575,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2020 Barbaresco Vie Erte, Cigliuti, DOCG
Vie Erte er en særdeles intens vin, især som ung med lidt mere af Nebbiolodruens elegante side fremme, end i storebror Serraboella. Moreller, jordbærtone, sorte kirsebær, læder og fin syre. Vinen har i de første år stor gavn af en tur i karaflen. Er velegnet til lam, vildt, kalv og stegt and. Godt udviklingspotentiale.
Oldenburgs Vinguide | 19,5 / 20 |
575,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Druesorter | Nebbiolo (100%) |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2020 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 125120 |
Beskrivelse
Vie Erte er en særdeles intens vin, især som ung med lidt mere af Nebbiolodruens elegante side fremme, end i storebror Serraboella. Moreller, jordbærtone, sorte kirsebær, læder og fin syre. Vinen har i de første år stor gavn af en tur i karaflen. Er velegnet til lam, vildt, kalv og stegt and. Godt udviklingspotentiale.
Vie Erte kommer fra marken Bricco di Neive på sydvestvendt kalkskråning lidt øst for Serraboella-marken i samme højde. Renato Cigliuti har 1,5 ha. her med 15-årige vinstokke. Den høje Guyot-opbinding, der bruges, giver god beskyttelse mod evt. forårsfrost, en passende solindstråling på druerne, holder vinstokkens bladproduktion i ave og udbyttet nede. Vinifikationen er helt traditionel for området: De håndhøstede druer gæres i ståltank og lagrer 26 mdr. i slavonsk eg. Den ex-jugoslaviske eg, som også kan komme fra Bosnien og Serbien, er traditionelt brugt i området. Den har tætte porer og et moderat tanninindhold, der hjælper til at blødgøre vinen. En flot balance mellem Nebbiolodruens magtfulde- og elegante karaktertræk.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Cigliuti siden 2018. Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco's bytårn i det fjerne. "Fratelli"/brødre i navnet skyldes den nuværende ejer Renato's far og onkel, der solgte druer og vin på dunke på markedspladsen i 1960'erne.
Renato, der driver domænet med sin kone og to døtre, har totalt ændret standarderne på ejendommen: Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: de lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten; der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær. I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer (en Cru i Neive) gære separat, og Cru'ens navn blev nærmest synonymt med vingården.
Renato var længe i tvivl om hvorvidt døtrene ville gå ind i dette "mandearbejde", som han så det i sine yngre år, men de deltager nu fuldt i driften, især i markerne. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering.
Vingården har en rød stjerne i den anerkendte italienske vinguide Gamero Rosso, hvilket betyder, at de har fået den maksimale karakter, 3 røde glas, 10 gange.
Bruce Sanderson/WineSpectator: "The wines are beautiful and expressive."
Antonio Galloni, Vinous: "If there is an estate in Barbaresco that deserves more attention, it is without question Cigliuti."
Barbaresco har ikke nær så lang en vinhistorie som Barolo, selv om der kun er et kvarters kørsel mellem områderne, nordøstpå fra Barolo gennem Albaregionen. Druerne blev før solgt til Baroloproducenter, og starten på områdets egen identitet regnes fra dannelsen af det første kooperativ i 1894. Jordbunds- og klimaforhold er mere ens end i Barolo, og klimaet er lidt lunere og mere tørt. Landskabet er lige så bakket som i Barolo: skråninger i massevis, men arealet er langt under det halve, så produktionen er i gennemsnit ca. 35% af Barolos.
Udover Nebbiolo dyrkes der også Barbera, Dolcetto, Moscato og Chardonnay m.v. Den officielle anerkendelse apellation/DOC kom i 1966, og den "fine" DOCG-betegnelse fik man i 1980. For at beskytte gamle Cru's / vinmarknavne mod uretmæssig brug er der nu indført 66 små zoneinddelinger af området. Jordbunden er overalt variationer af grå- og blå mergel med kalk og sand. Vinene skal lagre 2 år; heraf et år i træ. Skal man generalisere, går vinstilen for at være lidt blødere, mere saftig og med knapt så strenge tanniner som Barolo, men der er så stor variation mellem kvalitetsniveauer og domæner, at "kend din producent" er et lige så godt råd her, som andre steder.
Oldenburgs Vinguide
Der er dybde i næsen og elegance i smagen. Den er blød og aristokratisk, lækker uden at være sød, og mild og udfordrende på samme tid. Det kan være vanskeligt at definere, hvad den smager af, men det er ikke vanskeligt at fastslå, at den smager himmelsk godt, især fordi den er så velkomponeret og logisk. Den beholder sin røg, sin mildhed og sine bløde udfordringer i glasset og minder om, at Barbaresco ikke altid er ydmyg lillebror til Barolo, men også kan være ligeværdig tvillingebror.
Relaterede produkter
g86hokt53en
wtj3c4r97psk52cdx3agbdmi8lc61xzg
xtyickh6citnecif0atqe
DKK 000,00
DKK 000,00
5lm57dexpt8
blm6byu632exazs5iqsp5rbnujm7yu49
bcxvuy8stfh6gcju6m4y4f
DKK 000,00
DKK 000,00
mczitr4quv
9g0fvg37k24gzx0e7nt3jhmnh9xipy48d
cqtndm2vkslqawpgjgux4
DKK 000,00
DKK 000,00
5vwewwuhdnv
gpzxrnps3k5ic3aek43shch9er8rpyw4r
sorpgx5hm6b7vcfih3qkqr
DKK 000,00
DKK 000,00
7r7is9dsva5
pcdq51evce92utok8srjw9nxxvbxgoy8
7w2ycssv433d8hlcssbnx4
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
tu3qktq9o18
2s5p4tw0bw4wglk38xpkpfydivuk891i
xy1ekhypt8iyiqtumvtbr
DKK 000,00
DKK 000,00
y5eu5u512p
htvhyyg0odo358e6gnjoddoffdca2rkae
0m1s6hi4x0e2tlcnssqrp2
DKK 000,00
DKK 000,00
6awkg9gvx3
z2fentznited5jkd3vw38br3pqwq6izra
zi35oya906k6svyi9hgx
DKK 000,00
DKK 000,00
o0nxtc0wk1g
nhru85b49vrqengxx05zix2gtqex1evs
50tl034t7w7ufxkdhkh17
DKK 000,00
DKK 000,00
vwdzlorxez
bpe1wngkt5vnvf6mscs3vmaoflh402j9j
3cbsofcf9txsliwv8b6vc
DKK 000,00
DKK 000,00