325,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage

Gå tilbage

Gå tilbage
2017 Château Liot, Sauternes
Helt klassisk stil, der er åben og givende uden yderligere krav til lagring. Smagsreferencer kan være: æble og pære, ferskenblomst, akaciehonning, citroncreme, frisk mandel og kandiseret abrikos. En middelfyldig vin med stenmineraler, sprødhed, frugtnær saftighed og frisk syre. Udover den klassiske brug til frugtdesserter og blå oste kan den bruges som gennemgående vin, hvor hovedretten er krydret eller syrlig/salt, som i det kinesiske køkken.
Robert Parker | 90 / 100 |
JamesSuckling | 89 / 100 |
325,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Dessert- og hedvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Frankrig |
Distrikt | Bordeaux |
Druesorter | Muscadelle (5%) Sauvignon Blanc (15%) Semillon (80%) |
Alkohol % | 14% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Meget sød |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2017 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 526717 |
Beskrivelse
Helt klassisk stil, der er åben og givende uden yderligere krav til lagring. Smagsreferencer kan være: æble og pære, ferskenblomst, akaciehonning, citroncreme, frisk mandel og kandiseret abrikos. En middelfyldig vin med stenmineraler, sprødhed, frugtnær saftighed og frisk syre. Udover den klassiske brug til frugtdesserter og blå oste kan den bruges som gennemgående vin, hvor hovedretten er krydret eller syrlig/salt, som i det kinesiske køkken.
Château Liot er et mindre 3-etagers slot fra 1800-tallet, der ligger på Haut-Barsac plateauet; lige syd for Ch. Climens, i den sydvestlige del af Barsac. Ciron bækken, der er så væsentlig for udviklingen af Botrytis (skrumpedruer) løber et stykke syd for. Det har været drevet af familien David i flere generationer. Jerry og Eléna er i disse år ved at give stafetten videre til deres søn og svigerdatter, Jonathan og Marie-Amélie.
De 24 ha. marker er rød ler blandet med grus over fragmenteret kalkklippe, der tillader vinstokkenes rødder at trænge dybt ned. De 80% Semillon, 15% Sauvignon Blanc og 5% Muscadelle er 35-40 år gamle. Man høster oftest i 3 - 6 "tries"/gennemgange af hver parcel, over 1-1½ måned, for at tage de enkelte druer på det optimale tidspunkt. Udbyttet er altid under 25 hl. / ha.
Mosten fra hver plukning gærer i rustfri ståltanke, og vinen, der sammenstikkes når alle de mindre partier er gæret færdig og har stabiliseret sig, lagres 9-12 mdr. i barriques. Ejendommen er certificeret HVE: Haut Valeur Environnementale for bl.a. støtte til biodiversitet, brug af naturlig gødning, genanvendelse af affald og gode arbejdsforhold. Ejendommens vine er kendt for friskhed og raffinement i en ren frugtstil, der ikke kræver lang lagring for at yde sit bedste.
Sauternes ligger i det sydlige Graves ca. 40 km. syd for Bordeaux by. Distriktets vine var allerede omsværmede i 1855 og blev klassificeret samtidigt med Mèdoc. Der er 11 1.Cru- og 15 2. Cru slotte; Chateau d'Yquem fik sin egen "Supèrieur" status. Da kommunen Cerons blev ekskluderet og Fargues inkluderet i 1921, ville det nok se noget anderledes ud i dag - ligesom Mèdoc-klassifikationen ville.
Distriktet består af fem kommuner med i alt ca. 2000 ha. marker. Terrænet er ret bakket med højder mellem 3 - 80 m. Ca. 20% af vinstokkene er Sauvignon Blanc og lidt Muscadelle, men Semillon dominerer. Den har tætte klaser, tit et råd-problem for røde druer, men her en fordel for udviklingen af Botrytis-svampen.
Kun Barsac med 400 ha. har sin egen appellation, hvor producenterne kan vælge, om de vil bruge navnet Barsac eller Sauternes til vinen. Vinstokkene vokser på et plateau med mindre højdeforskelle, og Semillon er endnu mere dominerende hér end i resten af området. Kommunen er kendt for ofte at lave meget raffinerede vine med lidt mindre "fedme" end vine på deres niveau i de øvrige kommuner.
Botrytis svampen er nøglen til disse vine. At floden Ciron, biflod til Garonne, løber mellem Barsac og det øvrige Sauternes, skaber de nødvendige forhold: morgendis med efterfølgende varme og tørring af druerne. Svampesporer sætter sig i revner i drueskindet, de skifter efterhånden farve til lillabrun, mister saft og skrumper, og der dannes aromaer af bl.a. nød og tropisk frugt, ligesom syren koncentreres. Desværre for dyrkerne sker det kun, hvis druen er moden nok, vejret er rigtigt, og kun langsomt og uregelmæssigt.
