400,00 kr. | Tilbudpris |
575,00 kr. | Normalpris |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2021 Barbaresco Vie Erte, Cigliuti, DOCG
Vie Erte er en særdeles intens vin, især som ung med lidt mere af Nebbiolodruens elegante side fremme, end i storebror Serraboella. Moreller, jordbærtone, sorte kirsebær, læder og fin syre. Vinen har i de første år stor gavn af en tur i karaflen. Er velegnet til lam, vildt, kalv og stegt and. Godt udviklingspotentiale.
Jeb Dunnuck | 94 / 100 |
400,00 kr. | Tilbudpris |
575,00 kr. | Normalpris |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Årgang | 2021 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 125121 |
Beskrivelse
Vie Erte er en særdeles intens vin, især som ung med lidt mere af Nebbiolodruens elegante side fremme, end i storebror Serraboella. Moreller, jordbærtone, sorte kirsebær, læder og fin syre. Vinen har i de første år stor gavn af en tur i karaflen. Er velegnet til lam, vildt, kalv og stegt and. Godt udviklingspotentiale.
Vie Erte kommer fra marken Bricco di Neive på sydvestvendt kalkskråning lidt øst for Serraboella-marken i samme højde. Renato Cigliuti har 1,5 ha. her med 15-årige vinstokke. Den høje Guyot-opbinding, der bruges, giver god beskyttelse mod evt. forårsfrost, en passende solindstråling på druerne, holder vinstokkens bladproduktion i ave og udbyttet nede. Vinifikationen er helt traditionel for området: De håndhøstede druer gæres i ståltank og lagrer 26 mdr. i slavonsk eg. Den ex-jugoslaviske eg, som også kan komme fra Bosnien og Serbien, er traditionelt brugt i området. Den har tætte porer og et moderat tanninindhold, der hjælper til at blødgøre vinen. En flot balance mellem Nebbiolodruens magtfulde- og elegante karaktertræk.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Cigliuti siden 2018. Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco's bytårn i det fjerne. "Fratelli"/brødre i navnet skyldes den nuværende ejer Renato's far og onkel, der solgte druer og vin på dunke på markedspladsen i 1960'erne.
Renato, der driver domænet med sin kone og to døtre, har totalt ændret standarderne på ejendommen: Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: de lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten; der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær. I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer (en Cru i Neive) gære separat, og Cru'ens navn blev nærmest synonymt med vingården.
Renato var længe i tvivl om hvorvidt døtrene ville gå ind i dette "mandearbejde", som han så det i sine yngre år, men de deltager nu fuldt i driften, især i markerne. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering.
Vingården har en rød stjerne i den anerkendte italienske vinguide Gamero Rosso, hvilket betyder, at de har fået den maksimale karakter, 3 røde glas, 10 gange.
Bruce Sanderson/WineSpectator: "The wines are beautiful and expressive."
Antonio Galloni, Vinous: "If there is an estate in Barbaresco that deserves more attention, it is without question Cigliuti."
Barbaresco har ikke nær så lang en vinhistorie som Barolo, selv om der kun er et kvarters kørsel mellem områderne, nordøstpå fra Barolo gennem Albaregionen. Druerne blev før solgt til Baroloproducenter, og starten på områdets egen identitet regnes fra dannelsen af det første kooperativ i 1894. Jordbunds- og klimaforhold er mere ens end i Barolo, og klimaet er lidt lunere og mere tørt. Landskabet er lige så bakket som i Barolo: skråninger i massevis, men arealet er langt under det halve, så produktionen er i gennemsnit ca. 35% af Barolos.
Udover Nebbiolo dyrkes der også Barbera, Dolcetto, Moscato og Chardonnay m.v. Den officielle anerkendelse apellation/DOC kom i 1966, og den "fine" DOCG-betegnelse fik man i 1980. For at beskytte gamle Cru's / vinmarknavne mod uretmæssig brug er der nu indført 66 små zoneinddelinger af området. Jordbunden er overalt variationer af grå- og blå mergel med kalk og sand. Vinene skal lagre 2 år; heraf et år i træ. Skal man generalisere, går vinstilen for at være lidt blødere, mere saftig og med knapt så strenge tanniner som Barolo, men der er så stor variation mellem kvalitetsniveauer og domæner, at "kend din producent" er et lige så godt råd her, som andre steder.
Jeb Dunnuck
The 2021 Barbaresco Bricco Di Neive Vie Erte comes from Bricco Nieve, which is directly in front of the estate, on sandy soils with 25-year-old vines. Aged for 26 months in large Slavonian oak casks, it's a medium bright red color, and the nose offers good, focused aromas of ripe cranberries, candied orange peel, fresh roses, and stony earth. Medium-bodied, the palate is very elegant, with notes of apricot, ripe, well-defined tannins, even acidity, and a great finish. I love where this wine is now, but it will improve over the next 8-10 years. Drink 2025-2040.
Relaterede produkter
45iys9xy1ww
3iuafq4zs3ovmpd8untzskyr5j4090o
xk4qhc40lodc7iyfkltd
DKK 000,00
DKK 000,00
vjkvq5n4fzb
xji4nw7y1lbczycyb4432me1z7d5uxu6d
84iedk8zk38b5vdytr1s68
DKK 000,00
DKK 000,00
w29iph3lg6
uqvj3b9ropucy7p3cpot60iqbow3umt
nd3oc0shod6qkin4ypvf7
DKK 000,00
DKK 000,00
y1f8br2d37
yt2cepyb9rkmal6c07c33n3qxp5io0l
5et6p1n3gq923e8d27vtkm
DKK 000,00
DKK 000,00
23e7sjt496c
p1lbxn8fv8hwfkesqrnxak4im5l9kzxa
krh29qgd0i0ue0ua2obex
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
ztharen5cjc
cgcvwwag5o2nuey8dug1h5llgrj0kil
ppeteivq3ke153f0swdhp
DKK 000,00
DKK 000,00
vjzxsud0hni
pvo6r2ja6a54wf4lb4jzl6ytoz0xjjj4
qj5dwgsvb9cghvlp4ebs4
DKK 000,00
DKK 000,00
7zhvjqg6onw
r4mtz9otoee81r3cex88nm8yrurfxoxv
bhinbhpc4qveei4qlhgvhm
DKK 000,00
DKK 000,00
l9eje2raqmt
x1xz0gue7fg55lx0fcd3ewx44le8ox2w
s0uqodjw4zpni79i49k8p
DKK 000,00
DKK 000,00
omzfp5rtpd
oor0nwhqki9vg4glhit3aewram57eyhg
6tsnshfgu59gfb0od9cmn
DKK 000,00
DKK 000,00