En vil med utroligt stor dybde og tæthed, selv om årgangens løftende friskhed holder balancen. Associationer kan være til bagt blomme og indkogte kirsebær, sammen med skovbund, ristet kaffe, chokolade, læder, krydderimix og cedertræ. Meget tæt frugt på tungen, men uden voldsom tyngde. Tanniner i afrundet men solid mængde og en lang, frisk og mineralsk finish. Giv tid!
Vinen består af 56% Cabernet Franc, 43% Merlot og et dryp Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc andelen er lidt højere end ofte pga. frostskader i Merlot fra aprilnætterne, som generelt reducerede udbytterne på højre bred. Merlot er høstet fra 21/9 og Cabernet Franc fra 26/9.
Vinifikationen sker i cementanke og varer 15-20 dage. Gæringen sker ret køligt og temperaturen øges til lidt varmere udblødning bagefter. Vinen overføres til barriques efter den malolaktiske- / æble-mælkesyregæringen. Vinen lagres i 98% ny eg i 12-18 mdr. Det kræver rigtig høj frugtkvalitet! Lisa Perrotti-Brown fra WineAdvocate skønner et lagringspotentiale for årg. 2017 til 2048!
Château Trottevieille's rustikke, trefløjede ejendom i bare én etage, bortset fra kældrene, oser mere af tradition end "grandeur". Der er dokumentation for, at man lavede vin her i 1453: det år englænderne tabte herredømmet over Bordeaux i slaget ved Castillon, lidt øst for ejendommen. Slottet ligger ret højt lige øst for St.-Emilion by. 90 m. højdekurven går gennem markerne.
Legenden om den ældre dame, der skal have boet her for 5-600 år siden og altid stolprede til diligencen for at høre nyt: "Trotte Vieille /den gamles gang", gengives på ejendommens hjemmeside som mulig oprindelse til navnet. Sødt men næppe sandsynligt. Marcel Borie fra det gamle vinhandlerfirma Borie-Manou gav i 1949 ejendommen til sin svigersøn Emile Casteja, hvis familie har adskillige slotte i Bodeaux. Det er stadig i familien med Philippe Casteja ved roret og nu Thomas Duclos som konsulent. Han er eksponent for friskhed og balance frem for max. frugttryk og høj alkohol.
Slottets klassificering som Premier Grand Cru Classé er bekræftet ved revisionen i 2022,
Markernes 33 ha. er i én blok, usædvanligt i St. Emilion. Jordbunden er mest rødt ler på limstensbund. Plantningerne er 50% Merlot, 46% Cabernet Franc og 4% Cabernet Sauvignon. Gennemsnitsalderen er 47 år, og tætheden 7500 vinstokke/ha. Normalt bruges kun druer fra ca. 10 ha. til førstevinen. 2.vinen "La Vieille Dame de Trotte Vieille" har været produceret siden år 2000. Der er siden 2004 med mellemrum blevet lavet en mikroproduktion fra en lille parcel med Cabernet Franc vinstokke på over 100 år, som ikke er i almindelig handel.
2017 i Bordeaux vil blive husket for frosten i slutningen af april, som pga. den tidlige knopskydning havde voldsom virkning, men meget ujævnt fordelt: Mange områder, der ligger højt og / eller tæt på Gironde floden, hvor den er bred, gik helt fri, mens lavere områder med udviklede knopper uden luft i bevægelse blev nærmest udryddet, også mange langs Dordogne floden, der ligger kritisk lavt.
Juni var nærmest hed og sluttede med tre dages regn, fulgt af en mild, ret solrig juli og en blændende august. Regn i begyndelsen af september var velkommen, men lidt mere langvarig end ønskeligt. Det klarede dog varigt op midt i måneden, Cabernet Sauvignon kunne modne helt, og høstforholdene blev vejrmæssigt fine.
Afgørende for kvaliteten på de frostramte lokationer var sortering i marken: erfarne plukkere skulle skille modne druer fra dem på vinstokke, der havde remonteret / sat nye skud efter frosten, da mange af disse druer ikke var modne nok. Det kunne skifte fra vinstok til vinstok.... Nogle dyrkere har lavet rosé af de knapt så modne, remonterede druer.
Det samlede udbytte er 45% lavere end 2016. Det mest stabile område, overordnet set, er den nordlige del af venstre bred (Haut-Médoc), mens kontrasterne er størst på højre bred (Saint-Emilion / Pomerol etc.). De vine, der blev lavet, er generelt gode og saftige, af fint modne druer og kan nydes relativt tidligt sammenlignet med tilsvarende i '15 og '16 årgangene.