500,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2021 Muscat Goldert, Grand Cru, Zind-Humbrecht
En af de få virkeligt store vine, der laves på druen, som udgør under 2% af plantningerne i Alsace. Tydeligt strågul farve og en intens, udtryksfuld duft af rig frugt og eksotiske blomster. Bred og frugtnær i munden med pink grapetone og moden, sprød syre. I den helt unge vin strammer smagen op med en mineralsk og meget lang eftersmag. Vinen vil have stor gavn af at blive luftet på karaffel de først 4-5 år af sit liv og vil hejse fanen højere til første halvdel af 2040'erne.
Selv om vinen er helt tør med kun 0,5 g. restsukker/l. (indice 1*) er der kun 12% alkohol og godt 5 g. vinsyre/l. Der er høstet 39 hl./ha. fra de 34-årige vinstokke, og vinen har ligget på gærresterne til tapning i januar 2023.
JamesSuckling | 95 / 100 |
500,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Biodynamisk |
Land | Frankrig |
Distrikt | Alsace |
Druesorter | Muscat/Moscato/Moscatel (100%) |
Alkohol % | 12% |
Fyldighed | Middelfyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2021 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 593021 |
Beskrivelse
En af de få virkeligt store vine, der laves på druen, som udgør under 2% af plantningerne i Alsace. Tydeligt strågul farve og en intens, udtryksfuld duft af rig frugt og eksotiske blomster. Bred og frugtnær i munden med pink grapetone og moden, sprød syre. I den helt unge vin strammer smagen op med en mineralsk og meget lang eftersmag. Vinen vil have stor gavn af at blive luftet på karaffel de først 4-5 år af sit liv og vil hejse fanen højere til første halvdel af 2040'erne.
Selv om vinen er helt tør med kun 0,5 g. restsukker/l. (indice 1*) er der kun 12% alkohol og godt 5 g. vinsyre/l. Der er høstet 39 hl./ha. fra de 34-årige vinstokke, og vinen har ligget på gærresterne til tapning i januar 2023.
Goldert Grand Cru-marken ligger lige nord for Gueberschwihr, ca. 17 km. i luftlinje syd for domænet. Det er en blød, østvendt skråning: det eneste sted i Alsace hvor det dybe jordlag består udelukkende af kalk fra knuste østersskaller. Zind-Humbrecht's parcel ligger lidt nede af skråningen i 250-300 m.s højde, hvor overjorden er blandet med knust kalksten, sandsten og lidt ler.
En sent modnende mark, der giver både Gewurztraminer og Muscat en fast bygget, tit ret syrerig stil med stor frugtdybde og en lang udviklingshorisont. Den høje modenhed giver ofte vine, der slutter gæringen med restsødme. Dokumenter viser, at marken har været eftertragtet siden år 750, og vine herfra har haft særlige salgssteder på markeder gennem historien. Muscat har hidtil været plantet på 40% af parcellen, men da det, med tidens vejrforhold, er blevet svært at opnå den optimale modenhed af Gewurztraminer her, blev de revet op i 2020 og bliver erstattet af mere Muscat.
Muscat er en af verdens ældste druer og findes i et utal af variationer. Muscat d'Alsace hører til de gamle typer, også kalder Muscat a Petit Grains. Den har høj resistens mod tørke og varme og bevarer god syre, mens Ottonel er en krydsning fra 1852, som har en lysere drueskal, er lettere og frisk, hvis den høstes tidligt. Muscat formår at være både let og luftig men samtidigt aromatisk udtryksfuld; i de bedre udgaver med druenær duft, citrus, blomst muskatnød og honningtoner, også i tør udgave. Den er fantastisk som aperitif, til en ikke for barskt krydret asiatisk ret, salater og skaldyr. Her i helt tør udgave fra en af verdens bedste håndværkere i hvidvinsfaget, der mestrer at afstemme det aromatiske og det elegante i en vintype, der altid er en spændende balanceakt.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Zind-Humbrecht siden 1985. Huset med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over, og det er kendt for at lave sublime vine med tårnhøjt niveau. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Vindyrkningen går i arv fra generation til generation, og Olivier er ved at oplære næste generation i vinmageriets kunst. Oliviers søn, Pierre-Emile arbejder nu side om side med sin far på domænet, og han har allerede lavet sin første vin, Riesling Gr. Cru Sommerberg. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.
