En kraftig, kompleks og elegant vin, hvor duften er fyldt med mørke bær som solbær og mørke kirsebær, mens smagen byder på lidt lysere bær med et strejf af vanilje og velsmagende noter af timian, laurbær og mørke oliven. Det er en vin med en flot struktur i perfekt balance mellem kompleksitet, kraft og elegance, og med tanniner der fylder munden sammen med stærk lakrids og peber i den lange eftersmag.
Druerne er 65% Grenahe, 20% Mourvèdre og 15% Syrah. Vinen både gærer og lagrer (18 mdr.) delvis i små fade af fransk eg (45% gamle, 15% nye) og delvis på store fade (40%). Ingen klaring eller filtrering. Næsten sort, kraftig og koncentreret, men også med sødme i duft og stor længde. Imponerer ung, men kan med fordel gemmes i 4-8 år.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Pierre Amadieu siden 1986. Pierre Amadieu er det store navn i Gigondas, som siden 1929 og gennem tre generationer har opbygget det største domæne i Gigondas med 137 ha. Intet er sparet, selv i de små detaljer. Jean-Pierre har en stor del af æren for, at Gigondas i 1971 fik egen appellation. I dag ledes huset af 3. generation, Pierre, som også er præsident for alle vingårdene i området. Hans ambition er at skabe klassisk Gigondas, som har mineralitet såvel som kraft: "I want elegant wines endowed with a good freshness and a pleasant fruity taste respecting familial tradition and appellations’ typicity."
Med årene er huset også begyndt at lave vin fra andre Rhônedistrikter som Vacqueyras, Vinsobres og Châteauneuf-du-Pape og Côtes du Rhône. Med disse vine er Pierre Amadieu kommet i mål med ønsket om at kunne tilbyde et bredt sortiment af vine i klassisk stil fra en stor del af Rhône.
Parker siger bl.a. om domainet: "Readers looking for solid value, as well as good typicity, from the Southern Rhône should check out the releases from Pierre Amadieu... they always deliver plenty of pleasure and are reasonably priced."
Gigondas er en af Rhône-dalens Cru'er - dvs. hvor byens navn står på etiketten i stedet for, eksempelvis, blot Côtes du Rhône. Byen blev et "Cru" allerede i 1971. Gigondas ligger op mod bjergryggen Dentelles de Montmirail, som begrænser mængden af sol på markerne om morgenen og dermed forlænger modningstiden af Grenachdruen. Det giver mere syre og friskhed til druen.
Rødvinene må indeholde op til 80% Grenache og skal indeholde minimum 15% af Syrah og/eller Mourvèdre. Vinen er ofte lidt fastere end ærkerivalen Châteauneuf-du-Pape, men i reglen af samme type. De bedste lagrer fremragende.
Gigondas er hovedsageligt en rødvinsappellation, men der produceres også en begrænset mængde rosévin. De hvidvine, producenterne fremstiller, må altså ikke kaldes for Gigondas, men i stedet for blot "Côtes du Rhône".
Se video fra Domaine Amadieu, "Forår" (3 minutter)!