Spanien
Solera
Det er en måde at lagre vin på, hvor en del af vinen er en blanding af ældre årgange, og hvor gennemsnitsalderen gradvist stiger år for år. Hvert år tappes kun en vis del af hvert fad, som så fyldes op med yngre vin, der giver friskhed (og Flor) til den ældre vin, men til gengæld får karakter fra den gamle vin.
Sherry skal ved lov lagres i gennemsnit 3 år, i reglen i fade af amerikansk eg med 500 liter. Fadet fyldes kun 85%, så en vis iltning tillades. Vinen lagres i grupper af fade (criaderas). Vin tappes fra den ældste criadera, der så fyldes op fra den næstældste criadera, der så fyldes op med vin fra den 3. ældste criadera osv. Efter mange år har du en “solera” hvorfra du hvert år kan tappe måske 20.000 flasker gammel vin. Karakteren fra den ældste vin, som måske kan være 50 år, måske 100 eller 150 år, præger også de yngre vine. Metoden benyttes specielt til frem stilling af Sherry