530,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2020 Coutet, Barsac 1. Grand Cru Classé, Sauternes
95% Sémillon, 4% Sauvignon Blanc og 1% Muscadelle er høstet over seks gange fra d. 16. september til 26. oktober og er gået gennem mange sorteringer. Druerne har gæret i trætønder og vinen har ligget 18 mdr. på franske fade. Tappet juni 2022.
Årgang
2020
Område
Bordeaux
Land
Frankrig
Neal Martin | 93 / 100 |
Antonio Galloni | 94 / 100 |
Jancis Robinson | 17+ / 20 |
530,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Dessert- og hedvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Frankrig |
Distrikt | Bordeaux |
Druesorter | Muscadelle (1%) Sauvignon Blanc (4%) Semillon (95%) |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Meget sød |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2020 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 526920 |
Beskrivelse
Meget klassisk og raffineret Sauternes med kombinationen af botrytis og et friskt pift. Velafbalanceret, meget ren og let krydret. Blomsternoter af liljekonval, grapefrugt, livlighed. Vægt og integritet med en velsmagende fed finish med et pift af marmelade og kvæde og ikke mindst Coutets varemærke: Den friske syre.
95% Sémillon, 4% Sauvignon Blanc og 1% Muscadelle er høstet over seks gange fra d. 16. september til 26. oktober og er gået gennem mange sorteringer. Druerne har gæret i trætønder og vinen har ligget 18 mdr. på franske fade. Tappet juni 2022.
Château Coutet har sine 38 ha. marker lige midt i Barsac på skråninger af sand, rødler og kalksten; op til 19 m. over floden. Plantningerne af 75% Semillon, 23% Sauvignon Blanc og 2% Muscadelle er 60 år i gennemsnit med 8000 vinstokke/ha. Slottet er lige så gammelt som d'Yquem, oprindeligt bygget som fort i 1200-tallet. Lagringskælderen er ikke mindre end 110 m. lang. Druerne, der langsomt høstes i mange gennemgange af markerne, presses i vertikalpresse og mosten går direkte til gæring og lagring i egefade i ca. 18 mdr. De fleste fade er nye hvert år, afhængigt af årgangen. De forskellige parceller og druesorter vinificeres for sig til senere sammenstikning.
Da markerne ligger forholdsvis lavt og hovedsageligt har "kølig" jord af ler og kalksten, er høsten ofte et par uger bagefter de mere sandede jorde. Navnet siges at stamme fra couteau = kniv, som skal associere til den rensende syre, der skaber balance til sødmen i vinen.
Der er lavet Sauternes her mindst fra 1643, og vinen var en favorit for USA's 3. præsident Thomas Jefferson på hans store Europarejse. De, der i dag holder den høje standard, er Baly familien, som erhvervede slottet i 1977. Aline Baly har været leder fra 2009. Der laves også en sjælden special cuvée "Madame", en andenvin "La Chartreuse" og den tørre hvidvin "Opalie" af ½ Semillon og ½ Sauvignon Blanc.
Sauternes ligger i det sydlige Graves ca. 40 km. syd for Bordeaux by. Distriktets vine var allerede omsværmede i 1855 og blev klassificeret samtidigt med Mèdoc. Der er 11 1.Cru- og 15 2. Cru slotte; Chateau d'Yquem fik sin egen "Supèrieur" status. Da kommunen Cerons blev ekskluderet og Fargues inkluderet i 1921, ville det nok se noget anderledes ud i dag - ligesom Mèdoc-klassifikationen ville.
Distriktet består af fem kommuner med i alt knapt 2000 ha. marker. Terrænet er ret bakket med højder mellem 3 - 80 m. Ca. 20% af vinstokkene er Sauvignon Blanc og lidt Muscadelle, men Semillon dominerer. Den har tætte klaser, tit et råd-problem for røde druer, men her en fordel for udviklingen af botrytis-svampen.
Kun Barsac med 400 ha. har sin egen appellation, hvor producenterne kan vælge, om de vil bruge navnet Barsac eller Sauternes til vinen. Vinstokkene vokser på et plateau med mindre højdeforskelle, og Semillon er endnu mere dominerende hér end i resten af området. Kommunen er kendt for ofte at lave meget raffinerede vine med lidt mindre "fedme" end vine på deres niveau i de øvrige kommuner.
botrytis* svampen er nøglen til disse vine. At floden Ciron, biflod til Garonne, løber mellem Barsac og det øvrige Sauternes, skaber de nødvendige forhold: morgendis med efterfølgende varme og tørring af druerne. Svampesporer sætter sig i revner i drueskindet, de skifter efterhånden farve til lillabrun, mister saft og skrumper, og der dannes aromaer af bl.a. nød og tropisk frugt, ligesom syren koncentreres.
