875,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2010 Pinot Gris Clos Jebsal Grains Nobles Trie Spéciale, Zind-Humbrecht, 0,375 l.
"Nærmest flydende guld": Smag og Behag. Mandler, mango ristet nød, svesker, abrikos, fersken, akaciehonning, vanilje og rosenblade…. Listen af mulige associationer er slet ikke udtømt. Balancen i den nærmest fede eleksir er fænomenal takket være den uafgjorte kamp mellem 323 g. restsukker / l., hele 7,7 g. vinsyre / l. og mineraler fra jordens gips og mergel.
Gæren nåede kun til 6,5 procent alkohol, før den bukkede under for overmagten af sukker og syre. Holdbarhed? "God only knows" siger Olivier Humbrecht selv, men det er i hvert fald en større flok årtier, formentlig endnu længere.
eRobertParker | 95 / 100 |
WineSpectator | 98 / 100 |
SmagogBehag | |
Ekstrabladet |
875,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Restsalg | Nej |
Dyrkningsmetode | Økologisk |
Land | Frankrig |
Distrikt | Alsace |
Druesorter | Pinot Gris (Tokay) (100%) |
Alkohol % | 6,5% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2010 |
Flaskestørrelse | Halvflaske, 0,375 liter |
Varenummer | 593610-05TRIE |
Beskrivelse
"Nærmest flydende guld": Smag og Behag. Mandler, mango ristet nød, svesker, abrikos, fersken, akaciehonning, vanilje og rosenblade…. Listen af mulige associationer er slet ikke udtømt. Balancen i den nærmest fede eleksir er fænomenal takket være den uafgjorte kamp mellem 323 g. restsukker / l., hele 7,7 g. vinsyre / l. og mineraler fra jordens gips og mergel.
Gæren nåede kun til 6,5 procent alkohol, før den bukkede under for overmagten af sukker og syre. Holdbarhed? "God only knows" siger Olivier Humbrecht selv, men det er i hvert fald en større flok årtier, formentlig endnu længere.
Clos Jebsal er et meget stejlt (50 grader!) stykke sydvendt skråning på 1,3 ha., som ligger lige nedenfor Grand Cru "Brand". Stykket havde været forladt i mange år, da det er så svært at dyrke, før Olivier's far Leonard i 1982 opkøbte alle de små parceller, ejet af forskellige i området. Der blev plantet Pinot Gris på terrasser i 1983. Navnet, der har været kendt siden 1600-tallet, er afledt af stedets usædvanligt store indhold af gips i jorden, der i øvrigt består af grå mergel og kalksten blandet med ler.
Stedet er nærmest en varmegryde, som Brand-højen skærmer mod nordenvind. Jorden er i princippet en kold type, men holder temperaturen længe, når den er varmet op, og den holder fint på væde i tørre perioder. Det er stedet for botrytis-vin i området: Næsten alle årgange siden 1989 har været enten VT eller SGN!
*Botrytis svampen sætter sporer i revner i drueskindet, som efterhånden skifter farve til lillabrun. Druen mister saft og skrumper, og der dannes aromaer af bl.a. nød og tropisk frugt, ligesom syren koncentreres. Det sker kun, hvis druen er moden nok, vejret er rigtigt med fugtighed om morgenen og tørring senere på dagen, og kun langsomt og uregelmæssigt. Plukning på det optimale tidspunkt kræver flere gennemgange af samme mark. Vinene er en himmerigsmundfuld, når det lykkes. I Sauternes er det nøglen til vinenes identitet, men i Alsace sker det kun på visse marker i nogle årgange. Disse vine kan udvikle sig yndefuldt i årtier.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine Zind-Humbrecht siden 1985. Huset med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over, og det er kendt for at lave sublime vine med tårnhøjt niveau. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.
I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
Vindyrkningen går i arv fra generation til generation, og Olivier er ved at oplære næste generation i vinmageriets kunst. Oliviers søn, Pierre-Emile arbejder nu side om side med sin far på domænet, og han har allerede lavet sin første vin, Riesling Gr. Cru Sommerberg.
2010 i Alsace var en ekstrem årgang. Udbytterne var meget små: Stærk kulde, især omkring jul, fik de nye knopper til at dø, selv om de var langt fra udspring, og et pludseligt vejrskifte midt i den sene blomstring skabte udbredt coulure / blomsterfald. Varme og korte regnstorme i juli gav nødvendigt vand og satte skub i modningen. Det meste af august var kold og våd; kølig nok til at meldug ikke blev et problem. Fra sidst i måneden blev vejret fremragende: lunt, tørt og solrigt til sidst i oktober, så det var muligt at høste alt på de optimale tidspunkter. Årgangens grundkarakter er høj modenhed, høje syreniveauer og alt for lidt vin, hvor mange har struktur til modning i årevis.