Plukning på det optimale tidspunkt kræver talrige gennemgange af samme mark igennem uger med trænede plukkere, som sjældent når op på det tilladte udbytte på bare 25 hl./ha. 10-20 er mere normalt. En ekstremt risikofyldt og dyr produktion, der ikke lykkes godt hvert år, men er en himmerigsmundfuld, når den gør. Disse vine kan udvikle sig yndefuldt i årtier.
2017 i Bordeaux vil blive husket for frosten i slutningen af april, som pga. den tidlige knopskydning havde voldsom virkning, men meget ujævnt fordelt: Mange områder, der ligger højt og / eller tæt på Gironde floden, hvor den er bred, gik helt fri, mens lavere områder med udviklede knopper uden luft i bevægelse blev nærmest udryddet, også mange langs Dordogne floden, der ligger kritisk lavt.
Juni var nærmest hed og sluttede med tre dages regn, fulgt af en mild, ret solrig juli og en blændende august. Regn i begyndelsen af september var velkommen, men lidt mere langvarig end ønskeligt. Det klarede dog varigt op midt i måneden, Cabernet Sauvignon kunne modne helt, og høstforholdene blev vejrmæssigt fine.
Afgørende for kvaliteten på de frostramte lokationer var sortering i marken: erfarne plukkere skulle skille modne druer fra dem på vinstokke, der havde remonteret / sat nye skud efter frosten, da mange af disse druer ikke var modne nok. Det kunne skifte fra vinstok til vinstok.... Nogle dyrkere har lavet rosé af de knapt så modne, remonterede druer.
Det samlede udbytte er 45% lavere end 2016. Det mest stabile område, overordnet set, er den nordlige del af venstre bred (Haut-Médoc), mens kontrasterne er størst på højre bred (Saint-Emilion / Pomerol etc.). De vine, der blev lavet, er generelt gode og saftige, af fint modne druer og kan nydes relativt tidligt sammenlignet med tilsvarende i '15 og '16 årgangene.
I Sauternes blev specielt ejendomme i Barsac hårdt ramt, da markerne generelt ligger ret lavt, men lokale luftstrømme og selv små højdeforskelle var mange steder afgørende. Sæsonen var ellers god for de druer, der overlevede april. Regnen ultimo august og primo september, kombineret med stigende forskel i døgntemperaturen, gav fine Botrytis-angreb, og der er lavet mange flotte vine.
Robert Parker
Rating(90 - 92)Drink DateNAReviewed byLisa Perrotti-BrownIssue Date27th Apr 2018Source236, The Wine AdvocateThe 2017 Liot gives up fresh apple juice and pear drops notions with touches of peach blossoms and acacia honey. It has lovely purity in the mouth juxtaposed by great freshness, finishing on a peachy note.
JamesSuckling
Château Liot Sauternes 2017https://www.jamessuckling.com/tasting-notes/125786/chateau-liot-sauternes-2017 Score: 89 Points22 Dec, 2019 û Fun aromas of lemon-cream pie with some fresh white peaches and apricots. Medium body. Bright acidity and a fresh, fruity finish. Not a very rich wine, but attractive and delicious. Drink now.
Relaterede produkter
7sdwt1jsa0e
jau2f9wgzd83bvu85yj9vr47jl0nzjpod
c7olrq3ycwnovqnoj156o
DKK 000,00
DKK 000,00
pd6x2azqisj
b2z6hq8o0k8bwdoaopknz5plj0rbfbbdq
tpab1m9ow1hpuo18nh99nm
DKK 000,00
DKK 000,00
equvcxoavy5
3vjb9yvmr90wigp8ijrmvn7a723ft5p9w
9bsfiz5yratyh6wzh66ac
DKK 000,00
DKK 000,00
xayd3xnpig
2wo4jtt2flg4byrgzef6a1tr8svk0dki
gd2fgpzra8nrf33olls57k
DKK 000,00
DKK 000,00
gyuj4ez4dc
y1blp142dq9y4q4sz181cs4lg8julb4e
0mrqhkzpvjnmytjjjjamvjl
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
s6p4ywwx2n
sujsukqyxmqpgod9gag98sg2s1fbmnt8
5qlg69ns9i3lohey4ck07l
DKK 000,00
DKK 000,00
4sb45z7gh7
oivvs8s2cske1qaaab1u2dzgitpme3f
xsw21u9wsz5tupk769byx
DKK 000,00
DKK 000,00
jm05gxs2owi
nq3fld1j0quh9lvtdgh5cgloan5dtmbb
hjeaw8hzdeu64rstvorslu
DKK 000,00
DKK 000,00
rn69wgqfiy
2sqn7w4v31gza6816ixowcgkztd7lnl18
tijif6uwljmc4hiqsq1u
DKK 000,00
DKK 000,00
k2p0jsabkg8
nyz2pueyljpm5to3geurw6g892r60h7i
1ysxn6pbs75szz0ilnht3p
DKK 000,00
DKK 000,00