995,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2012 Ch. Larcis Ducasse, Grand Cru Classé, St. Emilion
Årgang
2012
Alc.
14,5%
Robert Parker | 95 / 100 |
JamesSuckling | 95 / 100 |
WineCellarInsider | 93 / 100 |
WineSpectator | 93 / 100 |
995,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Druesorter | Cabernet Franc (17%) Merlot (83%) |
Alkohol % | 14,5% |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2012 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 330312 |
Beskrivelse
At Larcis Ducasse er et af de allerbedste slotte til altid at balancere vinen efter årgangens vejrforhold, er 2012 et flot eksempel på. Her er både til gården og til gaden: Meget varierede frugttoner i en tæt og rig stil balanceret af frisk syre i en årgang med moderate temperaturer, uden de senere års hyppige varmebølger. Vinen struktureres af tanniner, der er finkornede og modne. "Gorgeous": James Suckling. "En af årgangens store stjerner": Robert Parker. Vil fortsat udvikle sig i årevis.
Larcis Ducasse har en meget fin placering og jordbund, som allerede romerne opdagede, og der har i nyere tid været vin hér i hvert fald fra 1500-tallet. Slottets 11 ha. marker i én blok har været i samme families eje siden 1893, hvor Henry Raba fra en velbeslået vinhandlerfamilie købte slottet og investerede meget. Bl.a. udnyttede han det skrånende terræn til at bygge et af de første vinifikationsanlæg, hvor vinen blev flyttet kun af tyngdekraften, hvilket er blevet efterlignet lige siden.
Da 4. generation, Jacques-Olivier Gratiot, overtog ejerskabet i 1990, indså han efterhånden, at ejendommens potentiale ikke blev udnyttet godt nok. Nicolas Thienpont blev ansat som manager i 2002 -det er han stadig- med Stéphane Derenoncourt som konsulent. De lagde dræn i markerne, omlagde til økologi, reformerede markarbejdet og indførte en hård sortering af druerne. Det gav hurtigt overbevisende resultater, kronet med udnævnelsen til Premier Grand Cru Classé fra 2012-årgangen. Det er bekræftet ved revisionen i 2022. Ønologen David Suire er kommet til som teknisk direktør.
En nøglefaktor i vinens kvalitet er læ mod vind fra nord samt udnyttelsen af jordbundsforhold og soleksponering: Nogle parceller ligger på St. Emilion-plateauets yderste sydkant i 65-85 m.s højde på marin kalk fyldt med fossiler, som tilfører markant mineralitet, salt og jod-toner.
Hoveddelen er på den stejle del af Pavie-skråningen med stik sydvendt soleksponering, kalkblandet hvid ler og hældning op til 25%. Tæt frugt, kødfuldhed og kandiserede frugttoner kommer herfra. "Pied de Côte" nederst, med svag hældning, har meget sandet ler med humus, der giver lysere frugt og lidt citrus-præg. Plantningerne er 83% Merlot og 17% Cabernet Franc.
Høsttidspunkt for de enkelte parceller -balancen mellem modenhed og friskhed- er et hovedfokus. Efter hård sortering gæres hele druer i cementtanke; hver parcel for sig. Pigéage / nedtrykning af faststofferne i mosten sker kun under selve gæringen, og overpumpning bruges ikke. Den samlede gærings- og udblødningstid er 25-28 dage. Den malolaktiske gæring / æble-mælkesyregæringen sker i barriques. Vinen lagrer 18-20 mdr. i ca. 65% ny eg; de letteste partier i større 500 l. fade, som mindsker træets aftryk på vinen. En lille del lagrer i amfora / lerkrukker. Vinen sammenstikkes først efter lagringen. En ny hovedrenovering af kældrene er påbegyndt i 2019. "Vins de soleil et de fraîcheur": den fine balance mellem modenhed og elegance, er deres motto. Årgange fra 2005 og frem har et langt udviklingspotentiale.
Saint Emilion er det ældste vinområde i Bordeaux med talrige ruiner fra romertiden. Benediktinermunken Emilian, der påbegyndte den imponerende kirke i byen, hugget direkte ud i kalkklippen, er ophav til navnet, og Vinbroderskabet "La Jurade" fra 1199 er det ældst kendte. Vinen blev allerede i 1300-tallet, da Bordeaux var under engelsk herredømme, afskibet til England via havnen i Libourne. Byen er nu UNESCO verdensarv.
Der er i dag over 800 producenter på ca. 5500 ha. i området, der er meget mere kuperet og landskabeligt spændende end Médoc. Et limstensplateau i op til 100 m.s højde omkranses af skråninger omkring byen, hvor mange af de mest berømte ejendomme ligger, og noget lavere land mod øst og vest. Jordbunden er meget vekslende med indslag af ler, der også dominerer mod øst, samt grus og sten, der er hyppigere i det vestlige område mod Pomerol.
Druerne Merlot og Cabernet Franc dominerer, bakket op af Cabernet Sauvignon i de grusede områder, så vinenes blandingsforhold varierer meget. Der er kun få rigtigt store ejendomme. Gennemsnittet er kun omkring 7 ha.
