325,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 2 |
450,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Køb 2 stk.
SPAR 27% t.o.m. 31/03Galleri
Gå tilbage
Køb 2 stk.
SPAR 27% t.o.m. 31/03Galleri
Gå tilbage
2020 Dominio de Atauta, Ribera del Duero
En både charmerende og ekstremt frugtrig udgave af domænets signaturvin, fra vinstokke mellem 100 - 140 år! Strukturen er relativt blød og elegant med meget modne, fintkornede tanniner, der vil give vinen et meget langt drikkevindue. Et væld af bær, lavendel, rosmarin, cassis, florale toner og lidt ristet fad. Til stegt lam, stuvninger, risotto, paella med kød, trøffel, svampe og modne oste.
JamesSuckling | 93 / 100 |
Robert Parker | 94 / 100 |
325,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 2 |
450,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Spanien |
Distrikt | Ribera del Duero |
Druesorter | Tempranillo/Tinto Fino (100%) |
Alkohol % | 14,5% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2020 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 133720 |
Beskrivelse
Domænets signaturvin - en både charmerende, ekstremt frugtrig og kødfuld vin fra vinstokke mellem 100 - 140 år. Strukturen er relativ blød og elegant med meget modne, finkornede tanniner, der vil give vinen et meget langt drikkevindue. Et væld af bær, lavendel, rosmarin, cassis, florale toner og lidt ristet fad. Til stegt lam, stuvninger, risotto, paella med kød, trøffel, svampe og modne oste.
Vinen skal afspejle Atautadalens unikke særpræg. Druerne kommer hovedsageligt fra ler-dominerede marker i midten af dalen. Ifølge vinmager Jaime Suárez bidrager leret med at give friskere vine med en karakteristisk rød frugt, fyldig krop, lavere pH og en højere surhedsgrad. Der indgår typisk druer fra mellem 10 og 12 parceller i blendet. Hver parcel lagres typisk separat og sammenstykkes til det endelige blend, der udstråler dalens typicitet og unikke særpræg.
De fleste af de meget gamle vinstokke er upodede. Mosten gærer i stål- og cementtanke med naturlig gær; den malolaktiske gæring / æble-mælkesyregæringen i store træfade. Vinen er derpå lagret 16 mdr. i barriques, 40% nye og 60% 2.års fade. Vinen klares og filtreres ikke.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Dominio de Atauta siden 2008. De første Dominio de Atauta vine blev lanceret i 2000, og vingården strøg hurtigt til tops hos de internationale anmeldere. I oktober ‘14 blev vingården udråbt til at være blandt eliten af vingårde i Spanien af Wine Spectator. Tre af domænets vine lå på Top 5 over magasinets højest anbefalede vine fra Spanien. I januar 2023 skrev Robert Parker om Dominio de Atauta: "Dominio de Atauta is one of the leading producers in the Soria zone of Ribera del Duero."
Byen Atauta ligger i Soria regionen i den østlige del af Ribera del Duero og har kun ca. 1000 indbyggere men en lang vinhistorie. For 600 år siden byggede man her vingårdene direkte i kalkklipperne. I 1999 videreførte Dominio de Atauta traditionen med et moderne vinhus skåret ind i klippesiden. Udefra ligner det en beskeden bondegård, men huset har 3 etager under sig. På hver etage sker et trin i vinifikationen. Tyngdekraft erstatter dermed pumper og transporterer vinen til næste led i vinifikationen en etage nede.
I vinsammenhæng er dalen Atauta unik, idet den undgik vinlusen Phylloxera, som fra 1860'erne og ind i 1900-tallet hærgede Europa. Derfor findes her vinstokke ældre end 150 år. Den isolerede beliggenhed og et lag af sand øverst i jordbunden er nok de vigtigste årsager hertil. Atautadalen er kun 1x4 km., hvor vingården har 15 ha. samt styrer dyrkningen, og får druer, fra 30 ha. mere. Domænets mål er at afspejle de unikke geografiske udtryk, der findes i denne enestående dal gennem Tempranillo-druen. Jorden er inddelt i ca. 500 små markstykker mellem 980 og 1050 m. over havet, med mange variationer i jordbund og soleksponering, som giver et spændende men kompliceret puslespil, når vinene skal komponeres. Varme dage og kolde nætter modner druerne langsomt og sikrer den kombination af frugtdybde og saftighed, der komplementerer hinanden så godt i vinene. Dyrkningsmetoderne er biodynamiske og økologiske men ikke certificerede.
Ribera del Duero ligger i den nordlige del af det centrale Spanien ca. 2 timer nord for Madrid og er kendt blandt vinkendere. Området, hvor Tempranillo-druen er konge, er synonymt med vine af høj kvalitet.
