325,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage

Gå tilbage

Gå tilbage
2017 Château Liot, Sauternes
Helt klassisk stil, der er åben og givende uden yderligere krav til lagring. Smagsreferencer kan være: æble og pære, ferskenblomst, akaciehonning, citroncreme, frisk mandel og kandiseret abrikos. En middelfyldig vin med stenmineraler, sprødhed, frugtnær saftighed og frisk syre. Udover den klassiske brug til frugtdesserter og blå oste kan den bruges som gennemgående vin, hvor hovedretten er krydret eller syrlig/salt, som i det kinesiske køkken.
Robert Parker | 90 / 100 |
JamesSuckling | 89 / 100 |
325,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Dessert- og hedvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Frankrig |
Distrikt | Bordeaux |
Druesorter | Muscadelle (5%) Sauvignon Blanc (15%) Semillon (80%) |
Alkohol % | 14% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Meget sød |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2017 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 526717 |
Beskrivelse
Helt klassisk stil, der er åben og givende uden yderligere krav til lagring. Smagsreferencer kan være: æble og pære, ferskenblomst, akaciehonning, citroncreme, frisk mandel og kandiseret abrikos. En middelfyldig vin med stenmineraler, sprødhed, frugtnær saftighed og frisk syre. Udover den klassiske brug til frugtdesserter og blå oste kan den bruges som gennemgående vin, hvor hovedretten er krydret eller syrlig/salt, som i det kinesiske køkken.
Château Liot er et mindre 3-etagers slot fra 1800-tallet, der ligger på Haut-Barsac plateauet; lige syd for Ch. Climens, i den sydvestlige del af Barsac. Ciron bækken, der er så væsentlig for udviklingen af Botrytis (skrumpedruer) løber et stykke syd for. Det har været drevet af familien David i flere generationer. Jerry og Eléna er i disse år ved at give stafetten videre til deres søn og svigerdatter, Jonathan og Marie-Amélie.
De 24 ha. marker er rød ler blandet med grus over fragmenteret kalkklippe, der tillader vinstokkenes rødder at trænge dybt ned. De 80% Semillon, 15% Sauvignon Blanc og 5% Muscadelle er 35-40 år gamle. Man høster oftest i 3 - 6 "tries"/gennemgange af hver parcel, over 1-1½ måned, for at tage de enkelte druer på det optimale tidspunkt. Udbyttet er altid under 25 hl. / ha.
Mosten fra hver plukning gærer i rustfri ståltanke, og vinen, der sammenstikkes når alle de mindre partier er gæret færdig og har stabiliseret sig, lagres 9-12 mdr. i barriques. Ejendommen er certificeret HVE: Haut Valeur Environnementale for bl.a. støtte til biodiversitet, brug af naturlig gødning, genanvendelse af affald og gode arbejdsforhold. Ejendommens vine er kendt for friskhed og raffinement i en ren frugtstil, der ikke kræver lang lagring for at yde sit bedste.
Sauternes ligger i det sydlige Graves ca. 40 km. syd for Bordeaux by. Distriktets vine var allerede omsværmede i 1855 og blev klassificeret samtidigt med Mèdoc. Der er 11 1.Cru- og 15 2. Cru slotte; Chateau d'Yquem fik sin egen "Supèrieur" status. Da kommunen Cerons blev ekskluderet og Fargues inkluderet i 1921, ville det nok se noget anderledes ud i dag - ligesom Mèdoc-klassifikationen ville.
Distriktet består af fem kommuner med i alt ca. 2000 ha. marker. Terrænet er ret bakket med højder mellem 3 - 80 m. Ca. 20% af vinstokkene er Sauvignon Blanc og lidt Muscadelle, men Semillon dominerer. Den har tætte klaser, tit et råd-problem for røde druer, men her en fordel for udviklingen af Botrytis-svampen.
Kun Barsac med 400 ha. har sin egen appellation, hvor producenterne kan vælge, om de vil bruge navnet Barsac eller Sauternes til vinen. Vinstokkene vokser på et plateau med mindre højdeforskelle, og Semillon er endnu mere dominerende hér end i resten af området. Kommunen er kendt for ofte at lave meget raffinerede vine med lidt mindre "fedme" end vine på deres niveau i de øvrige kommuner.
Botrytis svampen er nøglen til disse vine. At floden Ciron, biflod til Garonne, løber mellem Barsac og det øvrige Sauternes, skaber de nødvendige forhold: morgendis med efterfølgende varme og tørring af druerne. Svampesporer sætter sig i revner i drueskindet, de skifter efterhånden farve til lillabrun, mister saft og skrumper, og der dannes aromaer af bl.a. nød og tropisk frugt, ligesom syren koncentreres. Desværre for dyrkerne sker det kun, hvis druen er moden nok, vejret er rigtigt, og kun langsomt og uregelmæssigt.
