Riesling med supersprød elegance. Hvide blomster, nyplukket æble, citron, lime og sorbet. En sart restsødme står op imod mineralsk syre. Kun 10% alkohol. En vin, der næsten svæver som ung, men også har gemmepotentiale til at blive mere kompleks og toasty.
Navnet kommer fra en dam, som aldrig blev fyldt op. Naboen til d'Arenberg anlagde en dam, som forblev tør den første sæson, da vinteren var tør. Næste år regnede det, men dammen kunne ikke holde vand og forblev tør igen. Nabogården kunne ikke bruge den, men for d'Arenberg passede den perfekt til husets lavtydende, "dry-grown" vinstokke (dvs. uden kunstvanding).
Siden 2015 har druermaterialet bestået hovedsageligt af druer fra McLaren Vale tilføjet lidt druer fra lidt køligere Adelaide Hills, da McLaren Vale ikke giver nok udbytte til at imødekomme efterspørgslen på vinen. I årgang 2020 er der også tilfølge lidt druer fra Clare Valley, der ligger lidt nordligere end Adelaide Hills.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med d'Arenberg siden 1998. Vingården blev stiftet i 1912 af Joseph Osborn, som solgte sin stald af væddeløbsheste og brugte pengene til at købe en vingård. Den mest kendte hest ved navn Footbolt har lagt navn til en af husets mest kendte vine af samme navn, som stadig laves i dag. På samme måde har alle d'Arenbergs vine en sjov historie bag deres utraditionelle navne, og huset arbejder da også under mottoet “The Art of Being Different”. I dag er 4. generation, Chester Osborn, ejer og vinmager.
d’Arenberg ligger i McLaren Vale - det mest kendte vinområde i Australien ca. 35 kilometer syd for Adelaide, der er hovedbyen i South Australia.
Kvalitetsniveauet i d'Arenbergs vine er høj, og du får meget for pengene. Ca. halvdelen af domainets marker er beplantet med Shiraz, men huset eksperimenterer og prøver sig hele tiden frem med nye druesorter. Alt i alt har de 33 forskellige druetyper rundt omkring domainet og har, udover mere velkendte druer, også druer som Verdelho, Graciano og de nok endnu mere ukendte Tinta Cao samt Souzao. Fra årgang 2018 er alle d'Arenbergs egne marker og kælder certificeret økologisk som minimum, og nogle endda biodynamiske.
Se og lyt med
Se og lyt med når når ejer og vinmager Chester Osborn fortæller om The Dry Dam Riesling. Se med i videoen her (åbner på YouTube i samme vindue) ->