Klassisk Krohn Colheita Portvin med 23 år på bagen. Vinen er tappet i 2024, og de mange år fad har gjort den fløjlsblød og udviklet fyldige omfavnende aromaer og komplekse smage - rig på hasselnødder, tørret frugt, figenkarakterer og noter af krydderier og en flot afbalanceret frisk syre. Den imponerende duft og smag vidner om sunde og perfekt modne druer.
Året oplevede en god blomstersætning i maj. En meget varm juni blev efterfulgt af usædvanligt varierende temperaturer i juli og august sammen med en betydelig og kærkommen mængde regn. I slutningen af august blev vejret tørt og forblev solrigt, hvilket resulterede i sunde og modne druer.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Wiese & Krohn siden 1988. Krohn har været mest kendt for deres "tawny-vine" i særklasse men har lavet "vintage port" i små mængder siden 1927. Druerne til vintage vinene kommer nu fra den fremragende beliggende vingård "Quinta do Retiro Novo", som huset erhvervede i 1989.
Historisk set er Krohn nok det største kvalitetsaftryk, nordmænd har haft indenfor vin. Huset blev grundlagt i Portugal i 1865 af Theodor Wiese, der havde solgt klipfisk til portugiserne, og hans fætter Dankert Krohn, som blev lokket med til Porto. Wiese tog tilbage til Norge i 1875 og solgte Portvinen til stadig flere nordeuropæiske markeder. Krohn forblev i Portugal, og efter hans død i 1906 kom portugisiske Edmundo Carneiro ind i firmaet og overtog i 30'erne alle aktier. Huset forblev i Carneiro-familiens eje, indtil Flatgate Partnership overtog i 2013.
I 2023 kom Krohn tilbage på portugisiske hænder, da de kom under WineStone-gruppen, som er sit eget forretningsområde under José de Mello, der er en af Portugals største konglomerater. WineStones fokus ligger på at fremme vinmarkedet i Portugals Douro- og Vinho Verde-regioner.
Colheita er en tawny-type, altså lagret i flere år på store fade, så vinen efterhånden bliver lysere og mindre bæragtig med stigende delikatesse. Colheita er fra ét høstår, som navnet betyder, og har derfor årets grundkarakter, fx. frugttryk, syrestil og garvesyreniveau. Som ved al Portvin er gæringen stoppet med betydelig sødme tilbage i mosten ved at tilsætte druesprit, som stopper gærcellernes omdannelse af sukker til alkohol.
Colheita skal lagre mindst syv år inden tapningen, og tapningsåret skal stå på bagetiketten. Modsat Vintage Port udvikler den sig ikke videre, når den er tappet, men kan holde kvaliteten i uåbnet flaske i adskillige år. Da vinen har haft iltkontakt i fadene, holder den ret længe, når flasken er åbnet; længst hvis den opbevares i køleskab og længst for ikke meget gamle vine. Små nuancer vil efterhånden tabes, men dårlig som almindelig vin bliver den ikke.
Portvinsdruer er der ca. 80 af, og - bortset fra enkelte specialvine - angives de ikke. Ofte er de plantet mellem hinanden i de ældste marker. De fem dominerende er : Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz og Tinto Cao. De bidrager hver især med tanniner, syre, frugtpræg, sukkerniveau, krydderistil og intensitet til vinen.