Spanien
Sherry
Hent pdf (90 kb) om Sherry her! Sherry er med Port og Madeira den tredie af de klassiske store hedvine. Den laves nær Atlanterhavskysten i Andalusien i Sydspanien, nær Cadiz. Det varme klima i Andalucia er perfekt til Sherry, som gror på kalkrig jord omkring byen Jerez (som på engelsk er forvanske til Sherry). Druen er mest Palomino , suppleret med lidt Pédro Jimenez og Moscato (3%, som bruges til at søde de i reglen tørre Sherries). Historisk har naboer skabt vine af samme type, f.eks. Montilla nær Cordòba og Málaga. Moscato druer tørrer foran bodega i Sherry-området. Denne tørrede most bruges især til at skabe Cream sherry af en tør Oloroso . Ialt laves 50-100 millioner fl./år af en række mest store huse, som dog i stigende grad lever mere af at skabe Jerez Brandy end SHerry. Der er to hovedtyper: Fino (helt tør, lys, kendes som Manzanilla i underområdet Sanlúcar de Barrameda) og Oloroso (tør, men med mindre elegance og større fylde, som ofte sødes til Cream). Begge typer laves i meget stort antal undertyper. Desuden laves små mængder søde vine af druerne Moscato og PX (Pédro Ximenez). I 2001 blev reglerne for “Sherry med alder” frigivet fra Consejo Regulador of the DOC “Jerez- Xérès -Sherry”. “VOS” -står for ” Vinum Optimum Signatum” (eller Very Old Sherry på engelsk), har lagret mere end 20 år. “VORS” -står for “Vinum Optimum Rare Signatum” (eller Very Old Rare Sherry), har lagreti mere end 30 år. For at opnå VOS og VORS, skal vinen være af en exceptionel karakter, og være en af de Sherrytyper, der kan tåle at blive lagret på gamle fade i mange år. Fino og Manzanilla, der skal være unge og friske vine, kan ikke få denne betegnelse. Se vores udvalg af Sherry fra det fine hus Àlvaro Domecq Hent pdf (90 kb) om Sherry her!