En hvidvin med karakter af Atauta dalen - frisk og mineralsk. Hvid Ribera del Duero er noget af en sjældenhed. Den laves hovedsageligt på den lokale drue Albillo Mayor, men andre druer kan anvendes (dog max 25%).
Dominio de Atauta laver sin på 100% Albillo Mayor. Det giver en meget floral vin med noter af pære, stenfrugter og en meget mineralsk karakter. I munden er den intens. Vinmager Jaime Suárez har gjort et formidabelt arbejde med at afbalancere druens naturlige syre ved at lade most ligge med gærresterne i store 600 l. fade.
Mange teknikker er anvendt under vinifikationen, som direkte pres og udblødning af druer - og til slut sammenstykkes vinen af det bedste fra hvert vinifikationsskridt. Vinen vil klæde retter med skaldyr, Paella og risotto.
Druerne vokser blandt røde druer i de unikke terroirs La Mala, Valdegatiles og Llanos del Almendro, og det er meget gamle, prephylloxera vinstokke. Domænet beskriver det selv som "at finde en nål i en høstak", når de skal finde de hvide druer, der vokser på vinstokke med en gennemsnitsalder på 138 år i en højde på 940 m.o.h.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Dominio de Atauta siden 2008. Byen Atauta ligger i Soria regionen i den østlige del af Ribera del Duero og har kun ca. 1000 indbyggere men en lang vinhistorie. For 600 år siden byggede man her vingårdene direkte i kalkklipperne. I 1999 videreførte Dominio de Atauta traditionen med et moderne vinhus skåret ind i klippesiden. Udefra ligner det en beskeden bondegård, men huset har 3. etager under sig. På hver etage sker et trin i vinifikationen. Tyngdekraft erstatter dermed pumper og transporterer vinen til næste led i vinifikationen en etage nede.
I vinsammenhæng er dalen Atauta unik, idet den undgik vinlusen Phylloxera, som fra 1860'erne og ind i 1900-tallet hærgede Europa. Derfor findes her vinstokke ældre end 150 år. Den isolerede beliggenhed og et lag af sand øverst i jordbunden er nok de vigtigste årsager hertil. Atautadalen er kun 1x4 km., hvor vingården har 15 ha. samt styrer dyrkningen, og får druer, fra 30 ha. mere. Jorden er inddelt i ca. 500 små markstykker mellem 980 og 1050 m. over havet, med mange variationer i jordbund og soleksponering, som giver et spændende men kompliceret puslespil, når vinene skal komponeres. Varme dage og kolde nætter modner druerne langsomt og sikrer den kombination af frugtdybde og saftighed, der komplementerer hinanden så godt i vinene. Dyrkningsmetoderne er biodynamiske og økologiske men ikke certificerede.
Ribera del Duero ligger i den nordelige del af det centrale Spanien og er kendt blandt vinkendere. Området, hvor Temprnillo-druen er konge, er synonymt med vine af høj kvalitet.
Alt i Ribera del Duero er intenst. Området ligger højt med marker i 750 - 1100 meters højde. Klimaet er ekstremt fastlandsklima; om sommeren giver solen høj varme, og om vinteren kan temperaturen dale ned til -20 grader. De lokale ynder selv at beskrive det som "9 måneders vinter og 3 måneders helvede".
Den store forskel på forskel på dag- og nattemperaturer gennem vækstsæsonen er en af de meget vigtige parametre for kvaliteten af vinene. Det giver dem en kombination af frugtfylde og friskhed. En anden vigtig parameter er de gamle vinstokke. Rødderne stikker så dybt, at de kan overleve selv i ekstrem tørke. Omend udbyttet fra gamle vinstokke er lavere end fra yngre, så er koncentrationen og kraften i druerne og vinen usammenlignelig.