Essensen af Pomerol karakter på et højt niveau kan være en retfærdig konklusion. Tæt og yppig mørk frugt, der er så fint balanceret, raffineret og poleret, at vinen alligevel opleves som elegant og luftig. "Den er så flerdimensionel og struktureret, dog har den en vægtløs karakter og personlighed" skriver James Suckling, der har smagt den helt færdiglagret, så sent som december 2022. "A hedonistic powerhouse" er Robert Parker's melding fra primeur smagningen i 2021. Den vil -trods stor imponator effekt i dag- formentlig være allerbedst fra ca. 2028 til op mod 2050.
Der er høstet 35 hl./ha. i små kasser, som er hånd-afstilket, dobbeltsorteret og vinificeret i 100% nye barriques; 18 mdr. i alt.
Chateau Le Gay har en historie fra 1845, hvor Pomerol endnu ikke var kendt for topvine. Efter 1. verdenskrig blev ejendommen købt af familien Robin, som allerede havde Ch. Lafleur. Det var søstrene Therese og Marie Robin, der havde styret i mere end et halvt århundrede, som kom til at stå for vinenes stigende ry i samarbejde med Jean Pierre Moueix, der stod for produktion og salg.
Efter Therese Robin's død i 1984 overtog Moueix hele driften af ejendommen til 2001, hvor Marie Robin døde, og ejendommen blev solgt til Catherine Péré-Vergé, som boede i Pomerol fra 1985, havde sin formue fra en stor glasvarevirksomhed, og i forvejen ejede flere ejendomme i Pomerol; vigtigst Ch. Montviel i den vestlige del.
Hun var nær ven med konsulent Michel Rolland, som er en af de mest brugte vinrådgivere i hele verden og kendt for vine i en ret muskuløs stil. Han skaffede Marco Pelleriti som ny vinmager på ejendommen. De havde i forvejen arbejdet sammen for Péré-Vergé i Argentina. Alle vinrelaterede dele af ejendommen blev helt ombygget efter overtagelsen. Hun døde pludseligt i 2013, og hendes søn Henri Parent har overtaget ansvaret for den umiddelbart beskedent udseende hovedbygning af sandsten; nu med nyt vineri, der både er moderne og alligevel holder den oprindelige stil.
Markerne er 10,5 ha. på plateauet i kommunens østlige del, ved siden af Ch. Petrus og Lafleur, med 90% Merlot og 10% Cabernet Franc på ler og grus. De ældre plantninger -nogle over 60 år- har 5500 vinstokke/ha.; nyere plantninger 9900/ha. Druerne håndplukkes i små kasser, dobbeltsorteres og afstilkes i hånden. Udbyttet er normalt omkring 25 hl./ha. Kold udblødning af mosten tager 5-7 dage, og den gæres i 100% nye barriques med reguleret tilførsel af ilt, som mikro-vinifikation. Efter malo-laktisk gæring ligger vinen 3 mdr. på gærresterne inden omstikning og lagrer videre i 100% nye barriques; i alt ca. 18 mdr. Druerne fra de 3,4 ha. Catherine P-V. fik plantet kort efter sin overtagelse, vinificeres i cementtanke og bruges i 2.vinen Manoir de Le Gay.
Pomerol er blevet et af de stærkeste vin-brands overhovedet, men det er, sammenlignet med Médoc og Saint Emilion, et meget nyere område. De 800 ha. kun ca. 3x4 km. lige nord for havnebyen Libourne, var kun sporadisk plantet med vin indtil op i 1700-tallet. Selv om arealet med grus i den vestlige- og sydlige del er større end det med lerjord i den østlige del, har ler området fået særlig kultstatus, da de allerdyreste og mest feterede ejendomme ligger her.
Jernbanen til Paris i 1853 og en række medaljer på Parisudstillingen i 1878 skubbede på, men det var først slotsejer og vinkøbmand Jean-Pierre Moueix' utrættelige promovering af vinene fra 1937, der fik priserne til efterhånden at stige, og Robert Parkers anmeldelser af den eksotiske årgang 1982, der fik dem til at eksplodere.
Pomerol blev afgrænset i 1928 og fik sin appellation i 1936. Der er ingen klassifikation som i Médoc, Graves og St. Emilion. De fleste ejendomme er ret små, og med en lille produktion fra området, er efterspørgslen altid større end udbuddet. Satellitkommunerne mod øst, der løbende forbedrer deres vinkvalitet bl.a. med investorer fra de kendte naboer, kommer derfor mere og mere i søgelyset.
Bordeaux 2020 var det tredje varme år i træk, men ikke helt som de to foregående. Vinteren sørgede for gode vandreserver i jorden, som der skulle blive brug for. April var den varmeste i 100 år, knopskydningen var meget tidlig og blomstringen allerede i slutningen af maj forløb godt. Meldug i den våde og varme periode, inden tørken midt i juni satte ind, kostede en del af det potentielle udbytte.
Bortset fra juni var alle måneder fra marts - september varmere end både 10-års og 30-års gennemsnittet, men der var ingen deciderede hedebølger. Med total tørke fra 18/6 - 11/8 blev det den tørreste sommer siden 1959. Regnen i 2. halvdel af august, mest udpræget på venstre bred, var ekstremt vigtig for de fine resultater der kom, efter stabilt høstvejr i september.
Druerne var generelt små med tykt skind, og den friskhed, der præger de fleste vine, har overrasket dyrkerne selv. Udbyttet, især i de kvalitetsmæssigt vigtige kommuner for rødvin, er mindre end forventet. Vinenes karakter er traditionel Bordeaux: Koncentrerede og fast strukturerede med en god modvægt af friskhed i frugten og ret moderat alkohol. I mange vine er udviklingspotentialet stort.