Klassifikationen er fra 1955 og skal iflg. systemet opdateres hvert 10. år. Selv om vinenes kvalitet kun er ca. 1/3 af bedømmelsesgrundlaget for "Premier Grand Cru Classé" (15 årgange) og "Grand Cru Classé" (10 årgange), er der stor prestige i det, så det går ikke stille for sig, og intervallerne holder ikke altid, men gennemsnitligt er der nogenlunde 10 år imellem.
Nogle højt værdsatte slotte søger slet ikke klassifikation, da de ikke er enige i vurderingskriterierne. Der er pt., fra 2012, 14 og 63 slotte i de to øverste lag. For de over 200 "Grand Cru" ejendomme er det baseret på lokation og jordbund, ikke smagninger. I sidste ende er det, ligesom i Médoc, markedets vurdering af den faktiske vinkvalitet, der betyder mest for priserne.
2012 i Bordeaux bød på omskifteligt vejr i blomstringen, som gav noget uregelmæssig frugtsætning. Farveskiftet skete i godt vejr noget efter normal tid. Midtsommeren var pæn med kun lidt, spredt nedbør og moderat temperatur. August og det meste af september var helt tørre, hvilket gav problemer for unge vinstokke på grus og sinkede modningen noget, især på meget drænende jorde. 25. september faldt temperaturen markant, og det begyndte at regne. Merlot var høstet og havde fin kvalitet, mens man endnu manglede Cabernet Sauvignon på tungere jord nogle steder, især i Haut-Médoc. Her var det nødvendigt at kunne reagere på vejret med markarbejde, drueudtynding og høst, når mulighederne var bedst. Modenheden af Cabernets var lidt længere fremme i det marginalt lunere Pessac-Léognan og Graves syd for Bordeaux by. Det var vigtigt i kælderen at afpasse ekstraktionen/aromaudtrækket for at få den rigtige balance i tanninerne med de forhold, der var det konkrete sted. Samlet set mest et "Merlot-år". Der er mange fine vine, også med Cabernets, men også en del stilvariation afhængigt af, hvordan den enkelte ejendom håndterede forholdene.
Årgangens vine -også de med høj modenhed- har generelt en ren og klar frugtstil: visitkortet fra de moderate sommertemperaturer uden hedebølger. Blandt de bedre vine er mange særdeles egnede til yderligere udvikling i kælderen.
Robert Parker
Drink Date2015 - 2035Reviewed byRobert M. Parker, Jr.Issue Date30th Apr 2015Source218, The Wine AdvocateThis great terroir, long owned by the Gratiot family, has come to life under the inspired winemaking of Nicolas Thienpont and Stéphane Derenoncourt. Some recent vintages have been legendary efforts, especially 2005, 2008, 2009 and 2010. The 2012 (83% Merlot, 17% Cabernet Franc) is right in the competition, with an inky, opaque, bluish/purple color, gorgeously sweet, rich nose of black raspberries, black cherries and currants, and licorice. The wine hits the palate with a full-bodied, thunderous effect. This blend tips the scales at 14.5% alcohol, which is indicative of its fabulously exposed vineyard on a full, steep limestone slope with a primarily southern exposure. This is full-bodied, ripe and one of the great stars of the vintage û again. The wine has full-bodied texture, gorgeous purity, richness and length. Drink it over the next 20 years.
JamesSuckling
Score: 95 Points8 Feb, 2015 û This shows so much class and balance with blackberry and mushroom character. Some wet earth. It makes you want to drink it! Fine and ripe tannins. Gorgeous. Drink in 2018.
WineCellarInsider
Holding a lot in reserve, flowers, chocolate covered cherries, plum and licorice are right there, if you know where to look. Soft, polished tannins and a ripe, pit fruit filled complete the wine.Tasted Mar 12, 2017
WineSpectator
Dark and winey, with steeped currant, macerated plum and warm boysenberry coulis flavors, laced with licorice snap and roasted apple wood notes. The charcoal edge is buried on the finish, with a lingering minerality. Lots going on here. Needs time. Best from 2017 through 2027. 2,330 cases made. ù JM Tasted 2015.
Relaterede produkter
m2w3h0b6ew
vt83l2o19aoqe6uoa648jryeq7yqe7eh
6chdn4oghm8s5axhmwgiu
DKK 000,00
DKK 000,00
gf83h3k5b5c
faj95b2q0hl9wmnpz3xu3hk7a80r07av
vnq1747unekqihhfdi86
DKK 000,00
DKK 000,00
skr7uw5noum
pxuzqsoovcem03g08xcfbfzjdteu7w2e
820lrg788gxo2vn5iv8zcg
DKK 000,00
DKK 000,00
v3nc7edbcxm
lmy35hr9lcp4bw1xm91aic5l3q9y25xn
thmquxhs2pj2oq71ylwgpn
DKK 000,00
DKK 000,00
h4if634a3bk
seeo7gb9bjhv27ccu4b0rbgjxikbwwayb
mum21mdsl3sn9u75euyo2
DKK 000,00
DKK 000,00