Plukning på det optimale tidspunkt kræver talrige gennemgange af samme mark igennem uger med trænede plukkere, som sjældent når op på det tilladte udbytte på bare 25 hl./ha. 10-20 er mere normalt. En ekstremt risikofyldt og dyr produktion, der ikke lykkes godt hvert år, men er en himmerigsmundfuld, når den gør. Disse vine kan udvikle sig yndefuldt i årtier.
2017 i Bordeaux vil blive husket for frosten i slutningen af april, som pga. den tidlige knopskydning havde voldsom virkning, men meget ujævnt fordelt: Mange områder, der ligger højt og / eller tæt på Gironde floden, hvor den er bred, gik helt fri, mens lavere områder med udviklede knopper uden luft i bevægelse blev nærmest udryddet, også mange langs Dordogne floden, der ligger kritisk lavt.
Juni var nærmest hed og sluttede med tre dages regn, fulgt af en mild, ret solrig juli og en blændende august. Regn i begyndelsen af september var velkommen, men lidt mere langvarig end ønskeligt. Det klarede dog varigt op midt i måneden, Cabernet Sauvignon kunne modne helt, og høstforholdene blev vejrmæssigt fine.
Afgørende for kvaliteten på de frostramte lokationer var sortering i marken: erfarne plukkere skulle skille modne druer fra dem på vinstokke, der havde remonteret / sat nye skud efter frosten, da mange af disse druer ikke var modne nok. Det kunne skifte fra vinstok til vinstok.... Nogle dyrkere har lavet rosé af de knapt så modne, remonterede druer.
Det samlede udbytte er 45% lavere end 2016. Det mest stabile område, overordnet set, er den nordlige del af venstre bred (Haut-Médoc), mens kontrasterne er størst på højre bred (Saint-Emilion / Pomerol etc.). De vine, der blev lavet, er generelt gode og saftige, af fint modne druer og kan nydes relativt tidligt sammenlignet med tilsvarende i '15 og '16 årgangene.
I Sauternes blev specielt ejendomme i Barsac hårdt ramt, da markerne generelt ligger ret lavt, men lokale luftstrømme og selv små højdeforskelle var mange steder afgørende. Sæsonen var ellers god for de druer, der overlevede april. Regnen ultimo august og primo september, kombineret med stigende forskel i døgntemperaturen, gav fine Botrytis-angreb, og der er lavet mange flotte vine.
Robert Parker
Rating(90 - 92)Drink DateNAReviewed byLisa Perrotti-BrownIssue Date27th Apr 2018Source236, The Wine AdvocateThe 2017 Liot gives up fresh apple juice and pear drops notions with touches of peach blossoms and acacia honey. It has lovely purity in the mouth juxtaposed by great freshness, finishing on a peachy note.
JamesSuckling
Château Liot Sauternes 2017https://www.jamessuckling.com/tasting-notes/125786/chateau-liot-sauternes-2017 Score: 89 Points22 Dec, 2019 û Fun aromas of lemon-cream pie with some fresh white peaches and apricots. Medium body. Bright acidity and a fresh, fruity finish. Not a very rich wine, but attractive and delicious. Drink now.
Relaterede produkter
52ai5bnr9h3
qhaz1ge86oahspkx5iss475h6pr1kxxx
tr39z84t75kzv4g1sjzw
DKK 000,00
DKK 000,00
rfqd6orzzse
u4ruyfsdaihs7of5dqzlarvmolqta97
x35hx60k5vt1pshb5qoco4
DKK 000,00
DKK 000,00
leoitv1wer
luzy723gkmrxxfhar2ccts1czshsa7xf5
9wxpoy2x2auvlqaux6ld
DKK 000,00
DKK 000,00
l8ucrnqvzxs
tvy8tptd39srj8l4z5gm49x1iec917ec
b4mc2t4a2hrx9n7vne0x3s
DKK 000,00
DKK 000,00
fqsjpwaubn6
v58wy1otc2t163j1klvzj88nszr8j9x2k
l8uzquz66ot3ex0p33pjm
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
0ng4yvnucrnk
se7zbknqjl9sot6gd3co0am8lc4jpoce
ftj6ojx7d3tykmp73ac0ki
DKK 000,00
DKK 000,00
rajlzkqj77a
eo3qu0yv6cur7xfh85gxcby5enxibtpud
hgv236ru4ekcqj3vmth4si
DKK 000,00
DKK 000,00
p33kgrfbu29
ms8k0ckeiyiki6sa27hnsv16kfkhsu
q49v7odh8jh5w4f97bzxj
DKK 000,00
DKK 000,00
1mevi4cy0lc
fnu33acuvy7qtrg6qkbfcyve6ulh2ak
09f4b0h5pwutgpn0s56s2gp
DKK 000,00
DKK 000,00
wtuztr4f4or
bwo6s6ksyrn77xal5hh6i97pfp0oc00c
w1jovvv7cy9csyzv5ho4n
DKK 000,00
DKK 000,00