En vin der balancerer hårfint mellem at udtrykke årgangens solmodne pondus og alligevel løfte oplevelsen med smidig saftighed og tilpas syre. Struktur og intensitet til lang udvikling, hvis man vil det. Marken ligger på midtskråningen lige nordvest for Premeaux landsby i ca. 250 m.s højde. Meget tynd og stenet jord med sand og ler over kalkstensklippe. Flot markering af årgangens kvaliteter!
Druerne er afstilket helt og mosten har fået 7 dages kold udblødning inden gæring med to daglige pigéage / nedtrykning af faststofferne og afmålte overpumpninger i resten af de 18 dage, macerationstiden varede. Vinen er lagret 16 mdr. i egefade med let toastning fra Allier-skoven; 40% nye fade. Vinen omstikkes en enkelt gang inden tapningen men er ikke klaret og filtreret.
Nuits-Saint-Georges har 300 ha. rødvin og kun 10 ha. hvid. Gennemsnitskvaliteten er meget høj, og der er da også hele 41 Premier Crus. 10 af dem ligger i den sydlige nabokommune Prémeaux-Prissey. Markerne ligger i 240 - 350 m.s højde; de højeste i området nord for byen og Meuzin floddalen, der deler området og er den bredeste dal i Côte de Nuits. Vinene her vokser på tynd jord af stenede aflejringer fra toppen af skråningen og modner ret sent. De er kendt for en ret lys farve og en blomstret, raffineret stil. Markerne længere nede har mere ler og flodaflejringer, og vinene er gerne mere kroprige.
De sydligere marker ligger knapt så højt. De øverste har næsten ren limstensklippe; de nedre mere mergel, ler og aflejringer fra sidedalen "Combe de Vallerots", som munder ud kort før grænsen til Prémeaux kommune. Der er en masse meget lokale jordbundsforhold, som har indflydelse på vinen, men den sydlige del som helhed giver mørkere, tættere mere tanniske vine. Vine fra de bedste dyrkere har årtiers udviklingsmuligheder.
"Nuits" er det latinske "nutium"/valnød, og "Saint-Georges" var en helgenkåret, kristen martyr, hvis jordiske rester blev stedt til hvile her i 1300-tallet. Han er skytshelgen for Bourgogne. Siden 1960 har byen haft sin egen vinauktion til velgørende formål; dog i noget mindre skala end den i Beaune. At solkongens livlæge ordinerede vinen herfra som gigtmedicin til ham, har ikke gjort vinens ry mindre...
Marchand-Tawse er resultatet af et atypisk makkerpar, forenet ved deres fascination af Bourgogne: Pascal Marchand er oprindeligt sømand fra den fransktalende provins Quebec i Canada (!). Han havde, da han begyndte for sig selv, gennem 15 år skabt sig et navn i Bourgogne ved arbejde for respekterede domæner som Comte Armand og La Vaugeraie, samt Pinot Noir projekter i Vestaustralien.
Moray Tawse, finansmand og vingårdsejer i Ontario i Canada, gav ham den økonomiske mulighed. Han havde Bourgogne som forbillede i sin vinproduktion og fik fra 2006 Pascal Marchand som konsulent. De gik all-in, fik en vinkælder i Nuits Saint Georges og har netop færdiggjort en nyindrettet kælder i Beaune, specielt til hvidvine. I et interview med "Bourgogne Aujourd'hui" blev han spurgt, om det er en rentabel investering, han har gjort. "Nej, det er en sentimental investering. Jeg har investeret her for at prøve at give mit beskedne bidrag til historien i det, jeg betragter som den største vinregion i verden...".
Projektet har fra starten været tænkt biodynamisk, men uden certificering, da der bruges mange druer fra marker ejet af andre dyrkere, selv om bio-standarder for markarbejdet overholdes . Månekalenderen følges i alle processer, og brugen af svovl er minimal. Der plukkes i små 17 kg. kasser, så druerne ikke presser hinanden i stykker. Der bruges kun naturlig gær og lange macerationstider før presning for at udtrække smagsstofferne så blidt som muligt. En meget tidkrævende verikalpresse bruges til små cuvéer og en pneumatisk til de større.
Gæringskarrene er åbne og af træ, som Pascal Marchand holder af pga. deres store træghed overfor temperaturændringer. Egefadene er fra fire forskellige skove og kun let toastede. Nye fade bruges fra 10 - 100% afhængigt af vinen og årgangen. Klaring bruges ikke til rødvine, og filtrering meget sjældent.