575,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2021 Barbaresco Vie Erte, Cigliuti, DOCG
Vie Erte er en særdeles intens vin, især som ung med lidt mere af Nebbiolodruens elegante side fremme, end i storebror Serraboella. Moreller, jordbærtone, sorte kirsebær, læder og fin syre. Vinen har i de første år stor gavn af en tur i karaflen. Er velegnet til lam, vildt, kalv og stegt and. Godt udviklingspotentiale.
Jeb Dunnuck | 94 / 100 |
575,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Årgang | 2021 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 125121 |
Beskrivelse
Vie Erte er en særdeles intens vin, især som ung med lidt mere af Nebbiolodruens elegante side fremme, end i storebror Serraboella. Moreller, jordbærtone, sorte kirsebær, læder og fin syre. Vinen har i de første år stor gavn af en tur i karaflen. Er velegnet til lam, vildt, kalv og stegt and. Godt udviklingspotentiale.
Vie Erte kommer fra marken Bricco di Neive på sydvestvendt kalkskråning lidt øst for Serraboella-marken i samme højde. Renato Cigliuti har 1,5 ha. her med 15-årige vinstokke. Den høje Guyot-opbinding, der bruges, giver god beskyttelse mod evt. forårsfrost, en passende solindstråling på druerne, holder vinstokkens bladproduktion i ave og udbyttet nede. Vinifikationen er helt traditionel for området: De håndhøstede druer gæres i ståltank og lagrer 26 mdr. i slavonsk eg. Den ex-jugoslaviske eg, som også kan komme fra Bosnien og Serbien, er traditionelt brugt i området. Den har tætte porer og et moderat tanninindhold, der hjælper til at blødgøre vinen. En flot balance mellem Nebbiolodruens magtfulde- og elegante karaktertræk.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Cigliuti siden 2018. Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco's bytårn i det fjerne. "Fratelli"/brødre i navnet skyldes den nuværende ejer Renato's far og onkel, der solgte druer og vin på dunke på markedspladsen i 1960'erne.
Renato, der driver domænet med sin kone og to døtre, har totalt ændret standarderne på ejendommen: Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: de lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten; der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær. I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer (en Cru i Neive) gære separat, og Cru'ens navn blev nærmest synonymt med vingården.
Renato var længe i tvivl om hvorvidt døtrene ville gå ind i dette "mandearbejde", som han så det i sine yngre år, men de deltager nu fuldt i driften, især i markerne. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering.
Vingården har en rød stjerne i den anerkendte italienske vinguide Gamero Rosso, hvilket betyder, at de har fået den maksimale karakter, 3 røde glas, 10 gange.
Bruce Sanderson/WineSpectator: "The wines are beautiful and expressive."
Antonio Galloni, Vinous: "If there is an estate in Barbaresco that deserves more attention, it is without question Cigliuti."
Barbaresco har ikke nær så lang en vinhistorie som Barolo, selv om der kun er et kvarters kørsel mellem områderne, nordøstpå fra Barolo gennem Albaregionen. Druerne blev før solgt til Baroloproducenter, og starten på områdets egen identitet regnes fra dannelsen af det første kooperativ i 1894. Jordbunds- og klimaforhold er mere ens end i Barolo, og klimaet er lidt lunere og mere tørt. Landskabet er lige så bakket som i Barolo: skråninger i massevis, men arealet er langt under det halve, så produktionen er i gennemsnit ca. 35% af Barolos.
Udover Nebbiolo dyrkes der også Barbera, Dolcetto, Moscato og Chardonnay m.v. Den officielle anerkendelse apellation/DOC kom i 1966, og den "fine" DOCG-betegnelse fik man i 1980. For at beskytte gamle Cru's / vinmarknavne mod uretmæssig brug er der nu indført 66 små zoneinddelinger af området. Jordbunden er overalt variationer af grå- og blå mergel med kalk og sand. Vinene skal lagre 2 år; heraf et år i træ. Skal man generalisere, går vinstilen for at være lidt blødere, mere saftig og med knapt så strenge tanniner som Barolo, men der er så stor variation mellem kvalitetsniveauer og domæner, at "kend din producent" er et lige så godt råd her, som andre steder.
Jeb Dunnuck
The 2021 Barbaresco Bricco Di Neive Vie Erte comes from Bricco Nieve, which is directly in front of the estate, on sandy soils with 25-year-old vines. Aged for 26 months in large Slavonian oak casks, it's a medium bright red color, and the nose offers good, focused aromas of ripe cranberries, candied orange peel, fresh roses, and stony earth. Medium-bodied, the palate is very elegant, with notes of apricot, ripe, well-defined tannins, even acidity, and a great finish. I love where this wine is now, but it will improve over the next 8-10 years. Drink 2025-2040.
Relaterede produkter
sutx0e21csi
13kophn348uf4uhjs3o4g75vutmhz03c8i
6w71dsz7og6oqtccvto4tb
DKK 000,00
DKK 000,00
r9j9pctob0b
2kmh6co8xzbqbhbvlq7vv972e5dhn9pss
qf7ogdolmiwlygebwfhyc
DKK 000,00
DKK 000,00
u42246s6cwk
18azdomik4967jbqh5q2lh6yk9o6upb84
7zvp15v4p8odntk0ms1trv
DKK 000,00
DKK 000,00
d7jmi5aw7bv
4g57f9qcm3ccq7epd0ozxeumowcwbz2k
ty1oohf52mlj7btidx4cp
DKK 000,00
DKK 000,00
l09zliiuyr
tmmrcn0qejko9q7qrpbtioqc14pvdll5p
zc0vc6yeikdbd300vhfoh
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
x0qwxsy1kj
0paf5973yjke7d6va72fj6dep6z7fkt15r
qx9y72ubx8hbwp4t7jsq1
DKK 000,00
DKK 000,00
qp8h8gz7nbl
b1h3gs9msmwkcpvqb3ctvms2o1xxawv2j
ajhmxn6rd1lr7rs1ngfch
DKK 000,00
DKK 000,00
xnpr5l92c8o
e8waafwxsh9syt9i899anpzgpt2of81
zinljysehixq7jgmnsl4
DKK 000,00
DKK 000,00
i8ywsmg95ba
wo10n5whpryt4fmda4qnjr7ib4ogcc
ya0rwsbtinzphcr9rngd
DKK 000,00
DKK 000,00
opl0x65duy
0ph3rjm3jt1qby1zoy81dmgxmn6kxysio
bd7ljelmiii6tqin469jte
DKK 000,00
DKK 000,00