575,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2020 Barbaresco Vie Erte, Cigliuti, DOCG
Vie Erte er en særdeles intens vin, især som ung med lidt mere af Nebbiolodruens elegante side fremme, end i storebror Serraboella. Moreller, jordbærtone, sorte kirsebær, læder og fin syre. Vinen har i de første år stor gavn af en tur i karaflen. Er velegnet til lam, vildt, kalv og stegt and. Godt udviklingspotentiale.
Oldenburgs Vinguide | 19,5 / 20 |
575,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Druesorter | Nebbiolo (100%) |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2020 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 125120 |
Beskrivelse
Vie Erte er en særdeles intens vin, især som ung med lidt mere af Nebbiolodruens elegante side fremme, end i storebror Serraboella. Moreller, jordbærtone, sorte kirsebær, læder og fin syre. Vinen har i de første år stor gavn af en tur i karaflen. Er velegnet til lam, vildt, kalv og stegt and. Godt udviklingspotentiale.
Vie Erte kommer fra marken Bricco di Neive på sydvestvendt kalkskråning lidt øst for Serraboella-marken i samme højde. Renato Cigliuti har 1,5 ha. her med 15-årige vinstokke. Den høje Guyot-opbinding, der bruges, giver god beskyttelse mod evt. forårsfrost, en passende solindstråling på druerne, holder vinstokkens bladproduktion i ave og udbyttet nede. Vinifikationen er helt traditionel for området: De håndhøstede druer gæres i ståltank og lagrer 26 mdr. i slavonsk eg. Den ex-jugoslaviske eg, som også kan komme fra Bosnien og Serbien, er traditionelt brugt i området. Den har tætte porer og et moderat tanninindhold, der hjælper til at blødgøre vinen. En flot balance mellem Nebbiolodruens magtfulde- og elegante karaktertræk.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Cigliuti siden 2018. Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco's bytårn i det fjerne. "Fratelli"/brødre i navnet skyldes den nuværende ejer Renato's far og onkel, der solgte druer og vin på dunke på markedspladsen i 1960'erne.
Renato, der driver domænet med sin kone og to døtre, har totalt ændret standarderne på ejendommen: Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: de lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten; der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær. I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer (en Cru i Neive) gære separat, og Cru'ens navn blev nærmest synonymt med vingården.
Renato var længe i tvivl om hvorvidt døtrene ville gå ind i dette "mandearbejde", som han så det i sine yngre år, men de deltager nu fuldt i driften, især i markerne. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering.
Vingården har en rød stjerne i den anerkendte italienske vinguide Gamero Rosso, hvilket betyder, at de har fået den maksimale karakter, 3 røde glas, 10 gange.
Bruce Sanderson/WineSpectator: "The wines are beautiful and expressive."
Antonio Galloni, Vinous: "If there is an estate in Barbaresco that deserves more attention, it is without question Cigliuti."
Barbaresco har ikke nær så lang en vinhistorie som Barolo, selv om der kun er et kvarters kørsel mellem områderne, nordøstpå fra Barolo gennem Albaregionen. Druerne blev før solgt til Baroloproducenter, og starten på områdets egen identitet regnes fra dannelsen af det første kooperativ i 1894. Jordbunds- og klimaforhold er mere ens end i Barolo, og klimaet er lidt lunere og mere tørt. Landskabet er lige så bakket som i Barolo: skråninger i massevis, men arealet er langt under det halve, så produktionen er i gennemsnit ca. 35% af Barolos.
Udover Nebbiolo dyrkes der også Barbera, Dolcetto, Moscato og Chardonnay m.v. Den officielle anerkendelse apellation/DOC kom i 1966, og den "fine" DOCG-betegnelse fik man i 1980. For at beskytte gamle Cru's / vinmarknavne mod uretmæssig brug er der nu indført 66 små zoneinddelinger af området. Jordbunden er overalt variationer af grå- og blå mergel med kalk og sand. Vinene skal lagre 2 år; heraf et år i træ. Skal man generalisere, går vinstilen for at være lidt blødere, mere saftig og med knapt så strenge tanniner som Barolo, men der er så stor variation mellem kvalitetsniveauer og domæner, at "kend din producent" er et lige så godt råd her, som andre steder.
Oldenburgs Vinguide
Der er dybde i næsen og elegance i smagen. Den er blød og aristokratisk, lækker uden at være sød, og mild og udfordrende på samme tid. Det kan være vanskeligt at definere, hvad den smager af, men det er ikke vanskeligt at fastslå, at den smager himmelsk godt, især fordi den er så velkomponeret og logisk. Den beholder sin røg, sin mildhed og sine bløde udfordringer i glasset og minder om, at Barbaresco ikke altid er ydmyg lillebror til Barolo, men også kan være ligeværdig tvillingebror.
Relaterede produkter
gv86mmu6qpp
6h3j36a6ttc2wmw317ixth2us6h6emcpi
yfcf6cv5mqk450auyh1c5b
DKK 000,00
DKK 000,00
aj7oi718u4
s1kdx4upj7azm023303gygddhyhzkil17
3496mksbqr62tsxbt59rz3
DKK 000,00
DKK 000,00
apsh2n5694i
ycyhzqq4kxadzxphg28nfnvr74c4m96y
5gx3rs1y5nd1wlskvq689z
DKK 000,00
DKK 000,00
xozzm8vwhdr
au1vz1py9fb2tnt6jdwcxi43i62cco1ks
5l5vokjsadx382lvvm8zq7
DKK 000,00
DKK 000,00
tjqh0ds449b
0sj7pnh6g4ajjsl6vs18vp9plvdrxakqhk
67anm66fi7lre4elf7ogvr
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
003fbptism9xo
sfsggwh37d00gr1nld6yobf932xt9in69l
smouhx5qyupyfzrzg9ryc
DKK 000,00
DKK 000,00
rtbuc0ko89
v6dhyizubwn9ugg65z5zykhl8xtf541es
l4sd00q3v2dnqksfbji6r
DKK 000,00
DKK 000,00
mk1r9vc3oxk
hin7uhfa29jl3o5gm1gzraicepmblwh8a
m6hmoktmz7rcj7ppg9htp4
DKK 000,00
DKK 000,00
cbdxq1q6wfp
286xwzp87do1fctp6b6y6xqo6qoddqjyq
timg5akw3qp9z131m44zq
DKK 000,00
DKK 000,00
qnqn0ioyzqh
8wby862h2ksemnz9s46z9ls2hodk1tt7
fpkz2thhg5opikp6sju11
DKK 000,00
DKK 000,00