1.660,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2021 Barbaresco Serraboella, DOCG, Cigliuti, Piemonte
En vin med både utrolig dybde og flot præcision i smagen. Domineret af mørk, fuldmodne frugt som kirsebær og solbær, bakket op af mineraler, tobaksblade, et strejf af jord og tørrede krydderurter. Tæt bygget med en lang, insisterende smag og et par årtiers udviklingspotentiale. Karaffel et par timer anbefales, hvis den nydes ung.
1.660,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Druesorter | Nebbiolo (100%) |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2021 |
Flaskestørrelse | MG - 1,50 L. |
Varenummer | 125021-1.5 |
Beskrivelse
En vin med både utrolig dybde og flot præcision i smagen. Domineret af mørk, fuldmodne frugt som kirsebær og solbær, bakket op af mineraler, tobaksblade, et strejf af jord og tørrede krydderurter. Tæt bygget med en lang, insisterende smag og et par årtiers udviklingspotentiale. Karaffel et par timer anbefales, hvis den nydes ung.
Druerne kommer fra 65 år gamle, sydvestvendte Nebbiolo vinstokke, der vokser i 350 meters højde i kalkholdig jord. De macererer og gærer i 15-20 dage i rustfri ståltanke med naturlig gær, før vinen lagrer i 26 måneder på 70% slavonske egetræsfade og 30% franske tonneaux, mestendels ældre fade. Serraboella er den mest berømte cru i det sydlige Neive. Det er en lang bakke med vestlig orientering, der forsigtigt bøjer mod syd og bliver stejlere.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Cigliuti siden 2018. Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco's bytårn i det fjerne. "Fratelli"/brødre i navnet skyldes den nuværende ejer Renato's far og onkel, der solgte druer og vin på dunke på markedspladsen i 1960'erne.
Renato Cigliuti var den første til at bruge det gamle navn for området på sin vin i 1970-erne. Domænet har 6 ha. her på kalkdomineret, sydvestvendt skråning i 350 m.s højde. Den høje Guyot-opbinding giver god beskyttelse mod evt. forårsfrost, en passende solindstråling på druerne, holder vinstokkens bladproduktion i ave og udbyttet nede. Efter håndhøst og presning gærer mosten i ståltank med temperaturkontrol og lagrer 20 mdr. i en blanding af halvstore slavonske- og franske egefade. Den ex-jugoslaviske eg, som også kan komme fra Bosnien og Serbien, er traditionelt brugt i området. Den har tætte porer og et moderat tanninindhold, der hjælper til at blødgøre vinen.
Renato, der driver domænet med sin kone og to døtre, har totalt ændret standarderne på ejendommen: Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: de lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten; der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær.
I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer gære separat, og cru'ens navn blev nærmest synonymt med vingården. Cigliuti har de bedste placeringer på de stejle skråninger af Serraboella. Nebbiolo og Dolcetto-druerne er plantet mod sydvest i det område, hvor jorden er kalksten og som er mest udsat for solens stråler. Barberadruerne vokser mod sydøst, hvor jorden er silt og ler.
Døtrene, han længe var i tvivl om ville gå ind i dette "mandearbejde", som han så det i sine yngre år, deltager nu fuldt i driften, især i markerne. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering.
Bruce Sanderson/WineSpectator: "The wines are beautiful and expressive."
Antonio Galloni, Vinous: "I have said this now for many years. Cigliuti remains one of Piedmont's truly under the radar estates." (marts 2020).
Barbaresco har ikke nær så lang en vinhistorie som Barolo, selv om der kun er et kvarters kørsel mellem områderne, nordøstpå fra Barolo gennem Albaregionen. Druerne blev før solgt til Baroloproducenter, og starten på områdets egen identitet regnes fra dannelsen af det første kooperativ i 1894. Jordbunds- og klimaforhold er mere ens end i Barolo, og klimaet er lidt lunere og mere tørt. Landskabet er lige så bakket som i Barolo: skråninger i massevis, men arealet er langt under det halve, så produktionen er i gennemsnit ca. 35% af Barolos.
Udover Nebbiolo dyrkes der også Barbera, Dolcetto, Moscato og Chardonnay m.v. Den officielle anerkendelse apellation/DOC kom i 1966, og den "fine" DOCG-betegnelse fik man i 1980. For at beskytte gamle cru's / vinmarknavne mod uretmæssig brug er der nu indført 66 små zoneinddelinger af området. Jordbunden er overalt variationer af grå- og blå mergel med kalk og sand. Vinene skal lagre 2 år; heraf et år i træ. Skal man generalisere, går vinstilen for at være lidt blødere, mere saftig og med knapt så strenge tanniner som Barolo, men der er så stor variation mellem kvalitetsniveauer og domæner, at "kend din producent" er et lige så godt råd her, som andre steder.
Relaterede produkter
93evnws9u7j
r0g1lgtlk8qlpiw1yy9rlh0n8qncss1pl
8h48iy2xnhx6gaeg9legnb
DKK 000,00
DKK 000,00
4urh6742xij
21lxs4qa687ylzjjez53k40gucmvydhm
emg7u6730ohvwyrrcx6sfs
DKK 000,00
DKK 000,00
7w6kn01e1s9
9fbzeizcl4dymar14rz87l4muupi2mi
rs17aipuneuz64nip94vj
DKK 000,00
DKK 000,00
m77frogtnx
q0mjciq4rp4k1h6hoe502dtp4w90t72g
r61u5b0zkskp4dtf20g5vq
DKK 000,00
DKK 000,00
hlkxbhl5bfa
j1hsdovlqxoyoienfwp7qbycbt2w1bbxn
qjrwfk6c19wle56frbjil
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
mxnogqvhhu
jcywb9u41g4tetpqx2dbo04uuu066hqzl
9j7bqvfxor9ffvlwtoksq5
DKK 000,00
DKK 000,00
9igrk6ndz3v
y202hc4c3b9jitp6jwhgornthv6usg8jl
wa35t7v62kd0k4rkivhap
DKK 000,00
DKK 000,00
kajchqbe6fk
5jzx2ticzri71n2d3237pgw3de119767d
mwpzt6yb6msrke10bnsqb
DKK 000,00
DKK 000,00
zrnansqlqd
eut85ik5cid4ya5dbhmh8ldd2clqbjkvk
iqg7uvzksvb9q04wnt28cw
DKK 000,00
DKK 000,00
c6y4r5ujcvw
fymu9j79lym9mf0kd6xijkjukk1vufye
b1rjvktondy0ylrfpxn6a
DKK 000,00
DKK 000,00