were filled in December 2023.
Relaterede produkter
bj3nfsrcftm
3ggf52o0iabkm637x8dnqgquwev3xft
h9a9h2vdlkvukl8zgbfne
DKK 000,00
DKK 000,00
joou3gvyj2n
abd0rlp2usuouis9hws7rthbisjwzcr
k1r8ed766rsgufqwi3mheb
DKK 000,00
DKK 000,00
1vsn92yj09aj
cucmjh4u3lnnklj1snbic2rcgsyclgbj
1xfwum6vgoojcfw8r8qmy9
DKK 000,00
DKK 000,00
s2btxouh28r
euvy52i7avfgui5wvjdsp7kof8usod63
hr86ap0u3whz7rgjzfh2b
DKK 000,00
DKK 000,00
06epb9lis0w8
qwedfyqviveooktw28q9edgzefzf0eq8
kca8nnocvxy2peuwx6t4
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
zibtj60pbrl
4f5som4o9hn7gkpyn4bd72f1zxi6ma51o
b74q2yh09mpc37riwesmn
DKK 000,00
DKK 000,00
0euwmhs9i0s8
dyfyrwuby2o336v25f73mkqkv317nyv
127tstky5pjraebsqnuo5
DKK 000,00
DKK 000,00
fwen0dkditb
uzxfgtc36wm0kq3ilit57ir8j5myhzcvs7
to81fpqeac5mw7fbjjuqh
DKK 000,00
DKK 000,00
e8vu050lox
m3cdegh0n5ncq7pt5nw7lq8x5vuja9hkk
tb6240bblkk2zivjsd01an
DKK 000,00
DKK 000,00
0wcfpwiq9cxl
tv16tem98rgf6083vvqfzwq2hidt5m
ibil1hj6fb0z3zajyp4bz
DKK 000,00
DKK 000,00