Alle kommentarer til denne vin peger på både et meget højt niveau og en frugttæt men ikke så muskuløs stil, der fint reflekterer det, man arbejder for: at stedets karakter skal afspejles maksimalt i vinen. "Vibrerende og koncentreret, dog pakket ind i slankhed, glamour og klassicisme" siger Georgina Hindle / Decanter. "Virkelig forbløffende /what a stunner": Lisa Perrotti-Brown / Robert Parker.
2020 er bygget af 83% Merlot og 17% Cabernet Franc, der er lagret 16 mdr. i 35% nye, let toastede barriques og delvist i amfora af ler. Mange referencer som underskov, cedertræ, syren, moreller og brænderøg peger på det klassiske, som givetvis understøttes af konsulent Jean-Claude Berrouet, som har arbejdet med Ch. Petrus i over 40 år, og som Jane Anson kalder "the poet winemaker of Pomerol". Balancen, syren, de diskrete men tilstedeværende tanniner og den høje frugttæthed giver udviklingsbedømmelse til op i 2040'erne.
Château Le Prieuré Grand Cru Classé har godt 6 ha. i 19 parceller lige øst for St. Emilion by, dels på kalkstensplateauet, dels på sydskråningen, hvor der er mere ler. Højdeforskellen er fra 56-90 m.o.h. Der er plantet 80% Merlot og 20% Cabernet Franc, 30 år i gennemsnit, med 6300 stokke / ha. Det har været familieejet til 2017, hvor det blev købt af Artémis Domaines og i 2020 overgik til bankgruppen Arkéa. Holdet under ledelse af teknisk dir. og ønolog Penelopé Godefroy er helt det samme som før, så kontinuiteten er intakt.
Slottet har været Gr. Cru Classé siden den første klassifikation i 1955, økologisk certificeret fra 2018 og har HVE3: Haut Valeur Environnementale; der både vedrører dyrkningen og bl.a. energiforbrug, affaldssortering, genanvendelse og medarbejderforhold. Markerne har mange hække, frugttræer, stengærder og buskområder for at øge biodiversiteten. Man pløjer med hest, for at mindske kompression af jorden og har brugt biodynamiske præparater i markerne siden 2015.
Der høstes i små kasser, så druerne ikke trykkes; de dobbeltsorteres og gæres i små temperaturkontrollerede cementtanke med skånsomme overpumpninger. Malo-laktisk (æble-mælkesyre) gæring sker i let toastede barriques, hvor vinen lagrer 12-15 mdr. En del af vinen lagrer noget af tiden i amfora. Konsulent er Jean-Claude Berrouet, som har haft snor i Ch. Petrus i over 40 år.
Saint Emilion er det ældste vinområde i Bordeaux med talrige ruiner fra romertiden. Benediktinermunken Emilian, der påbegyndte den imponerende kirke i byen, hugget direkte ud i kalkklippen, er ophav til navnet, og Vinbroderskabet "La Jurade" fra 1199 er det ældst kendte. Vinen blev allerede i 1300-tallet, da Bordeaux var under engelsk herredømme, afskibet til England via havnen i Libourne. Byen er nu UNESCO verdensarv.
Der er i dag over 800 producenter på ca. 5500 ha. i området, der er meget mere kuperet og landskabeligt spændende end Médoc. Et kalkstensplateau i op til 100 m.s højde omkranses af skråninger omkring byen, hvor mange af de mest berømte ejendomme ligger, og noget lavere land mod øst og vest. Jordbunden er meget vekslende med indslag af ler, der også dominerer mod øst, samt grus og sten, der er hyppigere i det vestlige område mod Pomerol.
Druerne Merlot og Cabernet Franc er hoveddruer, bakket op af Cabernet Sauvignon i de grusede områder, så vinenes blandingsforhold varierer meget. Der er kun få rigtigt store ejendomme. Gennemsnittet er kun omkring 7 ha. klassifikationen er fra 1955 og skal iflg. systemet opdateres hvert 10. år. Selv om vinenes kvalitet kun er ca. 1/3 af bedømmelsesgrundlaget for "Premier Grand Cru Classé" (15 årgange) og "Grand Cru Classé" (10 årgange), er der stor prestige i det, så det går ikke stille for sig, og intervallerne holder ikke altid, men gennemsnitligt er der nogenlunde 10 år imellem.
Nogle højt værdsatte slotte søger slet ikke klassifikation, da de ikke er enige i vurderingskriterierne. Der er pt., fra 2012, 14 og 63 slotte i de to øverste lag. For de over 200 "Grand Cru" ejendomme er kvalifikationskravene: lokation og jordbund, lidt lavere udbytte og 12 mdr.s lagring, foruden kontrolsmagning.
2012-klassifikationen er blevet genaktiveret at retten i Bordeaux i september 2022, nu med 2 Premier Grand Cru Classé A, 12 Premier Grand Cru Classé B og 71 Grand Cru Classé. De, der mangler i forhold til 2012, har selv valgt at forlade systemet. I sidste ende er det, ligesom i Mèdoc, markedets vurdering af den faktiske vinkvalitet, der betyder mest for priserne.
Bordeaux 2020 var det tredje varme år i træk, men ikke helt som de to foregående. Vinteren sørgede for gode vandreserver i jorden, som der skulle blive brug for. April var den varmeste i 100 år, knopskydningen var meget tidlig og blomstringen allerede i slutningen af maj forløb godt. Meldug i den våde og varme periode, inden tørken midt i juni satte ind, kostede en del af det potentielle udbytte.
Bortset fra juni var alle måneder fra marts - september varmere end både 10-års og 30-års gennemsnittet, men der var ingen deciderede hedebølger. Med total tørke fra 18/6 - 11/8 blev det den tørreste sommer siden 1959. Regnen i 2. halvdel af august, mest udpræget på venstre bred, var ekstremt vigtig for de fine resultater der kom, efter stabilt høstvejr i september.
Druerne var generelt små med tykt skind, og den friskhed, der præger de fleste vine, har overrasket dyrkerne selv. Udbyttet, især i de kvalitetsmæssigt vigtige kommuner for rødvin, er mindre end forventet. Vinenes karakter er traditionel Bordeaux: Koncentrerede og fast strukturerede med en god modvægt af friskhed i frugten og ret moderat alkohol. I mange vine er udviklingspotentialet stort.