375,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2023 Pinot Gris Roche Volcanique, Zind-Humbrecht
Vinen er den lidt yngre udgave fra en af de mest ikoniske marker i Alsace: Clos Saint Urbain. Den særlige, vulkanske jordbund giver et unikt aftryk af røg, flint og lidt aske som, ved lidt lagring, smelter sammen med druens egen karakter. Den er tør (Indice 1*) med udtryksfuld frugt og røg i duften og en utrolig blød tekstur med flot dybde og længde uden af virke for powerfuld og med et behageligt salt-syrespil i afslutningen. En spændende vin, der smager af "Rangen".
375,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Biodynamisk |
Land | Frankrig |
Distrikt | Alsace |
Druesorter | Pinot Gris (Tokay) (100%) |
Alkohol % | 13,5% |
Fyldighed | Middelfyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2023 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 592323 |
Beskrivelse
Vinen er den lidt yngre udgave fra en af de mest ikoniske marker i Alsace: Clos Saint Urbain. Den særlige, vulkanske jordbund giver et unikt aftryk af røg, flint og lidt aske som, ved lidt lagring, smelter sammen med druens egen karakter. Den er tør (Indice 1*) med udtryksfuld frugt og røg i duften og en utrolig blød tekstur med flot dybde og længde uden af virke for powerfuld og med et behageligt salt-syrespil i afslutningen. En spændende vin, der smager af "Rangen".
Vinen har 0,7 gr./l restsukker. Der er kun høstet 30 hl./ha., og vinstokkene på nu 40 år har rødder, der rækker dybt nok til at klare den lange tørkeperioder. Olivier "indrømmer", at den smagsmæssige forskel til Grand Cru vinen på de ældste stokke kan forekomme ret lille, hvis de nydes indenfor få år. Det er mest det dobbelt så lange lagringspotentiale, som vil skille storebror ud. Volcanique har dog potentiale til at leve til 2038.
Clos Saint Urbain er den sydligste skråning i Alsace. Den er stik sydvendt, i 350 - 450 m.s højde og meget stejl og krævende at arbejde på. Smalle terrasser på de stejleste steder skal tit udbedres, og alt er håndarbejde. Zind-Humbrecht har både Riesling, Pinot Gris og en smule Gewurztraminer på marken. Den mørkerød-brune jordbund er unik med vulkansk klippe, eroderet sandsten, meget lavt indhold af ler og tynd overjord. Kølig vind gennem dalen generer tit frugtsætningen, og udbyttet er altid meget lavt. Druerne modner ofte først langt hen i oktober og november.
Marken har altid haft en speciel status: Allerede i 1500-tallet blev ikke-ædle druer forbudt, ligesom blanding med druer fra andre marker. Der er lokale regler om minimum plantningstæthed: 6000 vinstokke / ha. (ZH har 10.000/ha.). Brug af insektgifte har været forbudt i årtier ligesom syrejustering af vinene.
Flint og røg regnes for vinenes særlige kendetegn, der med tiden smelter sammen med druernes egenkarakter. Grand Cru vinene fra de oldgamle stokke har et udviklingspotentiale, der regnes i årtier. ZH's "Roche Volcanique" er fra vinstokke plantet mellem 1978 - 1995, mere overkommelige i pris og kan nydes yngre.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine Zind-Humbrecht siden 1985. Huset med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over, og det er kendt for at lave sublime vine med tårnhøjt niveau. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.
I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
Vindyrkningen går i arv fra generation til generation, og Olivier er ved at oplære næste generation i vinmageriets kunst. Oliviers søn, Pierre-Emile arbejder nu side om side med sin far på domænet, og han har allerede lavet sin første vin, Riesling Gr. Cru Sommerberg.
Zind-Humbrecht's "indice"system er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte gærkulturer, markernes vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i over et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme. Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for indice 5. Ud fra 30 års erfaring med hans vine kan man sige, at indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med Indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes, men den dominerer ikke. For indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.
Relaterede produkter
p8vbv9i4xoi
ofj5nt7hwmbxacrx3nvc1i2w6kxjn5co
13hoeqps59p7m7986skk23
DKK 000,00
DKK 000,00
jfknpbu4qzc
rris1q1fcmrq9mv5v88ikx4d6am4tq
bi228mcgbid799gb2ppo5p
DKK 000,00
DKK 000,00
8onl43u120j
hpvvg96dsxsbdnh1wiglalmpslwltd3gf
altwa003vdnjr9arcnznwq
DKK 000,00
DKK 000,00
1b4i4iytrjvh
nz8of2b1rump75egiuqlzrfn88mxfa8
t40zoihdk8y32vyzqpeqa
DKK 000,00
DKK 000,00
3xph6wzfpoi
azje9ka9bzwr4wf37i6r9q7v3oka4nk7
sgtwgzqaq9ivre793c068
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
tozmd8e5b1c
sg3gz8dbid48hbvf3khks7d3dgx6zi0e
kim3ssfotwd33pod5hgnbt
DKK 000,00
DKK 000,00
261ggh4zbng
ap3azth87n3o04u9jq54cbsl4u2v9lfq
srbkv2ptwj0b66d1tv9g3
DKK 000,00
DKK 000,00
lm19dg16wmg
1jfrb0945db7m9dvwjpqx5tqgtipdjgwk
9w3q95bbkqjll4dy6x8omc
DKK 000,00
DKK 000,00
75rcoa6czu
ro87971ozks1i2c8k9qljfuveueejsc8f
ju9gj341zjs1rg8zeg2vnz
DKK 000,00
DKK 000,00
lnj0avwsnjr
2on3hhwiqlv9lshlqt1kxgw27r3999jh9
n0n18zi3atq6jyljre1waf
DKK 000,00
DKK 000,00