575,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2020 Barbaresco Vie Erte, Cigliuti, DOCG
Vie Erte er en særdeles intens vin, især som ung med lidt mere af Nebbiolodruens elegante side fremme, end i storebror Serraboella. Moreller, jordbærtone, sorte kirsebær, læder og fin syre. Vinen har i de første år stor gavn af en tur i karaflen. Er velegnet til lam, vildt, kalv og stegt and. Godt udviklingspotentiale.
Oldenburgs Vinguide | 19,5 / 20 |
575,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Druesorter | Nebbiolo (100%) |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2020 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 125120 |
Beskrivelse
Vie Erte er en særdeles intens vin, især som ung med lidt mere af Nebbiolodruens elegante side fremme, end i storebror Serraboella. Moreller, jordbærtone, sorte kirsebær, læder og fin syre. Vinen har i de første år stor gavn af en tur i karaflen. Er velegnet til lam, vildt, kalv og stegt and. Godt udviklingspotentiale.
Vie Erte kommer fra marken Bricco di Neive på sydvestvendt kalkskråning lidt øst for Serraboella-marken i samme højde. Renato Cigliuti har 1,5 ha. her med 15-årige vinstokke. Den høje Guyot-opbinding, der bruges, giver god beskyttelse mod evt. forårsfrost, en passende solindstråling på druerne, holder vinstokkens bladproduktion i ave og udbyttet nede. Vinifikationen er helt traditionel for området: De håndhøstede druer gæres i ståltank og lagrer 26 mdr. i slavonsk eg. Den ex-jugoslaviske eg, som også kan komme fra Bosnien og Serbien, er traditionelt brugt i området. Den har tætte porer og et moderat tanninindhold, der hjælper til at blødgøre vinen. En flot balance mellem Nebbiolodruens magtfulde- og elegante karaktertræk.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Cigliuti siden 2018. Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco's bytårn i det fjerne. "Fratelli"/brødre i navnet skyldes den nuværende ejer Renato's far og onkel, der solgte druer og vin på dunke på markedspladsen i 1960'erne.
Renato, der driver domænet med sin kone og to døtre, har totalt ændret standarderne på ejendommen: Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: de lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten; der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær. I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer (en Cru i Neive) gære separat, og Cru'ens navn blev nærmest synonymt med vingården.
Renato var længe i tvivl om hvorvidt døtrene ville gå ind i dette "mandearbejde", som han så det i sine yngre år, men de deltager nu fuldt i driften, især i markerne. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering.
Vingården har en rød stjerne i den anerkendte italienske vinguide Gamero Rosso, hvilket betyder, at de har fået den maksimale karakter, 3 røde glas, 10 gange.
Bruce Sanderson/WineSpectator: "The wines are beautiful and expressive."
Antonio Galloni, Vinous: "If there is an estate in Barbaresco that deserves more attention, it is without question Cigliuti."
Barbaresco har ikke nær så lang en vinhistorie som Barolo, selv om der kun er et kvarters kørsel mellem områderne, nordøstpå fra Barolo gennem Albaregionen. Druerne blev før solgt til Baroloproducenter, og starten på områdets egen identitet regnes fra dannelsen af det første kooperativ i 1894. Jordbunds- og klimaforhold er mere ens end i Barolo, og klimaet er lidt lunere og mere tørt. Landskabet er lige så bakket som i Barolo: skråninger i massevis, men arealet er langt under det halve, så produktionen er i gennemsnit ca. 35% af Barolos.
Udover Nebbiolo dyrkes der også Barbera, Dolcetto, Moscato og Chardonnay m.v. Den officielle anerkendelse apellation/DOC kom i 1966, og den "fine" DOCG-betegnelse fik man i 1980. For at beskytte gamle Cru's / vinmarknavne mod uretmæssig brug er der nu indført 66 små zoneinddelinger af området. Jordbunden er overalt variationer af grå- og blå mergel med kalk og sand. Vinene skal lagre 2 år; heraf et år i træ. Skal man generalisere, går vinstilen for at være lidt blødere, mere saftig og med knapt så strenge tanniner som Barolo, men der er så stor variation mellem kvalitetsniveauer og domæner, at "kend din producent" er et lige så godt råd her, som andre steder.
Oldenburgs Vinguide
Der er dybde i næsen og elegance i smagen. Den er blød og aristokratisk, lækker uden at være sød, og mild og udfordrende på samme tid. Det kan være vanskeligt at definere, hvad den smager af, men det er ikke vanskeligt at fastslå, at den smager himmelsk godt, især fordi den er så velkomponeret og logisk. Den beholder sin røg, sin mildhed og sine bløde udfordringer i glasset og minder om, at Barbaresco ikke altid er ydmyg lillebror til Barolo, men også kan være ligeværdig tvillingebror.
Relaterede produkter
3kxuih2il8v
zasj92gy4b4dko86wc8ts4qdt0b9sy1l
d0ayt6rb0t1g2wpzjm14i
DKK 000,00
DKK 000,00
mhsny5c76yr
ncupqi2bboo3b8l84fhqvz0kq5u6xok3ac
x6rb7n63ovcvc0met99kb
DKK 000,00
DKK 000,00
sas4r9gieze
5a22qyin9bwxfvcfuputbxvws8081aml
pp05fsszytkx6ckx4g50yc
DKK 000,00
DKK 000,00
mdug9icje0a
i3muygg7w7ii2bu1cfe8j0jc29hcomfyv
4nlppsfktwdty1nfwv3z8r
DKK 000,00
DKK 000,00
1rkaptf9ioa
ugc3gd870ifpufsvxhuh2qk6no5gf8ek
fpym5eym9s9loj4i8belo
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
9epcujbbpip
mnazsl4m4cp86jqt1yihd6pikp55owrgd
6lch9ggryy8whrp96n9mei
DKK 000,00
DKK 000,00
bv3gtrjsebt
xaciir7w2bpitm9g043l2do32yb0k64
mdbymf38lx8m0jt9wr698
DKK 000,00
DKK 000,00
elrl51m8jn
munbfthbeuqfocps7c5znsuw8cqzmdo
5d4cqby9nkkeiqtkhrovpd
DKK 000,00
DKK 000,00
0376yn0mzd3d
yiny2yvsmaf20cqr2ue3h72w6pxqhujh
vyxp3n7vgzctp535uj6bwj
DKK 000,00
DKK 000,00
zd0zkys4owg
h4l25gdnwmmppqwepif7tl1phu1ij6ny8
palmnp21s6nidn0459ygi
DKK 000,00
DKK 000,00