Fra syd-vestvendt mark i Oberrotweil, der topper ved 269 m.o.h. Vulkansk jord og vinstokke over 40 år. En af deres luneste parceller. Særdeles tæt frugtfylde for den elegante drue. Mørke bær, især brombær, tjære og rosmarin. En lille fadtone som ung og en konstant, men diskret syre hele vejen i den lange smag med komplekse aromaer. 6,8 g. vinsyre / l. og kun 1,4 g. restsukker. Efter 5 dages kold udblødning, en flere uger lang gæring i åbne trækar. Vinen er så lagret 20 mdr. i barriques: 50% nye. Den filtreres ikke. Fik udmærkelse i "Falstaff Spätburgunder Trophy 2022". Kan udvikle sig i årevis. Giv den en karaffel som ung.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Weingut Landerer siden 2022. Weingut Landerer ligger i Kaiserstuhl: Et meget karakteristisk, vulkansk område i den centrale del af Tysklands sydvestligste- og luneste vinområde: Baden. Johannes Landerer, der havde arbejdet på en topvingård i Sydtyrol, måtte i hast overtage driften af familieejendommen, da hans far pludseligt døde i 2016.
Der er 22 ha. overvejende højtliggende vinmarker med forvitret vulkansk jordbund, gennemskåret af lange kalk-årer. Der er plantet mange forskellige både røde- og hvide druesorter. Hans hovedfokus er Pinot Noir / Spätburgunder, som udgør ca. halvdelen af produktionen. De højest rangerende marker er Eichberg, Kirschberg og Henkenberg, der alle ligger tæt på ejendommen i Niederrotweil, samt marken Gestühl et stykke mod nord ved Leiselheim.
Der arbejdes økologisk uden andre sprøjtemidler end den øko-tilladte Bordeauxvæske/kobbersulfat mod meldug, når det er absolut nødvendigt. Jordbearbejdning er mekanisk med dækafgrøder mellem rækkerne af vinstokke, og alt høstes ved håndkraft. Kælderen har mange ståltanke og egefade i forskellige størrelser og aldre for at sikre den optimale behandling af de mange druer fra forskellige markdele.
De utrykker deres filosofi omkring vindyrkning gennem et citat fra den franske forfatter S.G. Colette, der i 1876 sagde:
"I planteriget er det alene gennem vin muligt for os at forstå, hvordan jord smager."
Vingården er endnu ikke så kendt i udlandet men får stor anerkendelse for sine vine. Vingården var på magasinet Der Feinschmeckers "Die besten Weingüter in Deutschland 2024," og vingården fik ligeledes 3 stjerner af både Falstaff og Vinum Weinguide i deres 2024 udgaver.
"Johannes Landerer er en stjerne på vej op i Baden." - skrev Der Feinschmecker i '23. "Vinene - både hvide og røde - er fantastiske... Pinot Noir endnu mere overbevisende. Selv den simple Gutswein [Pinot Noir] er usædvanlig charmerende, Pinot Noir Schwarze Erde elegant og ren, Eichberg - kompleks og aromatisk dyb - en stor Kaiserstuhl."
Og i 2022 fik Landerer fine placeringer i Falstaff's Trophy konkurrencer for de forskellige druer; ikke mindst den som absolut vinder af Weissburgunder Trophy 2022.
Vindistriktet Baden er det 3.største i Tyskland med ca. 16000 ha. vinmarker. Det løber 400 km. langs Rhinens østbred fra nord for Heidelberg til Basel, ved grænsen til Schweiz, med små lommer østpå helt til Bodensøen. Det er delt i ni underområder med vidt forskellige jordbundsforhold. Store dele af distriktet er meget kuperet og ligger overvejende i Schwarzwald-området. Det mest karakteristiske område er nok Kaiserstuhl midt i distriktet, som er en gammel vulkan.
Klimaet er mildt og gennemsnitligt det varmeste vindistrikt i Tyskland, hvor romerne har dyrket vin fra det 2. århundrede e.kr. De samlede plantninger er knapt 60% hvide druer og godt 40% røde. Alle varianter af Pinot-familien og Chardonnay trives godt her. De mest udbredte druesorter er Müller-Thurgau, Pinot Noir / Spätburgunder, Pinot Gris / Grauburgunder, Riesling, Gutedel samt Pinot Blanc / Weissburgunder, Silvaner, Chardonnay og Gewürztraminer. Ca. 85% af vinene produceres af omkring 100 kooperativer og sælges mest i Tyskland. De dyrkere, som selv laver deres vine, eksporterer i højere grad.
2019 i Baden var vejrmæssigt en blandet historie. Blomstringen forløb godt. Der var spredt nedbør i første halvdel af vækstsæsonen, desværre oftest som storme og hagl, men i eftersommeren var der udbredt nervøsitet over vedholdende varme uden nedbør indtil solid regn i starten af august lettede på det, selv om august blev en af de ti varmeste i hundrede år. Varmetrykket var dog samlet set mindre end i 2018.
Der var også solskadede druer visse steder, hvor beskæring af blade ikke måtte være for voldsom. I september blev nætterne køligere, hvilket hjalp til at holde syreniveauet oppe, og fuldmodne druer kunne høstes fra midt-september til ca. midt-oktober. Frugten er generelt flot; syren i de hvide vine er moderat og i de oftest små og koncentrerede Pinot Noir druer middelhøj, i god balance med frugten.