"A ton of tightly packed black fruits" er Decanter's umiddelbare reaktion. Både solbær, blåbær, brombær og blommer kan dukke op, sekunderet af vanilje, skovbund, viol, mørk chokolade og ristet træ. Vinen er muskuløs og nærmest ekstrovert som ung. Trods en fast ramme af tanniner, der sikrer lang tidshorisont, er vinen præget af en nærmest glat, sprød og åben stil med fin syre. Giv den helst 3-4 år i kælderen - og gerne 15-20 år mere.
Der indgår 68% Cabernet Sauvignon og 32% Merlot i førstevinen, som er 51% af den totale høstmængde på ejendommen. Man gør meget ud af at smage på druer hele tiden for at fastlægge den optimale høstrækkefølge for de enkelte parceller. Merlot blev høstet fra 18-30/9 og Cabernet Sauvignon fra 2-9/10, helt uden regn. Cabernet Franc indgår ikke i 1.vinen i 2019, men bruges i 2.vinen "Brio". 1.vinen er lagret i 60% ny eg + 40% 2.års fade i ca. 15 mdr.
Château Cantenac-Brown ligger i Cantenac kommune i den vestlige del af det centrale Margaux. Det blev skabt for over 200 år siden af John-Lewis Brown af skotsk familie, som byggede det 2½-etagers slot i Tudor-stil med mønstret murværk, stort set som det står i dag. Vinen fik hurtigt et ry godt nok til at blive klassificeret 3.Cru i 1855.
Nyere tid: Fra 1989 - 2006 var det ejet af forsikringskoncernen AXA, og fra 2006 -19 af den Londonbaserede ejendomsinvestor og vinelsker Halabi. Tristan Le Lous, der ejer en farmaceutisk virksomhed, hans farfar startede, sammen med sine brødre, købte slottet sidst i 2019. Han havde allerede i flere år kendt José Sanfins, der har ledet slottet længe. Han fortsætter som administrator og vinmager. Tristan Le Lous har en uddannelse i molekylær biologi og agronomi, så han er ikke på bar bund mht. at sætte sig ind i vindyrkning.
Slottet har 39,5 ha. på Margaux-plateauet med grus og ler/kalksten plus 16 ha. med fint grus og 5 ha. ler/kalksten på Cantenac-plateauet. 57,5 ha, i alt er i drift; inkl. knapt 2 ha. med hvide druer. Plantningerne er med mellem 8500 og 10.000 vinstokke / ha. Der er et stort arboret, grundlagt af John-Lewis Brown, med over 200 år gamle træer. Der har været bier og kommerciel honningproduktion siden 2008.
Der er nyligt igangsat bygning af 5000 m2 ny kælder på slottets sydside; kun af stampet jord og trærammer. En oldgammel byggeskik som skal kunne vedligeholde fugtighed og temperatur uden brug af energi, når den er færdig i 2023.
2019 Bordeaux vækstsæsonen var, som ofte, med tvivl og bekymringer undervejs, men er endt med fine resultater. På baggrund af beretninger fra mange professionelle smagere må den korte version for rødvinene være: 1) Stabil, virkelig høj kvalitet både for Merlot og Cabernets. 2) Ingen tegn på, at nogle kommuner er klart bedre end andre, både på højre- og venstre bred. 3) En lidt mere "klassisk" stil end '18: Høj frugtintensitet men lidt mindre yppig vægtfornemmelse, flot syrebalance og tanniner til lang lagring, som er lidt mere fremtrædende i højklassevinene som helt unge.
Michel Rolland, der har været konsulent i årtier, har sagt: "At sammenligne 2019 med 2018 er lidt ligesom, hvordan 2016 var i forhold til 2015 og 2010 i forhold til 2009". Kort sagt, masser af frugtkoncentration og nuancer med en lidt rankere mere luftig struktur.
Tidlig knopskydning i en lun marts, men blomstringen blev noget forstyrret af vådt og ret køligt vejr april - først i juni. Det fremhæves, at to hedebølger i juni og juli, ikke havde de negative virkninger, man kunne frygte, da de skete før veraison / druernes farveskifte.
Der var et par lokale storme med rigeligt vand på kort tid, men vejret var samlet set nærmest ideelt i august og september, hvor lidt regn 20/9 gav stødet til den sidste modning, især på grusede jorde, efter en lang og tør periode. Frisk vind forhindrede råd. Dag / nat temperaturerne svingede gerne 20 grader efter midt august og holdt syren oppe. Druesundheden var eminent ved høst. Merlot blev mest høstet i slutningen af september; Cabernets fra slut. sept. - midt oktober.
De hvide blev høstet fra sidst i august - midt sept. Druerne havde en flot balance mellem sukker og syre med stor aromarigdom, som går igen i vinene. Mange er lagringsegnede. Sauternes fik ret megen regn: i juni - august 30% mere end i Pauillac. Efter juli-stormen var der nogle rådproblemer, som reducerede det mulige høstudbytte. Botrytis (skrumpende druer) kom meget sent, fra midt september, og tyngdepunktet i høsten var 10 - 14. oktober. Der er høstet magre 10 hl./ha. i gennemsnit. Vinene har høj kvalitet: er rene, aromatiske og velbyggede, men mange har et mindre "tungt" præg af Botrytis til fordel for elegance.