Desværre for dyrkerne sker det kun, hvis druen er moden nok, vejret er rigtigt, og kun langsomt og uregelmæssigt. Plukning på det optimale tidspunkt kræver talrige gennemgange af samme mark igennem uger med trænede plukkere, som sjældent når op på det tilladte udbytte på bare 25 hl./ha. 10-20 er mere normalt. En ekstremt risikofyldt og dyr produktion, der ikke lykkes godt hvert år, men er en himmerigsmundfuld, når den gør. Disse vine kan udvikle sig yndefuldt i årtier.
2017 er en topårgang. Forårsfrosten ramte nogle, lavtliggende slotte i Barsac hårdt med tab af udbytte, men forholdene for botrytis*-udvikling: Morgendis, tørre lune dage og kølige nætter, var særdeles gode i september-oktober. Lidt regn i slut august og først i september var timet til at kickstarte dette. Der blev høstet fra 25. september til over midten af oktober. En flot kombination af frugtfedme, detaljerede smagsnuancer og fin syre er gennemgående i vinene.
Neal Martin
Aline Baly kindly furnished me with background information on the 2020 Coutet. "The first sorting occurred on September 16 and 17 to harvest the botrytis resulting from the thunderstorms of August 15," she told me. "The second and third passeage were organized quickly, as the climatic conditions were becoming unfavorable. The teams were ready to harvest within the hour, as soon as a weather window emerged. This second phase of harvest finally took place on September 23 before a thunderstorm that resulted in a cumulative rainfall of 38mm. Then the harvest continued September 29 and 30 before 77mm of precipitation. A new passeage was initiated, initially, on October 8 and 9, but 140mm of rain accumulated since the first sort strongly impacted concentration levels, encouraging us to be patient until October 12. We resumed the harvest under normal conditions until October 22 but with a very capricious forecast. A fifth and sixth sort followed one another, and the harvest ended on October 26. Coutet has a very perfumed and more floral bouquet compared to, say, the de Fargues that happens to precede it, aromas of dandelion and apricot mingling with saffron and light chamomile. The palate is well balanced, very pure and lightly spiced, displaying a tang of marmalade and quince toward a finish that is marked by Coutet s trademark acidic bite. Quintessentially Coutet, this should give 25-30 years of drinking pleasure.
Antonio Galloni
The 2020 Coutet is much more refined and light on its feet than it was from barrel. Tangerine peel, mint, passionfruit, white flowers and a hint of marzipan all grace this airy, wonderfully refined Barsac.
Jancis Robinson
Full bottle all of 1,405 g. 95% Se millon, 4% Sauvignon Blanc, 1% Muscadelle. Cask sample. 18 months in oak envisaged. No information on yield. Greenish hint to the golden hue. Very classic with a botrytis note and some real freshness. Weight and integrity here with a savoury, even bacon-fat, finish. Not one of the sweetest wines, or what I probably mean is that the acidity is more pronounced than in many of its peers. Sleek and fresh. But probably for relatively early drinking.
Relaterede produkter
w5k7zgjqlyo
ls5v6a5ojrc9cx5hris4e92p393c9xd
20m8kfqdt8t20worvzlhua
DKK 000,00
DKK 000,00
tjwb3qmhh7r
8b0eq6392orc3g99g5dhvdmbia3m91l9
xam62up40gdbq0dzarvv5q
DKK 000,00
DKK 000,00
b5vfo0gtjaa
9ulmyioxu4kkqa8uxv1p7awzv6scyw0g
yxpvcebj8nc3w0gh59iq4l
DKK 000,00
DKK 000,00
mgllfzda
rfecm2d90aksiixnyd41ihgr6zls9zojc
m28t71v7q2f5vhw3caa352
DKK 000,00
DKK 000,00
snga2v5i5g
q21hswndvmdmi4f956in1dn0yn522y87
q714r290bzsa540tw9ot2t
DKK 000,00
DKK 000,00