Alt i Ribera del Duero er intenst. Området ligger højt med marker i 750 - 1100 meters højde. Klimaet er ekstremt fastlandsklima; om sommeren giver solen høj varme, og om vinteren kan temperaturen dale ned til -20 grader. De lokale ynder selv at beskrive det som "9 måneders vinter og 3 måneders helvede".
Den store forskel på forskel på dag- og nattemperaturer gennem vækstsæsonen er en af de meget vigtige parametre for kvaliteten af vinene. Det giver dem en kombination af frugtfylde og friskhed. En anden vigtig parameter er de gamle vinstokke. Rødderne stikker så dybt, at de kan overleve selv i ekstrem tørke. Omend udbyttet fra gamle vinstokke er lavere end fra yngre, så er koncentrationen og kraften i druerne og vinen usammenlignelig.
Tempranillo er en af Spaniens vigtigste druer, mest kendt fra Rioja og Ribera del Duero samt Portugal under navnet Tinta Roriz, hvor den indgår både i rødvin og portvin. I Spanien kendes den under flere navne. De mest almindelige er Cencibel, Tinto Fino og Tinto del Pais. Den er også ret udbredt i Californien, Argentina og Australien. Navnet "den lille tidlige" fik den formentlig, fordi den modner før Grenache, og druen er lille. Den har tykt skind og behersket tanninindhold - afhængigt af voksested, vinstokkenes alder og udbyttets størrelse. Syreniveauet er moderat, så vinene bliver mest friske fra højtliggende lokationer med stor forskel på dag- og nattemperatur. Den dyrkes oftest som enkeltstående planter med goblet opbinding men kan også sættes på wirer. Under optimale forhold kan vinstokkene blive ekstremt gamle og frugten meget koncentreret.
JamesSuckling
DOMINIO DE ATAUTA RIBERA DEL DUERO 2020CountrySpainRegionCastilla y LeónVintage2020Score93Attractive black cherries, red plums, dark chocolate, walnuts, crushed herbs and spices. Full-bodied, broad and chewy with chalky texture to the tannins and juicy acidity. Polished and lengthy. Well crafted. Try from 2025.
Robert Parker
The eponymous 2020 Dominio de Atauta feels superb, one of the finest bottlings of this cuvée to date. Produced with a selection of the best terroirs from the valley, it was cropped from a rainier year when there was no stress for the plants, which delivered larger and more bunches. They compare 2020 to 2016, another cooler year with vibrant wines and very good freshness. This feels a little lighter next to the warmer and drier 2019 despite having similar parameters of alcohol and acidity/freshness but with an extra kick here. The palate feels terribly balanced and has very fine tannins, great purity and a long, clean and tasty finish. It matured in barrels, 15% of them new, followed by four months in oak vats. This is the second largest production of this cuvée after 2016, with 56,335 bottles and 900 magnums. It was bottled in July 2022.
Relaterede produkter
1hd9xajwspf
xkr4bxdm139ztfhqrmzz6rs7m7ddrbs
hacmrc62ph80cker1xgq5b
DKK 000,00
DKK 000,00
4d6mvcln15l
ufqpqx6zmes5v55pw7h8hv1h1pxrtsuz
9nezb492i68ypk407h5lpp
DKK 000,00
DKK 000,00
qxnqa9ewwf
xdyum6jtob9o4p8gl5hpufph05egdwlot
kfbwkdtr4h8j2i7bq4mo4
DKK 000,00
DKK 000,00
tu6i1r4lrr
9ttd9yw81w4rvmyj1ri7nul6kasvpp09
3is7xfsa3jtlclss9i6eb7
DKK 000,00
DKK 000,00
yv5i0f5xxbs
lr4g4eboiyj07jtobcahb15o04enpliy
gugsvtqahjusq9wc7n6ty
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
k9uuc38894o
n61kbd2f14h7f9w4lc17wa8hslzg29v7
peoawt7c3va06c8g1markah
DKK 000,00
DKK 000,00
bnqrcpdk34t
sp0ym3iorbychrr438rvpi4irjx10jrj
qzmu0vc24j6hzsbofd91l
DKK 000,00
DKK 000,00
qxcvtrsgng
9kvzs7rjxzic1k7hd9yq6gax2y91e46k
n710j5i1pd1x3zl0wpstl
DKK 000,00
DKK 000,00
jgnvz8tmvb
y7xqvkty0joxazjlqq1an9d9dvp937a
5o01uaps4yw3gnrq2h4gfg
DKK 000,00
DKK 000,00
iyve7grm37d
t7u3x0ogg5p7zzuaxdvlhv67dzwkqfvr
xfbu4unrh99bm20hjerfl
DKK 000,00
DKK 000,00