"Moelleux" / sød, er en gammel Bordeaux-tradition, der for længe har været ude af fokus. Diskret, afbalanceret
sødme, der holdes i skak af Sauvignon Blanc's markante
syre. Meget mindre sød end
Sauternes stil, med snert af eksotiske frugter. Super terrassevin og til friske desserter med frugt og is.
Sent høstede druer, 80% Semillon og 20% Muscadelle, udblødes længe og koldt med faststofferne før lang, kølig gæring. Vinen ligger derefter med gærresterne i flere måneder før tapning.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Château des Eyssards siden 2001.
Château Eyssards ligger sydvest for byen
Bergerac, der har givet distriktet navn, på sydsiden af Dordognefloden i området
Saussignac, der også er
AOP for deres fremragende, søde hvidvin. Domænet har været i familiens eje siden 1929, og der er 20 ha. med
Merlot,
Cabernet Franc og lidt
Cabernet Sauvignon plus 28 ha. Sauvignon Blanc, Semillon og
Chenin Blanc. Terrænet er bløde bakker med jordbund, der meget ligner den i St. Emilion, som der er en halv time til i bil.
Pascal Cuisset har tegnet ejendommen i 30 år. Han var oprindeligt indenfor foie gras, mens hans bror var vinuddannet, men blev "solgt" på god vin og skiftede spor. Der laves en bred palet af vine i alle farver, og vinstokkene er plantet med en meget højere tæthed, 6000 stokke pr. ha., end det er almindeligt i
Bergerac, hvilket i sig selv giver lavere udbytter. Domænet er certificeret bæredygtigt under "Terra Vitis", men selv om han overvejende arbejder økologisk, vin Pascal ikke bindes ind i regler, som han udtrykker det. Han har forbindelser til
Sydafrika og er fascineret af, at man har frihed til at udvikle sin vin, som man vil.
Andrew Jefford skrev i Financial Times: "Hvis jeg skulle tippe en vindyrker til kommende storhed, ville det være den kompromisløse Pascal Cuisset fra
Château Eyssards".
Bergerac kunne måske kaldes det glemte Bordeaux, for rødvinene ligner meget St. Emilion i grundstil, og mange hvidvine kan sagtens interessere de, der holder af god
Graves. Områdets ca. 12000 ha. ligger i blødt bakket terræn lige øst for Bordeaux, længere oppe ad
Gironde floden. Der har været dyrket vin siden romertiden, og vinene har historisk været solgt som Bordeaux, før området blev afgrænset. Transporten ad floden var let, men vinene blev gerne nedprioriteret af de handlende i Bordeaux, som favoriserede deres egen vin.
De små 1200 dyrkere høster stort set de samme druesorter som i Bordeaux. Dog dyrkes også Loire-druen
Chenin Blanc. Jordbunden er meget varierende, men er i store områder ler-, kalk-, grusblandinger, som meget ligner jorden i St. Emilion. Der er ikke mindre end 13 appellationer for røde-, hvide-, søde- og rosévine, hvilket ikke gør det lettere at udbrede kendskabet til vinene.
Rødvinene har generelt ry for at være lidt rustikke og "landlige", men der er store variationer i kvalitet og stilarter, og priserne for de bedre vine er ofte væsentligt lavere end tilsvarende fra de mere kendte områder hos den berømte nabo.