eRobertParker
Last tasted from the ten-year-old demi-muid in which it was destined to have spent at a total of at least four years, the Zind-Humbrecht 2010 Pinot Gris Clos Jebsal Selection de Grains Nobles Trie Speciale was at that time not yet even legally wine. But like its author, IÆll venture an interim tasting note to give you a flavor of the thing. Imagine motor oil-weight yet almost weightless concentrates of pear and apricot laced with yeast, candied grapefruit rind, caramel and fleur de sel that coat the palate and linger with truly amazing persistence. What a lot there is to look forward to here through mid-century! (A 2009, tasted alongside and also from barrel, displayed awkwardly oxidative and volatile notes that by no means negated the positive effects of its phenomenal concentration of pit fruits, honey and sorghum and were certainly part of a formidably complex performance, but that led me to believe I would have been describing and rating it at an inopportune moment. ôIt needs to mellow and ripen in cask yet,ö remarked its author.)
WineSpectator
Lush, with mouthwatering acidity and the melt-in-your-mouth texture of cotton candy. This finely balanced SGN offers pure fruit flavors of apricot, peach skin and guava, with accents of rose petal and chamomile, balanced by rich layers of spun honey, furniture polish, coconut and vanilla. Features a lasting, spiced finish. Drink now through 2040.
SmagogBehag
Honning, mango, mandler, abrikoser, svesker og ristede hasselnødder i næsen. Den er så kompleks, at den udvikler sig konstant -der kommer hele tiden noget nyt - men vi begrænser os til noterne fra aromaerne, der folder sig ud for en -eksotiske frugter, harmoniske svesker - alle pakket sirligt ind i fornemme, men underspillede botrytis toner, der giver vinen en umådelig lækker dybde og super flot syre. Skøn fuldfed viskositet - nærmest flydende guld. Imponerende og bedårende gave til ham eller hende, der mener at have smagt alt.
Ekstrabladet
Pinot gris. 100% Pinot gris. Moden nedfaldsfrugt. Fed konsistens. Modne røde æbler, mineralitet, akaciehonning og vanilje. Flot syre og lang eftersmag. 95p
Ekstrabladet
Pinot gris. 100% Pinot gris. Moden nedfaldsfrugt. Fed konsistens. Modne røde æbler, mineralitet, akaciehonning og vanilje. Flot syre og lang eftersmag. 95p
VinXpressen
Juicy og ekstraktrig næse, hvor man finder indslag af tørrede frugter, hø, halm og kold te. Så tyktflydende, fed, olieret og intens, at man nærmest kun kan drikke et fingerbøl - og det er bestemt positivt ment. Anbefalet.
Vinstyrke
Ravgylden nektar, som fortjener den bedste blåskimmelost à eller blot at blive nydt med andagt uden andet end stilheden som ledsager. Zind Humbrecht rangerer blandt de fremmeste vinproducenter i Alsace, og selv om spidskompetencen er tørre, bundmineralske hvidvine, har Olivier Humbrecht også styr på de søde i sortimentet. Alene duften oser uimodståeligt af honning, lys farin, abrikos og fersken, frugtkælder og ædelråd. Mundfornemmelsen er fluffy, og smagen holdes på sporet af en markant syre, der sikrer vinen holdbarhed i årtier. Noter af tørret abrikos, sultanarosiner og flydende akaciehonning fuldender smagsbilledet.
Relaterede produkter
m6v77jndqjd
ut02vka6pxorm0ynntasamqworpvnw4c
csi3kv1v1yncddtoia86n6
DKK 000,00
DKK 000,00
m7b930gnu8f
92vz7vg43yvjqam1au0kajbcbjona5xy7
b0fhl5xfbc6aj5d8dzrnt
DKK 000,00
DKK 000,00
odr2ec8pcdk
kogjivx83v948o7za8pnjrtke8j4z0azh
73oo53iq5jgveeoyujq9k9
DKK 000,00
DKK 000,00
9ecj1xcsyli
i934017xzonko30i6725dkdkmbx52fq7e
lv7bcxocq8da1gcpg38ay9
DKK 000,00
DKK 000,00
26p43xkph69
qchht4q54t2v7l9i8laqlavt8wen8i3
ps74k566pbo4u3q5p5u01n
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
ph4qny359g
yc5ehf05grekgpmgntrlxpjqsmrt1hctg
e9jzklwkllpntq0bpzwdw
DKK 000,00
DKK 000,00
9y4io8sk3u5
at5a8nikgd4mieac5m66qwtf57xmwh6i
yx6vb6g39ei3wnusv9utp
DKK 000,00
DKK 000,00
aznwyr6kvc
59g4hrpv29lmkcl9ux4cldmv6l3mlnigl
q9rdsep56jngsuxl9033au
DKK 000,00
DKK 000,00
e3a10zg7wgi
8m4kscczhfaykqdm61eq6f7hw33tg1hw9
y1vsjpypwzkmt5gmnx6f
DKK 000,00
DKK 000,00
9mfzrx7yvhd
u4m724wf5angvl44n5w2jnl68kpyp73p
kt54aveu61h867yrbej8yk
DKK 000,00
DKK 000,00