"En af de bedste Dauzac's nogensinde": James Suckling. Kødfuld, mørk bærfrugt i lange baner og en silkeblød, raffineret stil, der for mange er indbegrebet af Margaux, når den er er på dette niveau. Et pift af eksotiske krydderier, kaffebønne, chokolade og jordbund kan også findes. Tanninerne er solide men modne og dybt integreret i frugten. Særdeles velbygget vin med en lang og frisk finale. Vil udvikle sig videre i mange år frem.
Der er 73% Cabernet Sauvignon og 27% Merlot i vinen, som er høstet fra 17/9 - 10/10; kun manuelt med dobbeltsortering og kun på "frugtdage" iflg. den biodynamiske kalender. Udblødning og gæring sker, hver parcel for sig, i temperaturkontrollerede ståltanke, hvor også den malolaktiske- / æble-mælkesyregæringen sker. Vinen tilsættes kun minimale mængder svovl under vinifikationen og lagres ca. 15 mdr. i egefade, 65% nye i årgangen. Vinen omstikkes, når smagsprøver tilsiger det.
Château Dauzac har en lang historie. Der har været dyrket vin her siden den tidlige middelalder, og slotsnavnet nævnes i munkes optegnelser i 1545. Etiketten har været gul siden 1863, hvor den daglige leder også opfandt Bordeaux-væsken, der har været hovedværnet mod meldug over hele landet lige siden. Slottet ligger i den sydlige del af Margaux med markerne tæt på floden. I 1988 blev slottet, som mange andre i perioden, købt af et stort forsikringsselskab, der ansatte Andre Lurton som administrator i 1992. Han overdrog efter nogle år ledelsen til sin datter Christine. Ny kælder med vinflytning ved tyngdekraft blev indrettet i 2004. I 2019 blev slottet købt af Christian Roulleau fra det store finansselskab SAMSIC, men vinmagerteamet er det samme.
Ejendommen har, udover vinen, 120 ha. med enge, søer og skovområder. Vinmarkerne består mest af dybt grus over ler og er, temmelig usædvanligt, i én samlet parcel på 45 ha. i Margaux og 4 ha. Haut-Mèdoc. Der er nu plantet 69% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot og 2% Petit Verdot; de fleste parceller med 10.000 vinstokke/ha. : Den største tæthed, der tvinger rødderne til at søge næring dybt i undergrunden. Der bruges kun organisk gødning og håndhøst af druerne. Der laves nu to andenvine: La Bastide de Dauzac fra ler og grus samt Aurore de Dauzac fra de mest sandede områder tæt på floden. I 2017 begyndte man nyplantning af stiklinger fra de bedste vinstokke på egne rødder for gradvist at vende tilbage til det originale fra før vinlusen i 1860-erne, hvor man måtte pode på resistente, amerikanske rødder, for at vinstokkene kunne overleve lusen, der æder rødderne.
2019 Bordeaux vækstsæsonen var, som ofte, med tvivl og bekymringer undervejs, men er endt med fine resultater. På baggrund af beretninger fra mange professionelle smagere må den korte version for rødvinene være: 1) Stabil, virkelig høj kvalitet både for Merlot og Cabernets. 2) Ingen tegn på, at nogle kommuner er klart bedre end andre, både på højre- og venstre bred. 3) En lidt mere "klassisk" stil end '18: Høj frugtintensitet men lidt mindre yppig vægtfornemmelse, flot syrebalance og tanniner til lang lagring, som er lidt mere fremtrædende i højklassevinene som helt unge. Michel Rolland, der har været konsulent i årtier, har sagt: "At sammenligne 2019 med 2018 er lidt ligesom, hvordan 2016 var i forhold til 2015 og 2010 i forhold til 2009". Kort sagt, masser af frugtkoncentration og nuancer med en lidt rankere mere luftig struktur.
Tidlig knopskydning i en lun marts, men blomstringen blev noget forstyrret af vådt og ret køligt vejr april - først i juni. Det fremhæves, at to hedebølger i juni og juli, ikke havde de negative virkninger, man kunne frygte, da de skete før veraison / druernes farveskifte. Der var et par lokale storme med rigeligt vand på kort tid, men vejret var samlet set nærmest ideelt i august og september, hvor lidt regn 20/9 gav stødet til den sidste modning, især på grusede jorde, efter en lang og tør periode. Frisk vind forhindrede råd. Dag / nat temperaturerne svingede gerne 20 grader efter midt august og holdt syren oppe. Druesundheden var eminent ved høst. Merlot blev mest høstet i slutningen af september; Cabernets fra slut. sept. - midt oktober.
De hvide blev høstet fra sidst i august - midt sept. Druerne havde en flot balance mellem sukker og syre med stor aromarigdom, som går igen i vinene. Mange er lagringsegnede. Sauternes fik ret megen regn: i juni - august 30% mere end i Pauillac. Efter juli-stormen var der nogle rådproblemer, som reducerede det mulige høstudbytte. Botrytis (skrumpende druer) kom meget sent, fra midt september, og tyngdepunktet i høsten var 10 - 14. oktober. Der er høstet magre 10 hl./ha. i gennemsnit. Vinene har høj kvalitet: er rene, aromatiske og velbyggede, men mange har et mindre "tungt" præg af Botrytis til fordel for elegance.