Frankrig
Klassifikation
Klassifikation af vingårde og -slotte og særlige vinområder er ikke noget nyt fænomen. Allerede i 1700-tallet begyndte vinhusene i Bordeaux at sætte de bedste slotte op i klasser, først 3 klasser, siden 4 og op til den officielle klassifikation i 1855 hele 5 klasser med ialt 60 af de bedste slotte fra Médoc samt de bedste slotte i Sauternes . Se Klassifikationen i 1855 . I hælene på disse 60 slotte blev der behov for at inddele de øvrige mange tusinde vinslotte i klasser -og det første i 1932 til Cru Bourgeois klassifikationen i Médoc, senest revideret i 2003 (dog underkendt efter protester), samt klassifikationen af Graves og Saint Emilion. Pomerol og Fronsac har ingen officiel klassifikation, men mange uofficielle, i reglen baseret på jordens kvalitet samt den opnåede pris. Inden da var bl.a. vinbjergene omkring byen Würzburg klassficeret, lige som cistercienser munkene på Clos Vougeot i Bourgogne også havde klassificeret deres vingård i 3 eller 4 dele alt efter kvalitet. Men Frankrig er milevidt foran -måske ligger det dybt i bureaukratiets fødeland, at alt skal sættes op i systemer… ? Der er “Cru” for oksekød, lam og naturligvis Camenberet oste! I Bordeaux skal man dog huske, at Grand Cru kun bruges officielt i Saint Émilion I Bourgogne er Grand Cru betegnelsen på de bedste vinbjerge på Côte d’Or -f.eks. le Corton – og i Chablis , f.eks. Vaudésir og Preuses. I Alsace er ca. 50 vinbejrge klassificeret Alsace Grand Cru. For hele Frankrig gælder en anden type klassifikation, som nærmest kan sammenlignes med en pyramide (se tegning) eller kinesisk æske systemet. Jo mindre området er, jo større krav -som dog ikke er skrappe- stiller Staten til vinens oprindelse og kvalitet. F.eks. krav til alkoholprocent, maksimumsudbytte osv. Kvaliteten stiger, når man går nedefra og op -nederst almindelig bordvin , herover landvin eller “Vin de Pays “. Herover står Appellation Controlée -der dækker et større område. Oven over -eller som del af- området er apppellation, der dækker del af området. Inden for dette mindre område -og ovenover i kvalitet- kan der være et lille område, som måske dækker vin fra en enkelt landsby -eller i ekstreme tilfælde én enkelt vingård (den mindste AOC er på blot 0,8 hektar !). Vine fra de øverste klassifikationer kan “deklasseres”, hvis ejeren ønsker det eller kvaliteten ikke er god nok. F.eks. kan vin fra ét særligt godt område som Margaux deklasseres til Haut -Médoc, som kan deklasseres til Médoc, som igen kan deklasseres til Bordeaux -som igen kan sælges som bordvin, vin de table. Dette særlige franske klassifikation er i dag “eksporteret” til det meste af verden. F.eks. i Australien kan en vin fra McLaren Vale sælges som Fleurieu Peninsula, som igen kan sælges som South Australia, som igen kan sælges som South Eastern Australia…