450,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2020 Dominio de Atauta, Ribera del Duero
En både charmerende og ekstremt frugtrig udgave af domænets signaturvin, fra vinstokke mellem 100 - 140 år! Strukturen er relativt blød og elegant med meget modne, fintkornede tanniner, der vil give vinen et meget langt drikkevindue. Et væld af bær, lavendel, rosmarin, cassis, florale toner og lidt ristet fad. Til stegt lam, stuvninger, risotto, paella med kød, trøffel, svampe og modne oste.
JamesSuckling | 93 / 100 |
Robert Parker | 94 / 100 |
450,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Spanien |
Distrikt | Ribera del Duero |
Druesorter | Tempranillo/Tinto Fino (100%) |
Alkohol % | 14,5% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2020 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 133720 |
Beskrivelse
Domænets signaturvin - en både charmerende, ekstremt frugtrig og kødfuld vin fra vinstokke mellem 100 - 140 år. Strukturen er relativ blød og elegant med meget modne, finkornede tanniner, der vil give vinen et meget langt drikkevindue. Et væld af bær, lavendel, rosmarin, cassis, florale toner og lidt ristet fad. Til stegt lam, stuvninger, risotto, paella med kød, trøffel, svampe og modne oste.
Vinen skal afspejle Atautadalens unikke særpræg. Druerne kommer hovedsageligt fra ler-dominerede marker i midten af dalen. Ifølge vinmager Jaime Suárez bidrager leret med at give friskere vine med en karakteristisk rød frugt, fyldig krop, lavere pH og en højere surhedsgrad. Der indgår typisk druer fra mellem 10 og 12 parceller i blendet. Hver parcel lagres typisk separat og sammenstykkes til det endelige blend, der udstråler dalens typicitet og unikke særpræg.
De fleste af de meget gamle vinstokke er upodede. Mosten gærer i stål- og cementtanke med naturlig gær; den malolaktiske gæring / æble-mælkesyregæringen i store træfade. Vinen er derpå lagret 16 mdr. i barriques, 40% nye og 60% 2.års fade. Vinen klares og filtreres ikke.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Dominio de Atauta siden 2008. De første Dominio de Atauta vine blev lanceret i 2000, og vingården strøg hurtigt til tops hos de internationale anmeldere. I oktober ‘14 blev vingården udråbt til at være blandt eliten af vingårde i Spanien af Wine Spectator. Tre af domænets vine lå på Top 5 over magasinets højest anbefalede vine fra Spanien. I januar 2023 skrev Rober Parker om Dominio de Atauta: "Dominio de Atauta is one of the leading producers in the Soria zone of Ribera del Duero."
Byen Atauta ligger i Soria regionen i den østlige del af Ribera del Duero og har kun ca. 1000 indbyggere men en lang vinhistorie. For 600 år siden byggede man her vingårdene direkte i kalkklipperne. I 1999 videreførte Dominio de Atauta traditionen med et moderne vinhus skåret ind i klippesiden. Udefra ligner det en beskeden bondegård, men huset har 3 etager under sig. På hver etage sker et trin i vinifikationen. Tyngdekraft erstatter dermed pumper og transporterer vinen til næste led i vinifikationen en etage nede.
I vinsammenhæng er dalen Atauta unik, idet den undgik vinlusen Phylloxera, som fra 1860'erne og ind i 1900-tallet hærgede Europa. Derfor findes her vinstokke ældre end 150 år. Den isolerede beliggenhed og et lag af sand øverst i jordbunden er nok de vigtigste årsager hertil. Atautadalen er kun 1x4 km., hvor vingården har 15 ha. samt styrer dyrkningen, og får druer, fra 30 ha. mere. Domænets mål er at afspejle de unikke geografiske udtryk, der findes i denne enestående dal gennem Tempranillo-druen. Jorden er inddelt i ca. 500 små markstykker mellem 980 og 1050 m. over havet, med mange variationer i jordbund og soleksponering, som giver et spændende men kompliceret puslespil, når vinene skal komponeres. Varme dage og kolde nætter modner druerne langsomt og sikrer den kombination af frugtdybde og saftighed, der komplementerer hinanden så godt i vinene. Dyrkningsmetoderne er biodynamiske og økologiske men ikke certificerede.
Ribera del Duero ligger i den nordelige del af det centrale Spanien og er kendt blandt vinkendere. Området, hvor Temprnillo-druen er konge, er synonymt med vine af høj kvalitet.
