En klassisk men ret enestående kombination af en let og sprød stil med smagsmæssig slagkraft. Gylden med skarpt skåret, intens og knastør smag af lys frugt med grønne, sprøde toner, lys mandel, salt og den gær / *Flor, vinen har haft som følgesvend gennem ca. 10 års lagring i *solera. Fin som aperitif, der kan køle en for varm sommerdag. Prøv den også til f.eks. et krydret pølsebord, tapas, aromatiske salater og kraftige supper.
Most af de pressede Palomino-druen gæres først i ståltank. Den kraftigst gærende most vælges til Fino, som skal vedligeholde gæren gennem hele lagringstiden. Når vin tappes til næste lag, fra den ene *criadera til den næste, gøres det under Flor'ens niveau i fadet for at vedligeholde gærlaget, hvis beskyttelse mod iltning er det særlige ved Fino og Manzanilla. Den færdige vin har under 2 g. restsukker / l. og 4,5 g. vinsyre / l.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Álvaro Domecq siden 2010. Historien om det, der nu er Bodegas Álvaro Domecq S.L. går tilbage til år 1850, hvor Pilar Aranda Winery blev grundlagt og med tiden oparbejdede ry som en af de bedste kvalitetsproducenter i Jerez (Sherry).
I 1999 købte Álvaro Domecq Romero vingården, og han begyndte straks at sælge vinene under eget navn, Álvaro Domecq. Álvaro besluttede sig samtidig for at fortsætte ad samme spor med fokus på kvalitetssherry for at differentiere vinene fra sherrysektorens brede tilbud. De vælger kun den bedste most fra de bedste marker, og vinen lagrer i traditionel amerikansk eg under det traditionelle solera og criadera system*.
I 2007 sluttede Álvaro Domecq sig til Avanteselecta-gruppen, der består af nøje udvalgte vingårde i Spanien, som de hjælper med markedsføring og ekspertise. Alle vingårde i gruppen producerer vine i de vigtigste spanske vinregioner under en fælles filosofi om at skabe vine fra unikke lokale terroirs og af lokale spanske druesorter, der afspejler, hvor de vokser.
Álvaro er efterkommer af den berømte vinfremstillingsfamilie Domecq. Udover at være meget tæt forbundet med verden af sherryvine og eddike, er familien også anerkendt som værende den førende familie, når det kommer til opdræt af spanske heste og kamptyre. Álvaros far var en meget anerkendt tyrefægter, og Álvaro er fulgt i faderens fodspor indenfor både hesteopdræt og tyrefægtning i tillæg til passionen om at føre den stolte tradition af kvalitetssherry videre.
Vinmarkerne i Sherry, som på spansk hedder Jerez, kan dateres tilbage til år 1100 før Kristi fødsel. I 1933 blev Jerez en D.O. - Deniminación de Origen. D.O.'en dækker det nordøstlige hjørne af Cádiz provincen, som ligger på den vestlige side af Spaniens sydspids ud mod Atlanterhavet i den sydspanske region Andalusien.
Sherry er en hedvin - en forstærket vin - der starter som hvidvin. 90% laves på druen Palomino. Resten på Moscato og PX (Pedro Ximénez til sød Sherry).Vinen gærer i temperaturkontrollerede ståltanke. Den naturlige alkoholprocent på vinen er 12%, og Fino'en tilsættes herefter druesprit til op til 15,5%. Herefter skal vinen lagre.
* Sherry skal ved lov lagres i gennemsnit 3 år, i reglen i fade af amerikansk eg med 500 liter. Fadet fyldes kun 85%, så en vis iltning tillades. Vinen lagres i grupper af fade (criaderas), der ligger efter årgang i flere lag oven på hinanden. Vin tappes fra det ældste - og nederste - egefad, der kaldes "solera" (= gulvet), der så fyldes op fra den næstældste criadera, der så igen fyldes op med vin fra den 3. ældste criadera osv. Den yngre vin giver på den måde friskhed til den ældre vin, som til gengæld får karakter fra den gamle vin. Efter mange år har du en "solera" hvorfra du hvert år kan tappe måske 20.000 flasker gammel vin. Den ældste vin kan være måske 50 år, måske 100 eller 150 år. Pga. produktionsmetoden sælges Sherry uden årgang.
Flor er et tyndt lag af gærceller, der dannes oven på sherry'erne Fino og Manzanilla. Det er en slags voksagtigt skum, op til to centimeter tykt, der beskytter vinen mod luftkontakt, og som udvikler sig naturligt på baggrund af det specifikke mikroklima i SydSpanien. Ældning af Sherry under flor adskiller sig væsentligt fra oxidativ ældning (som Oloroso og Pedro Ximénez, der modnes i kontakt med ilt). Bl.a. beskytter Flor vinen mod ilt, og dette efterlader vinen bleg og gør dens aromatiske profil reduktiv. Resultatet er bl.a. også helt tørre Sherry’er.