Et resultat af den ødelæggende lokale frost i
Loire i april 2016 var en fælles søgen efter løsninger blandt de ramte dyrkere, der var truet på deres levebrød. Nicolas Grosbois havde i forvejen kontakter i
Gaillac i Sydvestfrankrig. Det blev til fødslen af denne vin, som en pendant til "La cuisine de
ma mère" fra Chinon -nu på ferie i
Gaillac. Den er lavet på druerne
Merlot,
Syrah, Duras og Braucol, de to sidste meget lokale. Når to af de tre druer Duras, Braucol og
Syrah indgår i vinen og udgør mindst halvdelen af druerne, har den ret til
AOP Gaillac.
Det er en mørk og meget frugtig vin, der kan associere til både blåbær, brombær, kirsebær, hindbær og
cassis, vilde krydderurter, en let jordtone og røg; lidt afhængigt af hvor frisktappet den er. Frugtvægten er fin men læskende og ikke bombastisk; tanninerne er fuldmodne. Nicolas Grosbois beskriver den selv med udtrykket "glou-glou": en åben-armet og let drikkelig vin. Kan være sagen til BBQ, stegt kylling eller andeconfit, hvor vinens lille "kant" står imod det fede indslag.
marken på 6,5 ha. har 40-årige vinstokke, der vokser i lerblandet kalkstensjord. Metoderne er omtrent som "hjemme" i Chinon: økologisk dyrkning, håndhøst og spontangæring med naturlig gær; her i rustfrit stål, hvor vinen også lagres efterfølgende. Den er hverken klaret eller filtreret og tilsættes kun mini
malt
svovl ved tapningen. Har
man brug for både rød og hvid med en afvæbnende karakter, er "Le jardin de mon père" en god, hvid kompagnon fra samme dygtige producent.
Merlot og
Syrah har de fleste danskere nok et vist forhold til, men næppe Duras, som formentlig blev importeret af romerne. Den dyrkes mest i
Gaillac området og giver, når den står alene, kroprige, mørktonede vine med fast struktur, krydderurter og peber, som kan grænse til det rustikke. Derfor blandes den oftest med andre druer. Braucol er samme drue som Fer Servadou, der menes at stamme fra Baskerlandet. Den bruges også ofte i naboen
Languedoc og er kendt for ret kraftige tanniner og s
mag af ribs, figen og peber. Også den er oftest en blandingsdrue med kvaliteter, der kan bruge lidt afbalancering fra partnere i vinen og en følsom
vinifikation, som Nicolas Grosbois kan det.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine Grosbois siden 2022. Domænet ligger i Chinon ved landsbyen Panzoult på højre bred af floden Vienne, der løber sammen med
Loirefloden lidt vest for Chinon, mellem byerne Tours og
Saumur. Det er ca. 250 km. fra, at den 1000 km. lange
Loire-flod løber ud i Atlanterhavet.
Ejendommen er oprindeligt fra 1400-tallet, og den har været i Grosbois-familien i
mange generationer med dyrkning af blandet landbrug, "polyculture", som det er tradition på egnen. Der dyrkes byg, hvede, solsikker,
majs og grønsager, ligesom der er fritgående svin, Angus kvæg og ikke dyrkede enge.
Vin
magerbrødrenes far begyndte syste
matisk vindyrkning i 1991, og brødrene Nicolas og Sylvain var vidt omkring, før de overtog ansvaret. Nicolas, den ældste, tog roret i 2008, og Sylvain stødte til i 2019.
Nicolas gik straks i gang med at få hele ejendommen certificeret; både de godt 20 ha. med vin og den øvrige produktion: "Ecocert" økologisk i 2012 og "Demeter" biodynamisk i 2019. Størstedelen af arealet med vinstokke ligger højt på flodskråningen, mest sydvendt, og den dominerende jordtype er "millarge": nedbrudt tuf-sten, som
mange slotte og monumenter er bygget af, og som holder godt på solvarmen.
Der er plantet
Cabernet Franc i 19 parceller. Den ældste og største "Grand Clos" på 16 ha. og den mindre "Clos du Noyer har meget
gamle vinstokke.
man bruger en særlig opbinding "guyot poussard", med to Y-formede gaffelgrene. Udover at begrænse udbyttet, giver denne opbinding så få angrebspunkter for virus som muligt. F.eks. er
Cabernet Franc følsom overfor virus'en bladrullesyge, der ikke kan behandles og giver meget små drueklaser med ujævn modning.
vinifikationen har brødrene eksperimenteret meget med for at få det autentiske udtryk af
Cabernet Franc fra
Loire, som de søger. Derfor anvendes hovedsageligt ret lave og brede cementanke til både gæring /
maceration og
lagring. Nicolas har udviklet et system med riste i forskellige
maskestørrelser til at holde skallerne nede i mosten for at forbedre udtræk af aro
mastoffer med færre overpumpninger.
Der bruges kun spontangæring med naturgær og ingen
svovl i processen, der typisk varer 25-30 dage. Efter
lagring, typisk 11-12 mdr., flaskes vinen med meget mini
mal
svovltilsætning. De laver både friske og umiddelbare vine til at drikke unge samt særdeles koncentrerede og dybe vine, der kan udvikle sig i
mange år.