Single Vineyard på 100% Sangiovese og et fornemt udtryk af Sangiovese fra dette afsides beliggende og meget velholdte terroir. Saft, syre og dyb smag med lag på lag af hindbær, røde kirsebær og violer. Harmoni på højeste niveau med en flot struktur og utroligt bløde tanniner. Til velkrydrede retter med dybe, gerne med med kalv og okse.
Husets bedste druer bruges til denne vin. De vokser i 700 meters højde i en speciel toscansk jord, der hedder Macigno del Chianti, og som beskrives som fast grå-blå sandsten. 80% af druerne afstilkes og sorteres af en optisk skanner, før de føres til franske egetønder. De resterende ca. 20% druer vinificeres med hele klaser i terracotta amforaer.
Der anvendes udelukkende naturlig gær, og i egetønderne har mosten kontakt med skallerne i 45 dage, mens most og skaller har kontakt i op til 90 dage i amfora'erne. Vinen lagrer i store østrigske egefade i 18 måneder, hvoraf 6 mdr. er med gærresterne. Vinen tappes og ligger yderligere 8 måneder på flaske, før den frigives til salg.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Tolaini siden 2024. Tolaini står som et fantastisk udtryk af Toscana. Huset blev grundlagt af Pier Luigi Tolaini i 1998 med visionen om at lave top-kvalitet fra Toscana, og huset har hurtigt vundet international anerkendelse af både deres Chianti Classico og Supertoscanere, der hvert år høster stribevis af 90+ point.
Chianti Classico er et stort og varieret område, der strækker sig fra de nordlige forstæder af Firenze til udkanten af Sienna mod syd. Tolaini Estate ligger i Castelnuovo Berardenga - den sydligste kommune i Chianti Classico - hvor vinene kombinerer kraft og intensitet med en fantastisk elegance og lang levetid. Huset anvender bæredygtige principper i vinfremstillingen for at tage hensyn til miljøet og biodiversiteten.
Pier Luigi er meget optaget af terroir. Vinene skal udstråle områdets autentiske udtryk, og derfor arbejdes der fokuseret med detaljerne i både mark og kælder. Efter druerne er ankommet til vineriet, bliver de afstilket og scannet af en optisk scanner, så kun de bedste druer er tilbage. De hele druer får en kold udblødning, før gæringen sættes i gang. Det meste af vinificeringen foregår i temperaturkontrollerede rustfri ståltanke. De bedste druer fra hver høst gærer i åbne gæringskar af fransk eg for at give ekstra kompleksitet til vinene.
Gæringen forgår mellem 7-10 dage. For at give vinene endnu mere smag og struktur, macererer vin og skaller yderligere i 10-15 dage, før vinen flyttes til tønder og undergår malolaktisk gæring.
Hvert år køber Tolaini nye Allier- og Troncais egefade. De fleste har en medium- til medium-plus ristning, men enkelte har en mørk ristning. De mange typer og størrelser af gæringskar- og tanke tillader Tolaini at vinificere alle parceller separat, indtil de skal blendes til sidst.
Det specielle "Y" symbol på flasken stammer fra det etruskiske alfabet og svarer til et moderne "T". Med det ældre bogstav, signalerer Tolaini, at de forbinder ældre elementer i vinfremstilling med nye.
Den hovedansvarlige for at sætte retningen for vine er Francesco Rosi. Han arbejder tæt sammen med konsulenten Ruggero Mazzilli, som har startet sit eget firma med fokus på at udvikle bæredygtig og økologisk vinfremstilling.