En vin der har den umiddelbare, ret bløde frugtsaftighed fra Merlot i god balance med Cabernet Sauvignons struktur og sprøde tanniner. Udover frugttoner som blåbær, solbær og hindbær kan underskov, peber, cedertræ og en lille ristet tone fra egefadene være hyppige associationer. Fin at nyde nu men kan udvikle sig yderligere en del år.
Château Beauvillage har 24 ha. marker i tre kommuner centralt i Médoc, nærmest overfor det nordlige Côtes de Blaye på den anden side af Gironde-floden. Slottet blev skabt i 1925 af bedstefar til Valérie Bugada, som i dag driver ejendommen sammen med sin mand Eric.
Jorden er områdets klassiske blanding af lerholdig kalk og sandet grus, plantet med 55% Merlot- og 45% Cabernet Sauvignon-vinstokke, 35 år gamle. Druerne vinificeres i en blanding af stål- og cementtanke; hver drue for sig og opdelt i parceller efter deres karakter. Vinen lagrer 12 mdr. i egefade.
Slottet opnåede Cru Bourgeois klassifikation i 2015 og nåede i 2019 niveau 3 i miljøprogrammet "Haut Valeur Environnementale", med strenge krav til bl.a. brug af gødning, bekæmpelsesmidler, energioptimering og vandforbrug.
Médoc er det store område nord-nordvest for Saint Estèphe, hvor landet bliver smallere og afstanden mellem Gironde-floden og Atlanterhavet mindre. Den bedste jordbund til vinstokke er mere spredt og slottene færre i forhold til arealets størrelse, der er næsten 1/3 af hele området, som inkluderer Haut-Medoc og de mere berømte appellationer.
Navnet fungerer også som basisappellation for vine, der ikke opfylder reglerne for de andre, uanset hvor vingården ligger. Samme system som i Bourgogne, hvor en vin, der ikke opfylder reglerne for en kommune, kan sælges som Bourgogne-Aop. Der er 12 kommuner i Medoc, som kun må sælge rødvin. (Hvid bliver Aop-Bordeaux; den grundlæggende appellation for hele Bordeaux).
Det væsentligste for vindrikkeren er: Sand og ler er de fremherskende jordbunde, og klimaet er en anelse køligere end sydpå, så der er plantet mere Merlot. Det giver gerne en åben saftighed til vinene, som afbalancerer den lidt mere rustikke "kant", Cabernet Sauvignon kan have her. Køligheden kan blive en fordel med klimaændringerne.
Ejendommene er ofte gamle familiedynastier, da jorden ikke har været attraktiv som investering for de velhavende. Mange har derfor en meget lang erfaring i at finpudse og afbalancere vinenes karakter. Da prestigen også er lavere end i de sydligere områder, er der mange vine at få, som har et fint forhold mellem pris og kvalitet. De bedste har også gode udviklingsmuligheder i flasken.
2016 i Bordeaux havde todelt vejr med en flot slutning: Vinteren var den varmeste i mere end 100 år med særdeles meget vand. I det tidlige forår faldt temperaturen og regnen forsatte, så -trods en tidlig knopskydning- gik udviklingen langsomt. Man undgik stort set de frostskader, som ramte bl.a. Loire og Bourgogne. Temperaturen steg i slutningen af maj, hvor blomstringen begyndte. Den blev lang og noget ujævn, men frugtsætningen var generelt god. 1. del af vækstsæsonen var meget mere regnfuld og med næsten 1/5 færre soltimer end gennemsnittet. En traditionel reaktion ville være at afløve kraftigt for at eksponere druerne mere for solen, men det skulle man ikke gøre....
Fra slutningen af juni skiftede vejret 180 grader: solrigt og næsten helt tørt til ind i oktober. Tre ret korte hedebølger i juli og august gav de fleste steder ikke problemer, pga. de store vandreserver i jorden, før den sidste, hvor væksten for yngre vinstokke på drænende jorde begyndte at gå i stå for alvor og det spredte sig efterhånden i regionen. Kraftig regn 13. & 14. september var mere end velkommen og satte fart i modningen igen, så balancen mellem tanniner, frugt og syre blev genoprettet i de røde druer. Høstperioden var historisk lang: fra de første hvide druer i begyndelsen af september til de sidste Cabernet Sauvignon sidst i oktober og botrytiserede druer i Sauternes først i november.
De hvide vine er generelt aromatiske med tendens til en lidt rund stil og et syreniveau lidt i underkanten af det gennemsnitlige for druer, der blev høstet før den forfriskende regn. Sauternes lader til at være en stor succes.
rødvinene har en ret tannisk struktur efter den lange tørke, men meget fin frugtkoncentration efter en modningsperiode, der var ca. 20% længere end vanligt, og udbyttet er fint. Håndteringen af druernes udblødningsfase er væsentlig for stilen, især for Merlot: Længden og antallet af overpumpninger afgør bevarelse af syrebalancen, og om frugten holdes frisk eller bliver noget "eksotisk". Der er ikke nogen konsistent kvalitetsforskel mellem venstre- og højre bred, og alt peger på fine kvaliteter også blandt de mindre vine på begge bredder.