1.700,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2010 Pinot Gris Clos Jebsal Grains Nobles, Trie Speciale Zind-Humbrecht
"Nærmest flydende guld": Smag og Behag. Mandler, mango ristet nød, svesker, abrikos, fersken, akaciehonning, vanilje og rosenblade…. Listen af mulige associationer er slet ikke udtømt. Balancen i den nærmest fede eleksir er fænomenal takket være den uafgjorte kamp mellem 323 g. restsukker / l., hele 7,7 g. vinsyre / l. og mineraler fra jordens gips og mergel.
Gæren nåede kun til 6,5 procent alkohol, før den bukkede under for overmagten af sukker og syre. Holdbarhed? "God only knows" siger Olivier Humbrecht selv, men det er i hvert fald en større flok årtier, formentlig endnu længere.
eRobertParker | 95 / 100 |
SmagogBehag | |
WineSpectator | 98 / 100 |
Ekstrabladet |
1.700,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Restsalg | Nej |
Dyrkningsmetode | Økologisk |
Land | Frankrig |
Distrikt | Alsace |
Druesorter | Pinot Gris (Tokay) (100%) |
Alkohol % | 6,5% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2010 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 593610-TRIE |
Beskrivelse
"Nærmest flydende guld": Smag og Behag. Mandler, mango ristet nød, svesker, abrikos, fersken, akaciehonning, vanilje og rosenblade…. Listen af mulige associationer er slet ikke udtømt. Balancen i den nærmest fede eleksir er fænomenal takket være den uafgjorte kamp mellem 323 g. restsukker / l., hele 7,7 g. vinsyre / l. og mineraler fra jordens gips og mergel.
Gæren nåede kun til 6,5 procent alkohol, før den bukkede under for overmagten af sukker og syre. Holdbarhed? "God only knows" siger Olivier Humbrecht selv, men det er i hvert fald en større flok årtier, formentlig endnu længere.
Clos Jebsal er et meget stejlt (50 grader!) stykke sydvendt skråning på 1,3 ha., som ligger lige nedenfor Grand Cru "Brand". Stykket havde været forladt i mange år, da det er så svært at dyrke, før Olivier's far Leonard i 1982 opkøbte alle de små parceller, ejet af forskellige i området. Der blev plantet Pinot Gris på terrasser i 1983. Navnet, der har været kendt siden 1600-tallet, er afledt af stedets usædvanligt store indhold af gips i jorden, der i øvrigt består af grå mergel og kalksten blandet med ler.
Stedet er nærmest en varmegryde, som Brand-højen skærmer mod nordenvind. Jorden er i princippet en kold type, men holder temperaturen længe, når den er varmet op, og den holder fint på væde i tørre perioder. Det er stedet for botrytis-vin i området: Næsten alle årgange siden 1989 har været enten VT eller SGN!
*Botrytis svampen sætter sporer i revner i drueskindet, som efterhånden skifter farve til lillabrun. Druen mister saft og skrumper, og der dannes aromaer af bl.a. nød og tropisk frugt, ligesom syren koncentreres. Det sker kun, hvis druen er moden nok, vejret er rigtigt med fugtighed om morgenen og tørring senere på dagen, og kun langsomt og uregelmæssigt. Plukning på det optimale tidspunkt kræver flere gennemgange af samme mark. Vinene er en himmerigsmundfuld, når det lykkes. I Sauternes er det nøglen til vinenes identitet, men i Alsace sker det kun på visse marker i nogle årgange. Disse vine kan udvikle sig yndefuldt i årtier.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine Zind-Humbrecht siden 1985. Huset med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over, og det er kendt for at lave sublime vine med tårnhøjt niveau. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.
I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
Vindyrkningen går i arv fra generation til generation, og Olivier er ved at oplære næste generation i vinmageriets kunst. Oliviers søn, Pierre-Emile arbejder nu side om side med sin far på domænet, og han har allerede lavet sin første vin, Riesling Gr. Cru Sommerberg.
2010 i Alsace var en ekstrem årgang. Udbytterne var meget små: Stærk kulde, især omkring jul, fik de nye knopper til at dø, selv om de var langt fra udspring, og et pludseligt vejrskifte midt i den sene blomstring skabte udbredt coulure / blomsterfald. Varme og korte regnstorme i juli gav nødvendigt vand og satte skub i modningen. Det meste af august var kold og våd; kølig nok til at meldug ikke blev et problem.