I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
Alsace i 2021 blev en kamp med vejret, som de bedste dyrkere til sidst vandt - større end de fleste havde turdet håbe på. Vinteren var usædvanligt kold med snestorme. Marts blev mild med nogen knopskydning for de tidligste druesorter. Frosten først i april gav derfor tab af potentielle druer, men væsentligt mindre end i distrikter som Bourgogne, hvor væksten var mere fremskreden.
Hovedparten af vækstsæsonen var svær med kraftig regn i flere perioden og et lavt antal soltimer. Meldug var en plage og reducerede udbyttet mere, end aprilfrosten havde gjort. En fin august blev meget vigtig, og fra ca. midt september blev vejret godt og stabilt langt ind i oktober, så de, der turde vente, fik fuldt udbytte med fuldmodne druer, der havde beholdt syreniveauet pga. kølige nætter.
Det gennemsnitlige høstudbytte er ca. 20% under det normale, men for Zind-Humbecht, der sorterer så hårdt, blev det tæt på 50%. Topdyrkere kan levere velstrukturerede, frugtintense vine med eminent balance og en bred smagspalet fra den særdeles lange vækstsæson. Riesling anses generelt for den store vinder, men der er også Pinot Gris med en elektrisk rankhed og elegance, som er sjældent set. Mange topvine vil have en meget lang udviklingshorisont.
Zind-Humbrecht's "indice"system er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte gærkulturer, markernes vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i over et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme.
Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for indice 5. En 1993 Pinot Gris, drukket (i fin form) i 2015, havde stadig tydelig sødme. Den ville iflg. Olivier have været indice 4, hvis systemet havde været indført, da den blev lavet.
Ud fra 35 års erfaring med hans vine kan man sige, at indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med Indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes, men den dominerer ikke. For indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.
JamesSuckling
The extrovert fruit on the nose with plenty of exotic floral notes makes you think this is going to be a sweet late-harvest wine, but itÆs bone-dry with a vibrant pink grapefruit character. Super-elegant balance with great precision at the long, very delicate finish. From biodynamically grown grapes. Drink or hold.
Relaterede produkter
41won56v1wj
xt6cakqlo3j5rw9mm43hc472c3fru2vz
n2z0am4r26wnoaftienqm
DKK 000,00
DKK 000,00
n3b5o6ifds
yznuh1fdnqe8t5cgvnx7ognidamz026fr
eija7cntwcoh6gqqzeh6uc
DKK 000,00
DKK 000,00
b6by1gahahf
j335iy4yqzit5b73jw5j9bwtnvsp7bxxc
59s30ce0olbqofo8y9psg
DKK 000,00
DKK 000,00
o1c95h9mxpk
3sr5lokkatkholp7dnzkih6dzpn819lre
6w9tdt89z0v1g5uvny2tbd
DKK 000,00
DKK 000,00
4gnxgbe16z6
qznrg5n7r0ixxlxxdumsidu36o8sga4zr
tujzhuw8nwyuala4w6awe
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
zpwu9o6vld
imfa1606dnifnrj925xw8jdeebjqwmg
twdi53okekdo1go9aglck
DKK 000,00
DKK 000,00
jt6q87kq1k9
iqzz419tgitwb9e9hw7s8pryjguhm7n
nq03dd5y4ukbb1u8s0cm1
DKK 000,00
DKK 000,00
kgu79e8es3i
ximtoo5kwgp9tdx7km8cfg4bi21j6jin
frzb9mvg3hmwfk29vlx2
DKK 000,00
DKK 000,00
xw3fbd7zmlc
jscwf97m6cnimx02113c6b1v0f51i76i
qu5dxtqfkvslz4eqkif03p
DKK 000,00
DKK 000,00
h0t7nfa8u9h
4lcskfpazctxib0tiq62cw9mrsysh3ee
1j9rmytpbj1xq4ygrelo9e
DKK 000,00
DKK 000,00