575,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2021 Barbaresco Vie Erte, Cigliuti, DOCG
Vie Erte er en særdeles intens vin, især som ung med lidt mere af Nebbiolodruens elegante side fremme, end i storebror Serraboella. Moreller, jordbærtone, sorte kirsebær, læder og fin syre. Vinen har i de første år stor gavn af en tur i karaflen. Er velegnet til lam, vildt, kalv og stegt and. Godt udviklingspotentiale.
Jeb Dunnuck | 94 / 100 |
575,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Årgang | 2021 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 125121 |
Beskrivelse
Vie Erte er en særdeles intens vin, især som ung med lidt mere af Nebbiolodruens elegante side fremme, end i storebror Serraboella. Moreller, jordbærtone, sorte kirsebær, læder og fin syre. Vinen har i de første år stor gavn af en tur i karaflen. Er velegnet til lam, vildt, kalv og stegt and. Godt udviklingspotentiale.
Vie Erte kommer fra marken Bricco di Neive på sydvestvendt kalkskråning lidt øst for Serraboella-marken i samme højde. Renato Cigliuti har 1,5 ha. her med 15-årige vinstokke. Den høje Guyot-opbinding, der bruges, giver god beskyttelse mod evt. forårsfrost, en passende solindstråling på druerne, holder vinstokkens bladproduktion i ave og udbyttet nede. Vinifikationen er helt traditionel for området: De håndhøstede druer gæres i ståltank og lagrer 26 mdr. i slavonsk eg. Den ex-jugoslaviske eg, som også kan komme fra Bosnien og Serbien, er traditionelt brugt i området. Den har tætte porer og et moderat tanninindhold, der hjælper til at blødgøre vinen. En flot balance mellem Nebbiolodruens magtfulde- og elegante karaktertræk.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Cigliuti siden 2018. Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco's bytårn i det fjerne. "Fratelli"/brødre i navnet skyldes den nuværende ejer Renato's far og onkel, der solgte druer og vin på dunke på markedspladsen i 1960'erne.
Renato, der driver domænet med sin kone og to døtre, har totalt ændret standarderne på ejendommen: Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: de lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten; der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær. I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer (en Cru i Neive) gære separat, og Cru'ens navn blev nærmest synonymt med vingården.
Renato var længe i tvivl om hvorvidt døtrene ville gå ind i dette "mandearbejde", som han så det i sine yngre år, men de deltager nu fuldt i driften, især i markerne. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering.
Vingården har en rød stjerne i den anerkendte italienske vinguide Gamero Rosso, hvilket betyder, at de har fået den maksimale karakter, 3 røde glas, 10 gange.
Bruce Sanderson/WineSpectator: "The wines are beautiful and expressive."
Antonio Galloni, Vinous: "If there is an estate in Barbaresco that deserves more attention, it is without question Cigliuti."
Barbaresco har ikke nær så lang en vinhistorie som Barolo, selv om der kun er et kvarters kørsel mellem områderne, nordøstpå fra Barolo gennem Albaregionen. Druerne blev før solgt til Baroloproducenter, og starten på områdets egen identitet regnes fra dannelsen af det første kooperativ i 1894. Jordbunds- og klimaforhold er mere ens end i Barolo, og klimaet er lidt lunere og mere tørt. Landskabet er lige så bakket som i Barolo: skråninger i massevis, men arealet er langt under det halve, så produktionen er i gennemsnit ca. 35% af Barolos.
Udover Nebbiolo dyrkes der også Barbera, Dolcetto, Moscato og Chardonnay m.v. Den officielle anerkendelse apellation/DOC kom i 1966, og den "fine" DOCG-betegnelse fik man i 1980. For at beskytte gamle Cru's / vinmarknavne mod uretmæssig brug er der nu indført 66 små zoneinddelinger af området. Jordbunden er overalt variationer af grå- og blå mergel med kalk og sand. Vinene skal lagre 2 år; heraf et år i træ. Skal man generalisere, går vinstilen for at være lidt blødere, mere saftig og med knapt så strenge tanniner som Barolo, men der er så stor variation mellem kvalitetsniveauer og domæner, at "kend din producent" er et lige så godt råd her, som andre steder.
Jeb Dunnuck
The 2021 Barbaresco Bricco Di Neive Vie Erte comes from Bricco Nieve, which is directly in front of the estate, on sandy soils with 25-year-old vines. Aged for 26 months in large Slavonian oak casks, it's a medium bright red color, and the nose offers good, focused aromas of ripe cranberries, candied orange peel, fresh roses, and stony earth. Medium-bodied, the palate is very elegant, with notes of apricot, ripe, well-defined tannins, even acidity, and a great finish. I love where this wine is now, but it will improve over the next 8-10 years. Drink 2025-2040.
Relaterede produkter
8siz7zzzu2g
ssg8xgbrup1mswhlunbvtc2j5vsern4j
nycmb9nnbcn31yool2d9
DKK 000,00
DKK 000,00
klfjigjbr7d
qn0gpfwgs7lssybkuuqm1k8wh1zvg3wc
4otrutnn8lmexib2istoq
DKK 000,00
DKK 000,00
rnezfgdr2kh
echjbotgz8bhytct7sxj6av6mat6m3zm
xixjzvpf64c7ywqt5g08h
DKK 000,00
DKK 000,00
2z59e0cparo
u135yyh7poaqmor6pvqjwlr8nlzgd7nur
r7tve59zjofzg6upqj6nt
DKK 000,00
DKK 000,00
wzgxhoz6w3
8vtzlcdlhtvgdpkl6ejicq6b36qdes1f
nj4zyvt8jjdzqxgkqk4v7r
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
oaglut7ntq
ugqdcx5ikvbpqmfnk9jjievy8si82mam
c1pmnm2zmu8zp3liehswr
DKK 000,00
DKK 000,00
5qcoai597vj
cezv6lcep1vj8u77oam33nncujoretjd
w6b433ib7x9ge8ljh4arz
DKK 000,00
DKK 000,00
rfejb985qf
ve98fxlg1t7g4ztpiad8d3nrpeenbcoj
9kay5uue1tra3ig9btsxul
DKK 000,00
DKK 000,00
gu9v59ib655
gw0c9y75875smb791p1btw5s0fb49s6q
e2b8cksskqh7mblfki6zy5
DKK 000,00
DKK 000,00
4qm7aertpsg
xhaqdfzd7gsi91iaofbhkgq2jtvgw9of
xwoguy72p1p0md72dv7y419
DKK 000,00
DKK 000,00