Vinen med sagndyrene, som beskytter skatte og her smykker etiketten, er åbenlyst lavet til tidlig fornøjelse på et flot niveau. Overvejende mørktonet, moden frugt, men også snert af moreller og brombær med fin syre, skovbund og milde krydderier. Glat, kødfuld mundfornemmelse med ret runde tanniner og følt egefad. Den er klar, når du vil, men kan sagtens udvikle sig i årevis.
Les Griffons kommer fra parceller tæt på floden, som er dedikeret til denne vin, der er lavet til at være tidligt ude af startblokkene og meget fleksibel. (2.vinen "Les Tourelles de Longueville" laves stadig). Drueblandingen er her 48% Merlot høstet 20-21/9 + 52% Cabernet Sauvignon høstet 27/9 - 3/10. Udblødning af mosten sker under 10 grader for langsomt og skånsomt udtræk af smagsstoffer, hvorefter temperaturen langsomt sættes op til gæring ved 25-27grader. Den samlede macerationstid er fra 16-24 dage afhængigt af parcel og druetype. Vinen lagres i 60% nye- og 40% 2.års fade i 18 mdr. Pga. parcellernes nærhed til floden var der kun et lille druetab ved aprilfrosten.
Château Pichon Longueville Baron opstod, da ejeren af den oprindelige store ejendom, Baron Joseph de Pichon Longueville, på sit dødsleje i 1850 delte den mellem sine tre døtre og to sønner. Slottet, som blev sønnernes, var i familien til 1933, hvor Bouteiller købte det. Der blev ikke investeret det nødvendige i fornyelser, så ejendommen i 60'erne og 70'erne efterhånden var nedslidt, og mange marker uden produktion.
Forsikringskoncernen AXA overtog og fik Jean-Michel Cazes fra Ch. Lynch-Bages til at tage ansvaret sammen med Jean-Rene Matignon som daglig leder fra 1987. Der skete ret hurtigt forbedringer: Maskinhøst blev afskaffet, druesorteringen blev mere kritisk og genplantning påbegyndt. Fra år 2000 har kvaliteten været god til fremragende med stadigt stigende stabilitet i den gode ende af skalaen.
Der er nydesignet kælder med 44 ståltanke og otte store egekar, som altid bruges til Merlot. Tankene er tilpasset størrelsen på de enkelte parceller, som altid behandles individuelt. 1.vinen lagres efter årgangens karakter i ca. 80% ny eg i 18 mdr.
Ejendommen ligger i den sydligste del af Pauillac med marker på grænsen til Saint-Julien kommune og Ch. Latour som nabo mod floden. Der er nu 73 ha. marker, mest på dybt grus samt sand og sandblandet ler. De er plantet med 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot. Andelen af Cabernet Sauvignon bliver gradvist forøget. Andelen af druer, som kommer i 1.vinen, er halveret siden år 2000; der er indført optisk druesortering fra 2010 og nu satellitfotografering af markerne.
2017 i Bordeaux vil blive husket for frosten i slutningen af april, som pga. den tidlige knopskydning havde voldsom virkning, men meget ujævnt fordelt: Mange områder, der ligger højt og / eller tæt på Gironde floden, hvor den er bred, gik helt fri, mens lavere områder med udviklede knopper uden luft i bevægelse blev nærmest udryddet, også mange langs Dordogne floden, der ligger kritisk lavt.
Juni var nærmest hed og sluttede med tre dages regn, fulgt af en mild, ret solrig juli og en blændende august. Regn i begyndelsen af september var velkommen, men lidt mere langvarig end ønskeligt. Det klarede dog varigt op midt i måneden, Cabernet Sauvignon kunne modne helt, og høstforholdene blev vejrmæssigt fine.
Afgørende for kvaliteten på de frostramte lokationer var sortering i marken: erfarne plukkere skulle skille modne druer fra dem på vinstokke, der havde remonteret / sat nye skud efter frosten, da mange af disse druer ikke var modne nok. Det kunne skifte fra vinstok til vinstok.... Nogle dyrkere har lavet rosé af de knapt så modne, remonterede druer.
Det samlede udbytte er 45% lavere end 2016. Det mest stabile område, overordnet set, er den nordlige del af venstre bred (Haut-Médoc), mens kontrasterne er størst på højre bred (Saint-Emilion / Pomerol etc.). De vine, der blev lavet, er generelt gode og saftige, af fint modne druer og kan nydes relativt tidligt sammenlignet med tilsvarende i '15 og '16 årgangene.