Fra sidst i måneden blev vejret fremragende: lunt, tørt og solrigt til sidst i oktober, så det var muligt at høste alt på de optimale tidspunkter. Årgangens grundkarakter er høj modenhed, høje syreniveauer og alt for lidt vin, hvor mange har struktur til modning i årevis.
eRobertParker
Last tasted from the ten-year-old demi-muid in which it was destined to have spent at a total of at least four years, the Zind-Humbrecht 2010 Pinot Gris Clos Jebsal Selection de Grains Nobles Trie Speciale was at that time not yet even legally wine. But like its author, IÆll venture an interim tasting note to give you a flavor of the thing. Imagine motor oil-weight yet almost weightless concentrates of pear and apricot laced with yeast, candied grapefruit rind, caramel and fleur de sel that coat the palate and linger with truly amazing persistence. What a lot there is to look forward to here through mid-century! (A 2009, tasted alongside and also from barrel, displayed awkwardly oxidative and volatile notes that by no means negated the positive effects of its phenomenal concentration of pit fruits, honey and sorghum and were certainly part of a formidably complex performance, but that led me to believe I would have been describing and rating it at an inopportune moment. ôIt needs to mellow and ripen in cask yet,ö remarked its author.)
SmagogBehag
Honning, mango, mandler, abrikoser, svesker og ristede hasselnødder i næsen. Den er så kompleks, at den udvikler sig konstant -der kommer hele tiden noget nyt - men vi begrænser os til noterne fra aromaerne, der folder sig ud for en -eksotiske frugter, harmoniske svesker - alle pakket sirligt ind i fornemme, men underspillede botrytis toner, der giver vinen en umådelig lækker dybde og super flot syre. Skøn fuldfed viskositet - nærmest flydende guld. Imponerende og bedårende gave til ham eller hende, der mener at have smagt alt.
WineSpectator
Lush, with mouthwatering acidity and the melt-in-your-mouth texture of cotton candy. This finely balanced SGN offers pure fruit flavors of apricot, peach skin and guava, as well as accents of rose petal and chamomile, balanced by rich layers of spun honey, furniture polish, coconut and vanilla. Delivers a lasting, spiced finish. ù Alison Napjus
Ekstrabladet
Pinot gris. 100% Pinot gris. Moden nedfaldsfrugt. Fed konsistens. Modne røde æbler, mineralitet, akaciehonning og vanilje. Flot syre og lang eftersmag.
Vinstyrke
Ravgylden nektar, som fortjener den bedste blåskimmelost à eller blot at blive nydt med andagt uden andet end stilheden som ledsager. Zind Humbrecht rangerer blandt de fremmeste vinproducenter i Alsace, og selv om spidskompetencen er tørre, bundmineralske hvidvine, har Olivier Humbrecht også styr på de søde i sortimentet. Alene duften oser uimodståeligt af honning, lys farin, abrikos og fersken, frugtkælder og ædelråd. Mundfornemmelsen er fluffy, og smagen holdes på sporet af en markant syre, der sikrer vinen holdbarhed i årtier. Noter af tørret abrikos, sultanarosiner og flydende akaciehonning fuldender smagsbilledet.
Relaterede produkter
le6uufegor8
g72m17acblltlsmhw7xs3b98v5cs9ub
2vfqij9vgwsmukdx1ayy3
DKK 000,00
DKK 000,00
5qrw5eyzdor
kz4f52oejjmo2xgh2wdpyk5checfl6i
bp2ol8ev2rtfmnva9gvltk
DKK 000,00
DKK 000,00
9obfr3bzw5f
68mlhpdxjndr334r7xvz3ftympb613tin
up3jikrldcjj6l2sj8sw5
DKK 000,00
DKK 000,00
l4ahpznte2d
599iwp87wrntahdrmvgydlu304k9iw
vb820ffmlnoszgdsa28lj
DKK 000,00
DKK 000,00
9ftoq1n2hmt
46wqvc43846w9oistwdnafekrw44z0io
7ntro17accp9nsk2gnpjk5
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
6yhtg3d0r6m
sepcu6s9ngge2nnyaz7rhpx4ilznfsdx
ydvd4ljevjv4p9sv2d3i
DKK 000,00
DKK 000,00
rr2ndk8njc
n37e3zw2x42sl1vpmzdcly087iu0be8
k1zcjj1g0mhcpucxl0qoa
DKK 000,00
DKK 000,00
8h1x5raus5
zb30utbkkus7jskoj3y9p73dkajryg9i
9mlbkm6kbp94gl0cihgtu
DKK 000,00
DKK 000,00
o9qlrooukoo
vk8argrvhc90iu5yxmtxqyki4kacj6yx8c
ghuxuq38r7v12vs6uo0bqh
DKK 000,00
DKK 000,00
6guy3mvuh5k
lcrplsyf5qezr63ei9xzopvbitvioxkod
j14z7tchewaaw6qefsxg07
DKK 000,00
DKK 000,00