December nærmer sig med alt, hvad den bringer af varme, hygge og gode stunder. Det er tid til at finde portvinen frem og nyde et dejligt glas i den festlige måneds ånd. Vi har udvalgt vores favoritter til ostebordet, risalamande og juleknas – så du kan fuldende julens smagsoplevelser.
Portvin til ostebordet
Skal der brie eller camembert på julebordet? Så prøv Krohn 10 Years Tawny Port. Denne portvin byder på stor kompleksitet og klassiske noter af nødder og karamel, skabt gennem fadlagring. Krohn 10 års er en sand specialitet, der lagres i mindst 10 år – faktisk længere end krævet – og godkendes af myndighederne inden eksport. Server den ved 15-16 grader, og nyd dens rige bouquet og lange eftersmag. Den holder sig frisk i 3-4 uger (eller mere) ved opbevaring i køleskab.
Foretrækker du en kraftigere blåskimmelost? Så anbefaler vi den fyldige 2017 Krohn LB Vintage Port, Late Bottled i 2022 – et fantastisk match til de mere intense oste.
Ruby til risalamande med kirsebærsovs
Ingen jul uden risalamande med kirsebærsovs. Til denne klassiske dessert anbefaler vi den smagfulde NV Krohn Reserve Port, Reserva Ruby fra Wiese & Krohn. Med sin intense frugt og balancerede sødme er den perfekt til at fremhæve dessertens smagsnuancer. Portvinen byder på blød og rund frugt med lækre noter af chokolade, brombærconfit, blommer, karamel og et strejf af urter – alt sammen afsluttet med en forfriskende bagkant af garvesyre.
Vintage Port til mørk chokolade
Lad smagen af mørk chokolade møde den rige intensitet fra vores 2017 Krohn Vintage Port, Wiese & Krohn. Kødfuld og intens vin, der får blommer, figen, lakrids, espressokaffe og krydderier til at danse rundt i munden, før den mærkbare garvesyre slår ned og minder om, at der er årtiers udvikling forude.. Smagsoplevelser der vidner om, at vinen skal have tid til at finde sin harmoni: Gerne mellem 10 og 40 år, eller en bredbundet karaffel, hvis man vil have oplevelsen før.
…og glasset der bare er ren nydelse
Hvis du midt i juletravlheden trænger til at nyde et glas portvin uden noget til, så anbefaler vi 2006 Krohn Colheita Port, Wiese & Krohn. En ret mørk vin med en fast struktur fra de små, tykskallede druer, der prægede høstresultatet. Sødmen er i fin balance med frugten, suppleret af friske figner og nødder. Alkohol præger ikke vinen, der er i fin harmoni og hænger længe i munden. “Stor Colheita fra lunefuldt årgang” er den danske portvinsguru Oldenburg’s konklusion.
Krohn er portvin i verdensklasse og har været leverandør til Erik Sørensen Vin siden 1988.
Krohn er nok det historisk set største kvalitetsaftryk, nordmænd har haft indenfor vin. Huset blev grundlagt i 1865 af nordmanden Theodor Wiese, der solgte klipfisk til portugiserne, og hans fætter Dankert Krohn, som han lokkede med til Porto. Wiese tog i 1875 tilbage til Norge og solgte portvinen, som Krohn producerede, til stadig flere nordeuropæiske markeder. Kort efter Krohns død i 1906 kom Edmundo Carneiro ind i firmaet og overtog i 30’erne alle aktier, så huset siden har været rent portugisisk i familiens eje, indtil Flatgate Partnership (Taylot, Croft, Fonseca) overtog i 2013. Krohn har været mest kendt for deres tawny vine i særklasse, men har lavet vintage port i små mængder siden 1927. Druerne til vintage vinene kommer nu fra den fremragende beliggende vingård “Quinta do Retiro Novo”, som huset erhvervede i 1989. Krohn er heldigvis stadig en selvstændig producent med sin egen identitet.
Portugal