Alt i Ribera del Duero er intenst. Området ligger højt med marker i 750 - 1100 meters højde. Klimaet er ekstremt fastlandsklima; om sommeren giver solen høj varme, og om vinteren kan temperaturen dale ned til -20 grader. De lokale ynder selv at beskrive det som "9 måneders vinter og 3 måneders helvede".
Den store forskel på forskel på dag- og nattemperaturer gennem vækstsæsonen er en af de meget vigtige parametre for kvaliteten af vinene. Det giver dem en kombination af frugtfylde og friskhed. En anden vigtig parameter er de gamle vinstokke. Rødderne stikker så dybt, at de kan overleve selv i ekstrem tørke. Omend udbyttet fra gamle vinstokke er lavere end fra yngre, så er koncentrationen og kraften i druerne og vinen usammenlignelig.
Tempranillo er en af Spaniens vigtigste druer, mest kendt fra Rioja og Ribera del Duero samt Portugal under navnet Tinta Roriz, hvor den indgår både i rødvin og portvin. I Spanien kendes den under flere navne. De mest almindelige er Cencibel, Tinto Fino og Tinto del Pais. Den er også ret udbredt i Californien, Argentina og Australien. Navnet "den lille tidlige" fik den formentlig, fordi den modner før Grenache, og druen er lille. Den har tykt skind og behersket tanninindhold - afhængigt af voksested, vinstokkenes alder og udbyttets størrelse. Syreniveauet er moderat, så vinene bliver mest friske fra højtliggende lokationer med stor forskel på dag- og nattemperatur. Den dyrkes oftest som enkeltstående planter med goblet opbinding men kan også sættes på wirer. Under optimale forhold kan vinstokkene blive ekstremt gamle og frugten meget koncentreret.
JamesSuckling
DOMINIO DE ATAUTA RIBERA DEL DUERO 2020CountrySpainRegionCastilla y LeónVintage2020Score93Attractive black cherries, red plums, dark chocolate, walnuts, crushed herbs and spices. Full-bodied, broad and chewy with chalky texture to the tannins and juicy acidity. Polished and lengthy. Well crafted. Try from 2025.
Robert Parker
The eponymous 2020 Dominio de Atauta feels superb, one of the finest bottlings of this cuvée to date. Produced with a selection of the best terroirs from the valley, it was cropped from a rainier year when there was no stress for the plants, which delivered larger and more bunches. They compare 2020 to 2016, another cooler year with vibrant wines and very good freshness. This feels a little lighter next to the warmer and drier 2019 despite having similar parameters of alcohol and acidity/freshness but with an extra kick here. The palate feels terribly balanced and has very fine tannins, great purity and a long, clean and tasty finish. It matured in barrels, 15% of them new, followed by four months in oak vats. This is the second largest production of this cuvée after 2016, with 56,335 bottles and 900 magnums. It was bottled in July 2022.
Relaterede produkter
qaqn4myxkcb
wqr78s2722n0ae4imfdkxpcq3pwourj
lv3xwpeusnj4fteun29hd2
DKK 000,00
DKK 000,00
405lnm8j7hm
khqrfv09rtrl1yhpjfmjadlcfqccyt8
5zm52xs5vkxdukuddfvg9o
DKK 000,00
DKK 000,00
t4celovyrwq
wlxkuypiezrkm1829unvij66olj2qe2
7h1l5wv5fm4bxblf38goo
DKK 000,00
DKK 000,00
r0pnyu0a3go
zgsvwvltow9104ntwy1ufh5d979d0bgzs
z0kgdkqm0pc06ib1lxrw649
DKK 000,00
DKK 000,00
rg2p7xp50eo
pqf9oqiczhmxk3q2c1fcer9kncy2shk
2vt38cbempc61vjngab1bs
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
cly32yxzw8u
a66kp56zhrlsrpg1u1klig6wp2vaatrl8
uzsqtjo6pkb9n682zr22x
DKK 000,00
DKK 000,00
qetqbycoul
whpa8hgwwyppfss38ansqwiswi72lvr
nm2nb9kj7f990jag6etbdf
DKK 000,00
DKK 000,00
318f90z2cfg
pdd5lm8ue5lpra4dtgat4u8t3w3fe9y
uvz5a9ln4a0f1hufsfzaz
DKK 000,00
DKK 000,00
36qwmubhk8t
he5tj5wuvzp53vq7wrcqv9zui4194pj1
il2ivezbm0s36m8q97g7po
DKK 000,00
DKK 000,00
nud42ir3akr
2z1w8getk8mrpwmeki88cq2vz3jbpde78
r3mcb07ux0e2jpy6kw2guu
DKK 000,00
DKK 000,00